ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ «ΝΕΟ» ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ.

Συνάδελφοι, ο Συνδικαλισμός έχει ανάγκη (και) από «μικρές» νίκες!

Η Κυβέρνηση προκειμένου να λάβει την πέμπτη δόση του δανείου από την τρόικα ετοιμάζει νέο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων, στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου, που θα επιβαρύνει και πάλι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τις συντάξεις.

Προχωρεί στη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους. Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στις 6.000 έως 8.000 ευρώ , από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές και στις φοροαπαλλαγές, όπως δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις , τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα κ.λπ.

Επίσης δρομολογείται δραστική περικοπή του ΕΚΑΣ-χαμηλοσυνταξιούχων, με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης του, δραματική μείωση του ΕΦΑΠΑΞ από 5%-14% σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ και σημαντικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στα προγράμματα ΟΑΕΔ, καθώς και στις στεγαστικές και άλλες κοινωνικές παροχές.

Επίσης προγραμματίζεται η αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% σε δεκάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες, καθώς και αύξηση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. οχημάτων κατά 10%-20%, η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Όσον αφορά τώρα τις συντάξεις μας, όσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης 6%-14% πέραν της εισφοράς τύπου «ΛΑΦΚΑ» που καθιερώθηκε πέρσι το καλοκαίρι. Όσοι έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών (αλλά συνταξιοδοτήθηκαν με εθελουσία έξοδο) θα πληρώσουν πρόσθετη εισφορά από 6%-10%. Στις επικουρικές επίσης άνω των 300 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά 3%-10% από το Σεπτέμβριο. Από την 1/1/2012 δε θ’ αναπροσαρμοσθούν, δηλαδή θα μειωθούν, όλες οι επικουρικές συντάξεις με βάση τα ελλείμματα που θα εντοπιστούν από τις αναλογιστικές μελέτες.

ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Και δε φτάνει ο οδοστρωτήρας των μέτρων που μας ετοιμάζει η Κυβέρνηση, η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε αιφνιδιαστικά, με δύο εγκυκλίους με ημερομηνία 25/5/2011 (που παρουσιάζουμε εδώ), στον περιορισμό της καταβολής της παιδικής μέριμνας μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας των παιδιών μας και την κατάργηση της καταβολής του επιδόματος τέκνων στα κορίτσια που είναι πάνω από 25 ετών. Είναι προκλητική, ανάλγητη και αντεργατική η επιλογή της Διοίκησης να χτυπήσει τα κοινωνικά επιδόματα των συναδέλφων, εν ενεργεία και συνταξιούχων, που αφορούν μάλιστα τη φροντίδα των παιδιών τους (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι).

Ο ΣΥΕΤΕ με ανακοίνωσή του από 27.5.2011 έχει καταγγείλει την ενέργεια αυτή της Τράπεζας και έχει καλέσει τη Διοίκηση να ανακαλέσει την απόφασή της.

Και η ΔΑΣ των εν ενεργεία στην ανακοίνωσή της από 27.5.2011 τονίζει:

«Η ανάκληση της χορήγησης της παιδικής μέριμνας μέχρι το 25ο έτος και η διακοπή της πλέον στο 18ο έτος ηλικίας, σημαίνει πολύ απλά ότι ο κάθε δικαιούχος συνάδελφος χάνει για 7 χρόνια το επίδομα, πράγμα που επιφέρει εισοδηματική απώλεια ύψους 5.684 ευρώ συνολικά!!!

»Από την άλλη, η εξομοίωση των προϋποθέσεων και όρων καταβολής του οικογενειακού επιδόματος για τις θυγατέρες με τους όρους που προβλέπονται για τους γιους, αποτελεί μια εξόφθαλμη παραχάραξη του όρου «ισότητα«, ειδικά σήμερα που η ανεργία στις νέες ηλικίες, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, έχει πάρει εκρηκτικά χαρακτηριστικά.

»Είναι προκλητική, ανάλγητη και αντεργατική η επιλογή της Διοίκησης να χτυπήσει τα κοινωνικά επιδόματα, επηρεάζοντας άμεσα το εισόδημα χιλιάδων συναδέλφων, εισόδημα απαραίτητο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της οικογένειας».

Καλούμε τη Διοίκηση της Εθνικής να ανακαλέσει ΑΜΕΣΑ την απόφαση της και το Σύλλογο μας να αντιδράσει ΤΩΡΑ καταγγέλλοντας τη Διοίκηση και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Σύνταξής μας.

Αθήνα, 7.6.2011

Η Γραμματεία της «Αλλέστα»

Δείτε τις σχετικές εγκυκλίους της Τράπεζας. ( Οι εικόνες μπορούν να μεγαλώσουν αν κάνετε κλικ πάνω τους)

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: