Έγκλημα και Αυτοχειρία στο Ταμείο Αυτασφαλείας

Από το site της ΔΑΣ  Ε.Τ.Ε.  www.dasete.gr    εδώ : http://dasete.gr/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=490:2012-03-07-12-41-02&catid=50:2009-11-02-22-25-46&Itemid=78 

ή εδώ :

Η ΔΑΣ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ

Για το ζήτημα του Ταμείου Αυτασφαλείας, των ασφαλιστικών ταμείων γενικότερα, η ΔΑΣ δεν σηκώνει ούτε λαϊκισμούς, ούτε αλαζονεία, ούτε μικροπαραταξιακές ή κομματικές σκοπιμότητες. Δεν ξεχνάμε, ότι πρόκειται για τα λεφτά των συναδέλφων, που κάθε μήνα κατατίθενται ως εισφορά, με την προσδοκία να λάβουν οι δικαιούχοι ένα καλό ποσό κατά την αποχώρησή τους. Κανείς, συνεπώς, δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το εφάπαξ, ειδικά όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το Ταμείο Αυτασφαλείας είναι αυτοδιαχειριζόμενος οργανισμός ιδιωτικού δικαίου.
Από τη στιγμή που από το 1992 σταμάτησε να καταβάλλεται η εργοδοτική εισφορά, ήταν μαθηματικά βέβαιο, ότι ακόμη κι αν δεν συνέβαινε κανένα άλλο αρνητικό γεγονός (όπως π.χ. οι εθελούσιες, η μείωση προσωπικού, η δραματική απομείωση της αξίας του μετοχικού χαρτοφυλακίου κλπ), οι αποδόσεις για τους δικαιούχους του εφάπαξ κάποια στιγμή θα πλήττονταν. Όταν σε έναν κουμπαρά μπαίνουν τα μισά λεφτά, κανείς σώφρων άνθρωπος δεν περιμένει να εισπράξει το ίδιο ποσό με πριν. Το απλό αυτό γεγονός, η ΔΑΣ ποτέ δεν το απέκρυψε. Δεχτήκαμε, μάλιστα, τα πυρά όλων των υπόλοιπων παρατάξεων, όταν με σθένος εδώ και 20 χρόνια υποστηρίζαμε τη συγκεκριμένη άποψη. Η επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς είναι για τη ΔΑΣ συνθήκη αναγκαία για να διατηρήσει το Ταμείο το ίδιο ύψος παροχής και στο μέλλον. Η διεκδίκηση αυτή έχει δικαιωθεί και δικαστικά, αλλά οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, άγνωστο γιατί, μέχρι σήμερα δεν την έχουν προωθήσει
Καταστατική υποχρέωση του Δ.Σ. του Ταμείου Αυτασφαλείας είναι να διαφυλάττει την αναλογιστική ισορροπία του Ταμείου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση παύει το “αυτοδιαχειριζόμενο” και βάζει πόδι στο Ταμείο το Υπουργείο Οικονομικών, με ότι σημαίνει αυτό για τη συνέχεια. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, το Δ.Σ. του Ταμείου αποφάσισε πριν λίγο καιρό την αύξηση της εισφοράς στο 5,5% σε τρεις δόσεις, απόφαση με την οποία και τότε η ΔΑΣ είχε διαφωνήσει.
Διευκρινίζουμε, ότι τον Ιούλιο του 2011, ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ στο Δ.Σ. του Ταμείου, διαφωνώντας και καταγγέλλοντας τη λογική του PSI, είχε όντως συμφωνήσει με το πρόγραμμα ανταλλαγής, μόνο σε επίπεδο καταστατικής διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου, επειδή εκείνο το πρόγραμμα δεν “κούρευε” τα ομόλογα των ταμείων, αλλά αντικαθιστούσε τα παλιά ομόλογα με νέα, στο 100% της ονομαστικής αξίας.
Το τωρινό πρόγραμμα PSI+ είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, πλήττει ριζικά τα αποθεματικά των ταμείων, και αυτό προφανώς θα έχει συνέπειες και στο ύψος της παροχής του εφάπαξ. Ως ΔΑΣ, εξάλλου, ήμαστε οι πρώτοι που είχαμε τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, με την ανακοίνωση Νο. 1/2012, όπου ρητά αναφέραμε, ότι “…Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να εξαιρεθούν από το PSI+. Οι συντάξεις έχουν ήδη πετσοκοπεί, και η όποια επιβάρυνση των ταμείων από το κούρεμα θα αποτελέσει ακόμη μια μαχαιριά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σε ότι μας αφορά, το Ταμείο Αυτασφαλείας πρέπει να αρνηθεί τη συμμετοχή του στο PSI+”.
Με βάση τα παραπάνω, ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ στο Ταμείο καταψήφισε την πρόταση για συμμετοχή στο PSI+. Η συγκατάθεση στο “κούρεμα” των αποθεματικών του Ταμείου Αυτασφαλείας, την οποία έδωσαν απλόχερα στη συνεδρίαση της Δευτέρας 5/3 οι εκπρόσωποι της ΔΗΣΥΕ, της ΔΑΚΕ αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΤΑΤΕ, επιφανές στέλεχος της παράταξης “Διαφάνεια-Ανανέωση”, αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση “αυτοχειρία” και στη χειρότερη “έγκλημα”. Χωρίς, μάλιστα, να έχει προηγούμενα γίνει δημόσια συζήτηση για το θέμα, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι ασφαλισμένοι συνάδελφοι.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι κάποιοι είναι “αντιμνημονιακοί”, “αντικυβερνητικοί”, “ανεξάρτητοι”, “αγωνιστικοί” και “υπερασπίζονται τα συμφέροντα των συναδέλφων” μόνο στα λόγια. Γιατί στα έργα, χωρίς κανένα ενδοιασμό, βάζουν πλάτη για την εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών πολιτικών, υποθηκεύοντας τις εισφορές των συναδέλφων και προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στα αποθεματικά του Ταμείου Αυτασφαλείας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΟ “ΔΟΥΛΕΜΑ” – ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΘΑ “ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ” ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: