Συμφωνία χρεωκοπίας του ελληνικού λαού

 Του ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΛΥΒΗ*

«Η ΑΥΓΗ»

Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/02/2012

Η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας οδεύει για υπογραφή, μέσα σε ένα κλίμα απέραντης κινδυνολογίας, απίθανων ψευδών και εκβιασμών. Τώρα αυτοί, που υποτάχθηκαν πλήρως στις απαιτήσεις της τρόικας, εμφανίζονται σαν μπαρουτοκαπνισμένοι και άκαμπτοι διαπραγματευτές που έσωσαν γι’ ακόμη μια φορά τη χώρα, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια κάθε καλόπιστου παρατηρητή ο οποίος καταλαβαίνει ότι η τρόικα επέβαλε αυτό που ήθελε, κάνοντας μόνο δευτερεύουσες υποχωρήσεις. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες για το θεαθήναι και επικοινωνιακή διαχείριση της πλάκας.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτή η συμφωνία είναι αυτή που έχει ανάγκη η χώρα μας και ότι για αυτήν αξίζει να κάνουμε όσες θυσίες χρειάζεται. Πρόκειται για μια λεόντειο συμφωνία σε βάρος της χώρας, αφού η διαγραφή -αν αφαιρέσουμε τη δαπάνη για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών και ξένων τραπεζών- αφορά ένα πολύ μικρό τμήμα του χρέους προς ιδιώτες (40-50 δισ.) και το οποίο είναι ακόμη μικρότερο αν υπολογίσουμε τις ζημιές (13 δισ.) που θα ανακύψουν από το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων.

Για να εξασφαλιστεί, όμως, αυτή η μικρή μείωση χρέους, η χώρα θα αναλάβει τεράστια βάρη με νέα δυσβάσταχτα δάνεια, θα υποστεί τη μεταφορά των ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο που προστατεύει τον δανειστή, θα ξεπουληθεί όλος ο πλούτος της χώρας και ο λαός θα πληγεί από ένα νέο Μνημόνιο που δένει χειροπόδαρα τη χώρα και καταστρέφει την κοινωνία.

Το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, αδρανοποιώντας ένα πολύ μεγάλο μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Η χώρα γίνεται υποτελής στο ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

Η δημοκρατία εκφυλίζεται και ξεφτιλίζεται. Ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός και μια Βουλή που έχει χάσει την αξιοπιστία της και τη νομιμοποίησή της αποφασίζουν για την τύχη της χώρας για τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια και αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο θα ψηφίσει ο κόσμος μετά.

Δεν υπάρχει δίλημμα χρεωκοπία ή όχι. Ας σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις αξιοποιώντας το αρνητικό φορτίο τους. Αυτή η συμφωνία είναι συμφωνία χρεωκοπίας της χώρας με όρους που συμφέρουν τους τοκογλύφους δανειστές. Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς χρεωκοπίας, μόνο που η στάση πληρωμών είναι προς το λαό μέσω της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης, αντί να είναι προς τους δανειστές, όπως θα όφειλε να κάνει μια κυβέρνηση που θα ήθελε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

Μετά τον πρώτο κύκλο μνημονιακών πολιτικών που μας βύθισαν ακόμη περισσότερο στην κρίση, έρχεται τώρα αυτή η συμφωνία να δώσει τη χαριστική βολή.

Για ακόμη μια φορά η κοινωνία ισοπεδώνεται με νέες, ταξικού χαρακτήρα φορομπηχτικές πολιτικές.

Το δημόσιο αποδιοργανώνεται σε σημείο που να μην μπορεί να επιτελεί στοιχειώδεις λειτουργίες και ιδίως τις κοινωνικές.

Το ασφαλιστικό σύστημα χάνει την περιουσία του, συνεχίζει να έχει τεράστιες απώλειες εισφορών, οι συνταξιούχοι υφίστανται νέες δραματικές μειώσεις συντάξεων, ενώ δρομολογείται ο νέος γύρος ασφαλιστικού.

Το εργατικό εισόδημα συρρικνώνεται, αφού η μείωση του κατώτερου μισθού κατά 20% συνιστά ουσιαστικά απώλεια περίπου τριών μισθών που θα μεταφερθεί σε όλη την κλίμακα εισοδήματος και ο εργασιακός μεσαίωνας είναι η ζοφερή πραγματικότητα.

Η οικονομική δραστηριότητα σκοτώνεται, η ανεργία πετάει κυριολεκτικά στα ύψη και έτσι υπονομεύεται πλήρως η δυνατότητα μελλοντικής εξόδου από την κρίση.

Οι τράπεζες λαμβάνουν νέα τεράστια ποσά χωρίς να αλλάζει το σάπιο καθεστώς λειτουργίας τους και χωρίς να διασφαλίζεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Αν όλα αυτά δεν συνιστούν ένα σενάριο καταστροφής, αν δεν είναι εικόνα χρεωκοπίας, αν δεν είναι θυσίες χωρίς καμία ελπίδα, τότε έχουμε πλήρη αντιστροφή νοημάτων.

Ο λαός με την αγωνιστική δράση του πρέπει να πετάξει αυτή τη συμφωνία στα σκουπίδια.

Μόνο μια λέξη χρειάζεται να είναι στα χείλη όλων: ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΤΕ!

* Ο Αλέκος Καλύβης είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ. και συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας.

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: