Ποιες είναι οι θέσεις μας ενόψει των εκλογών του Απριλίου:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΜΕ  ΜΟΡΦΕΣ ΠΙΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Επικείμενη μείωση των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων, των αποδοχών των εν ενεργεία Τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς και κατάργηση της κλαδικής Σ.Σ.Ε., αλλά και των Οργανισμών Υπηρεσίας που έχουν κατακτήσει οι συνάδελφοι, έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κόκκινη κλωστή συνδέει αυτές τις εξελίξεις με την αλυσίδα των αντιασφαλιστικών μέτρων που έχουμε δεχθεί την τελευταία 20ετία: ενδεικτικά υπενθυμίζουμε τα πλήγματα των νόμων 1902/90, 2084/92, 1976/91, 3029/02, 3371/05, 3655/08 (διάλυση του Ταμείου Κύριας Σύνταξης), με αποκορύφωμα το νόμο “καρμανιόλα” 3845/10, το περιβόητο Μνημόνιο.

Όλα αυτά συνιστούν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς πολιτικής, που μας οδήγησε στο καθεστώς της Τρόικας.

 

Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ

1. ΤΥΠΕΤ

Προτείνουμε, σε συνεργασία με τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση στην Εθνική Τράπεζα των εν ενεργεία, τους παρακάτω άμεσους και ρεαλιστικούς στόχους κοινής συνδικαλιστικής δράσης του ΣΥΕΤΕ και του ΣΣΕΤΕ με πολύπλευρες μορφές πάλης που θα ενεργοποιούν τους συναδέλφους μας εργαζομένους και συνταξιούχους, διεκδικώντας:

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕ

Ουσιαστική συνδρομή στη βιωσιμότητα του Ταμείου Υγείας:

1) Θεσμοθέτηση εργοδοτικής εισφοράς υπέρ του ΤΥΠΕΤ – και για τους     συνταξιούχους – μέχρι και το 65ο έτος της ηλικίας τους.

2) Άμεση υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΥΠΕΤ ΟΛΩΝ των εργαζομένων στον όμιλο της ΕΤΕ.

3) Οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων και λειτουργιών του ΤΥΠΕΤ που σχετίζονται με τον κλάδο υγείας.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ

Δημοκρατία και ισοτιμία για όλα τα μέλη του ΤΥΠΕΤ:

1) Εκλογή όλων των Συμβούλων (Αττική – Περιφερειακά Διαμερίσματα) του ΤΥΠΕΤ με απλή αναλογική.

2) Θεσμοθέτηση του δικαιώματος ψήφου και εκλογής στα μέλη του ΤΥΠΕΤ που  είναι ‘ιδίω δικαίω’ συνταξιούχοι  της Εθνικής Τράπεζας.

3) Διαφάνεια σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Ταμείου μέσα από κανονισμούς που θα αποκλείουν τα ρουσφέτια και τις πελατειακές σχέσεις.

 

2. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Επιβάλλεται να χαράξουμε τους στόχους, την τακτική και τις συμμαχίες μας, σ’ αυτή την κρίσιμη φάση:

α) όχι αυταπάτες και αναμονή των περιβόητων “αναλογιστικών μελετών”. Πρόκειται – απλά – για το περιτύλιγμα της εργοδοτικής γροθιάς στην Επικουρική Ασφάλισή μας. Δράση τώρα!

β) υπερασπιζόμαστε το σημερινό καθεστώς της Επικουρικής Ασφάλισης των συναδέλφων της Εθνικής. ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, εν ενεργεία και συνταξιούχων. Τώρα λοιπόν κατάργηση των διατάξεων του 3371/2005, που έχει στείλει στο Επικουρικό του ΙΚΑ του συναδέλφους που έχουν προσληφθεί από το Μάιο του 2005 και μετά.

γ) απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε σχέδιο υπαγωγή μας στο κυβερνητικό – και θνησιγενές – ΕΤΑΤ. Να γίνει κατανοητό σε όλους: η υπαγωγή μας σ’ αυτό το μόρφωμα εξυπηρετεί – αποκλειστικά – τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Κι αυτό γιατί θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές (από 9% που ισχύει στο Επικουρικό μας, μέχρι στο 3% που καταβάλλει ο εργοδότης σε όσους προσλήφθηκαν από 1.5.2005 και είναι στο Επικουρικό του ΙΚΑ) αλλά και γιατί δε θα έχουμε πια λόγο ν’ απευθυνθούμε στη Διοίκηση της ΕΤΕ!

δ) διεκδικούμε – έμπρακτα – την υπεράσπιση του σημερινού καθεστώτος στην Επικουρική Ασφάλισή μας. Κατάργηση της υπαγωγής των νεοπροσλαμβανόμενων στο Επικουρικό του ΙΚΑ. Κάλυψη των οικονομικών ανοιγμάτων του Επικουρικού μας από την Τράπεζα, ως εκπλήρωση των υποχρεώσεών της (και όχι ως δάνειο, όπως γίνεται από 1.8.2008 και μετά).

ε) Η πρόταση για ένα “καλό και πλούσιο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων” (που δεν κατάφερε η ΟΤΟΕ να διεκδικήσει τα τελευταία 15 χρόνια) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων.

στ) άμεση συνεργασία με τα Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ και του ΣΥΤΑΤΕ, προκειμένου να διαμορφώσουμε τους κοινούς στόχους και την κοινή δράση. Εδώ δεν χωρούν υπεκφυγές.

 

3. ΤΑΜΕΙΟ ΑΥΤΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το ισχύον καθεστώς στο Ταμείο αυτό:

• ο γνωστός νόμος (της Ν.Δ.) 2084/92 απάλλαξε την Τράπεζα από τη νομοθετημένη υποχρέωσή της για εργοδοτική συνεισφορά (4,5%) υπέρ του Ταμείου Αυτασφαλείας.

• Το πλήγμα αυτό οδηγεί – με μαθηματική ακρίβεια – στη μείωση των πόρων του Ταμείου κατά 55%.

• ο νέος κανονισμός του Ταμείου Αυτασφάλειας συνάντησε την έμπρακτη αντίθεση μονάχα των δυνάμεων της “Αλλέστα” και της ΔΑΣ (όλοι οι άλλοι συμφώνησαν σ’ αυτό τον κανονισμό που δεν περιλαμβάνει εργοδοτική εισφορά).

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ: με κοινή δράση Συνταξιούχων και εν ενεργεία να διεκδικήσουμε – άμεσα και έμπρακτα – την επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Αυτασφάλειας. Μόνον έτσι μπορεί το Ταμείο να καλύπτει ΙΣΟΤΙΜΑ όλους τους ασφαλισμένους του (παλαιούς και νέους). Άλλες επιλογές οδηγούν σε αντιπαραθέσεις και σε πρακτικές του τύπου “όποιος προλάβει” ή κοινώς “πλιάτσικου”! Σημειώνουμε ότι τα Δ.Σ. στου ΣΥΕΤΕ και του ΣΥΤΑΤΕ το 2007 είχαν διαμορφώσει κοινή πρόταση στην παραπάνω βάση, και είχαν προσφύγει και σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Να συνεχίσουμε, λοιπόν, από κοινού στο πλαίσιο αυτό!

 

4. ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Η διάλυση του Ταμείου Συντάξεών μας και η υπαγωγή μας στο ΙΚΑ συνιστά ένα πλήγμα με συνέπειες ήττας στρατηγικής σημασίας!

Με πόνο καρδιάς επαναλαμβάνουμε ότι μόνον οι δυνάμεις της “Αλλέστα” αντιτάχθηκαν έμπρακτα στη δρομολογημένη – από το νόμο 3029/2002 – ήττα του Συνδικαλιστικού Κινήματος της ΕΤΕ.

Ακόμη κι όταν ψηφιζόταν ο κατάπτυστος νόμος 3655 της Ν.Δ., αρχές Απρίλη 2008, η πλειοψηφία του Δ.Σ. δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση!

Μείναμε – μόνο – με τη “εκδήλωση-ρέκβιεμ” στις 24.7.2008, λίγες μέρες πριν τη διάλυση του Ταμείου Συντάξεών μας.

Ύστερα… ήρθαν οι γνωστές μνημονιακές ρυθμίσεις!

Η “ΑΛΛΕΣΤΑ” είναι η μόνη συνδικαλιστική δύναμη στο Σύλλογό μας που δεν υποτάχθηκε στη λογική του “ο γέγονε, γέγονε”:

Ι. Σταθερά, μόνιμα κι επίμονα προβάλουμε τη διεκδίκησή μας για επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, από κοινού με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΙΙ. Διεκδικούμε, πάλι από κοινού με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τη θεσμοθέτηση της 3μερούς χρηματοδότησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη βάση του παλαιού αιτήματος: 2/9 οι ασφαλισμένοι, 4/9 οι εργοδότες και 3/9 ο κρατικός προϋπολογισμός. Διεκδίκηση που συνιστά πλαίσιο κοινής δράσης όλου του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

ΙΙΙ. Αμφισβητώντας έμπρακτα τη διάλυση του Ταμείου (Κύριας) Ασφάλισης να διεκδικήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων υπαγωγής μας στο ΙΚΑ. Πρόκειται για λεόντεια ρύθμιση, προς όφελος της Τράπεζας, ανάλογη μ’ αυτή της υπαγωγής του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ (προς όφελος της Alpha Bank).

Η Γραμματεία της «Αλλέστα»

 

 

Αθήνα, 18.2.2011

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: