(πριν αλλά και μετά τις συνεδριάσεις στις 3 και 4 Απριλίου 2012)
«κάθε πραγματικό βήμα προς τα μπρος,
έχει περισσότερη σημασία
παρά μια δωδεκάδα προγράμματα» (Ο «παππούς» Κάρολος)
Αθήνα, 28.3.2012
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους μας κάνουμε αυτό το «βήμα επικοινωνίας» με τα Νομαρχιακά Παραρτήματα, δηλαδή το βασικό κρίκο της Περιφερειακής Οργάνωσης.
Ένα θεσμό τη θεσμοθέτηση του οποίου οι δυνάμεις της «Αλλέστα» επιδίωξαν επίμονα από το 2004, για να πραγματοποιηθεί η πρώτη εκλογή σας, με την επιμονή μας και με τα ζιγκ ζαγκ των άλλων, στις τελευταίες εκλογές του 2011…
Αναφέρουμε και δύο άλλες προτάσεις μας, τις οποίες δεν υιοθέτησαν οι «πλειοψηφούντες» στο Δ.Σ.:
α) Η σύγκληση του Πανελλαδικού Νομαρχιακού Συμβουλίου να γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους, ώστε να συμβάλλει στη διεκδικητική δράση του Συλλόγου. Τώρα, έγινε «σάντουιτς» με την τακτική Γενική Συνέλευση (με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του).
β) Αξιώναμε και αξιώνουμε να συμμετέχουν ΟΛΟΙ οι εκλεγμένοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και όχι μόνον ο Α΄ Γραμματέας. Θα μπορούσε και στις 3 και 4.4.2012 να συμμετέχουν ΟΛΟΙ οι εκλεγμένοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Να φροντίσει, έστω και τώρα, για την εκλογή Νομαρχιακών Παραρτημάτων στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ξάνθης, Λέσβου, Λασιθίου, Γρεβενών, Σάμου, Ροδόπης και Κυκλάδων.
Ένας χρόνος αδράνειας… και στο απλό αυτό ζήτημα.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ
Προφανώς όχι για να «κομίσουμε γλαύκα… από Αθήνας».
1) Ορισμένες ιδέες, εμπειρίες και προτάσεις ως προς την ανάπτυξη δράσης στους «κρίκους» των Νομαρχιακών Γραμματειών.
Πιο αναλυτικά ως προς τις ιδέες και προτάσεις:
Η δράση των Νομαρχιακών Παραρτημάτων είναι ανάγκη να συνδέεται με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Για παράδειγμα στη Σάμο, εκτός των άλλων, έχουν οξυμένο το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. Στα Χανιά, εκτός από τη ΝΑΤΟϊκή βάση, υπάρχει το πρόβλημα καταπάτησης της ακτής των Αγίων Αποστόλων, στο Κιλκίς είναι το πρόβλημα με τα ορυχεία χρυσού. Σε σειρά νομών υπάρχουν οξυμένα προβλήματα στην Εκπαίδευση. Κοινή δράση λοιπόν με τις τοπικές ΕΛΜΕ, Συλλόγους Δασκάλων και Γονέων κ.ο.κ. Τόσα προβλήματα ανέδειξαν τα κινήματα της Πλατείας, π.χ. τα χαράτσια, προβλήματα Υγείας κ.λπ. Επιδίωξη λοιπόν να συμμετέχουμε σ’ αυτές τις κοινωνικές δραστηριότητες.
Ένα ακόμη απλό βήμα: να προγραμματίσετε Νομαρχιακές Συνελεύσεις.
Το διάστημα μετά τις βουλευτικές εκλογές μέχρι και τα μέσα Ιουνίου προσφέρεται, κατά τη γνώμη μας. Μετά, πάμε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το κρίσιμο όμως είναι να γίνει το «ένα πραγματικό βήμα»!
2) Ορισμένα ζητήματα, στα οποία δίνουμε αυξημένη σημασία. Χωρίς φυσικά να διεκδικούμε το αλάθητο.
ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
1) ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ S.O.S.
«Ως προς το Επικουρικό, να ξέρετε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές »θα σας έρθει ο ουρανός στο κεφάλι»». Αυτή είναι η ωμή απάντηση της Διοίκησης Ράπανου-Ταμβακάκη στην αντιπροσωπεία του Δ.Σ. (συνάντηση της 21.3.12, που έγινε κύρια για το επίδομα Ισολογισμού).
Μια πρώτη απάντηση μπορούν να πάρουν με μαζικό συλλαλητήριό μας ευθύς ως τελειώσουν οι εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης (4.4.2012).
Πώς φτάσαμε ως εδώ:
Ψηφίστηκε (από ΠΑΣΟΚ & ΝΔ πάλι) ο «νέος» εφαρμοστικός νόμος για την επικουρική ασφάλιση (Νόμος 4052/1.3.2012).
Επιγραμματικά επισημαίνουμε:
α) Ο νόμος αυτός πέρασε χωρίς οι οργανώσεις του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ, ΟΤΟΕ, ΟΣΤΟΕ) να ασχοληθούν. Ούτε και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΤΕ.
Αδικαιολόγητη ολιγωρία!
β) Με το «νέο» νόμο ολοκληρώνονται τα πλήγματα κατά των Επικουρικών Ταμείων (και του δικού μας), που άρχισαν με το γνωστό νεοδημοκρατικό νόμο 3231/2005.
Σας θυμίζουμε ότι με τις διατάξεις αυτού του νόμου οι νέοι συνάδελφοι της ΕΤΕ (από 1.1.2005) δεν ασφαλίζονται πια στο Επικουρικό της ΕΤΕ αλλά στο Επικουρικό του ΙΚΑ.
Δύο καταλυτικές συνέπειες: Η μία είναι ότι το Επικουρικό μας οδηγείται, αν δεν παρέμβουμε αγωνιστικά, με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο, καθώς στερείται νέων ασφαλισμένων. Η άλλη είναι η απαλλαγή (πάλι) της Εργοδοσίας από τις νομοθετημένες υποχρεώσεις της (η εισφορά της από 9% γίνεται τώρα 3%!).
γ) Με το τερατούργημα αυτό μεταλλάσσεται ριζικά ο χαρακτήρας της Επικουρικής Ασφάλισης. Από αναδιανεμητικό σύστημα καταντά ένα… «κακό πρόγραμμα ατομικής ασφάλισης», μάλιστα και με «ρήτρα θανάτου«! (άρθρο 42 του παραπάνω νόμου).
δ) Η ένταξη του ΕΤΑΤ στο «νέο» φορέα αποκαλύπτει τι θα παθαίναμε αν είχαμε ακολουθήσει τις θέσεις των κ.κ. Τζούλη, Πίσκοπου, Πλίακου, ΔΑΚΕ.
Με τη δράση της «Αλλέστα» και της «Ανανεωτικής Σ.Κ.» ΜΑΤΑΙΩΣΑΜΕ τα σχέδια αυτά, διαφορετικά θα μας είχαν πάει στο ΕΤΑΤ, από το 2008, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όσοι πήγαν στο ΕΤΑΤ εθελοντικά (π.χ. οι συνάδελφοι της ΑΤΕ) αλλά και όσοι (π.χ. οι δυνάμεις του Προεδρείου) επέμεναν από το 2008 να μας πάνε κι εμάς στο ΕΤΑΤ, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
ε) Το «νέο» αυτό μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο, εκτός των άλλων, ακυρώνει κάθε σχέδιο για «διεκδίκηση ΕΤΑΤ όλων των Τραπεζοϋπαλλήλων». Εδώ πρέπει να καυτηριάσουμε την ένοχη «σιωπή» της ΟΤΟΕ και της ΟΣΤΟΕ.
Να διεκδικήσουμε «με νύχια και με δόντια» την υπεράσπιση του σημερινού καθεστώτος στην Επικουρική μας Ασφάλιση. Να ξέρουν ότι θα «ματώσουν» όσοι κατεδαφίσουν το Επικουρικό μας. Δε θα πετύχουν ό,τι έγινε με το Ταμείο κύριας Ασφάλισης.
Τι προτείνουμε:
1) Η άρνηση για υπαγωγή μας στο «νέο» επικουρικό φορέα επιβάλλεται ως αυτονόητη θέση.
2) Ως πρώτες γραμμές «άμυνας»-«αναχώματος» κρατούμε τη θέση μας: Ο ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ» με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις υποχρεώσεις της Τράπεζας. Στα πλαίσια αυτά αξιοποιούμε κάθε νομικό όπλο (εκκρεμείς αγωγές κ.λπ.).
3) Να αναλυθεί, με επάρκεια, το νέο «καθεστώς ερειπίων» στην Επικουρική Ασφάλιση: Έχουμε ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των ασφαλιστικών καθεστώτων, καθώς τώρα πια υπάρχουν 3 διαφορετικά: οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι που ασφαλίστηκαν στο Επικουρικό της ΕΤΕ (μέχρι και 31.12.2004). Οι συνάδελφοι που ασφαλίστηκαν από 1.1.2005 μέχρι και 2014 που τυπικά και ουσιαστικά υπάγονται στο Επικουρικό του ΙΚΑ και οι συνάδελφοι που θα ασφαλιστούν από το 2014 και μετά (βλέπε παραπάνω).
4) ΑΜΕΣΗ διαμόρφωση ΚΟΙΝΗΣ ΘΕΣΗΣ με τους εν ενεργεία συναδέλφους.
2) ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΛΛΕΣΤΑ» ΣΤΗ Γ.Σ.)
ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ την πολύμορφη οικονομική κρίση που διανύουμε, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, θίγονται σκληρά. Αρκετοί από τους συναδέλφους μας συνταξιούχους βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική θέση και χρήζουν οικονομικής βοήθειας. Προτείνουμε τη σύσταση στο πλαίσιο του Συλλόγου μας ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, που θα έχει σκοπό την παροχή βοήθειας προς τους αδυνατούντες να αντεπεξέλθουν οικονομικά συναδέλφους και τις οικογένειες τους.
Ειδικότερα προτείνουμε:
1. Το Λογαριασμό Αλληλεγγύης να διαχειρίζεται Επιτροπή που θα απαρτίζεται από συναδέλφους που θα προτείνουν όλες οι παρατάξεις.
2. Να καθοριστούν οικονομικά κριτήρια (με βάση τη φορολογική δήλωση και το Ε9), οικογενειακή κατάσταση (ανήλικα παιδιά, φοιτητές, άνεργοι στην οικογένεια) και κριτήρια υγείας καθώς και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση.
3. Η Επιτροπή με ανακοίνωσή της που θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά να ζητήσει από τους συναδέλφους που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα να της υποβάλουν αίτηση με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά προκειμένου να αξιολογήσει κάθε περίπτωση.
4. Να καθοριστεί ότι ένα ποσοστό (εμείς προτείνουμε το 20%) των συνδρομών να κατατίθεται στο Λογαριασμό Αλληλεγγύης. Επίσης να εξευρεθούν χρήματα από περικοπές δαπανών (κόψιμο πίτας, έξοδα γενικών συνελεύσεων κ.λπ.).
5. Η βοήθεια προς τους συναδέλφους μπορεί κατά την κρίση της Επιτροπής να είναι εν μέρει χρηματική μπορεί όμως να δίνεται και με τη μορφή κουπονιών Σούπερ Μάρκετ ή άλλων καταστημάτων (ρουχισμού κ.λπ.) που θα έχουν συμβληθεί με το Σύλλογο.
6. Οι τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης να εγκρίνονται από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
5. Αφού καθοριστεί το συνολικό ποσό ενίσχυσης, να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ τη συμβολή της Διοίκησης της Ε.Τ.Ε. με το αντίστοιχο ποσό.
Η πρόταση μας, που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις αρχές της αλληλεγγύης, αλλά και της ανταποδοτικότητας των εισφορών των συναδέλφων συνταξιούχων, κατατίθεται ενώπιον της Γεν. Συνέλευσης που θα γίνει στις 4.4.2012 για απόφαση και έγκριση.
3) ΤΥΠΕΤ
ΖΟΥΜΕ ΤΙΣ θλιβερές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης Παπαδήμου. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεχόμαστε επίθεση στους μισθούς και τις συντάξεις μας. Το ΕΣΥ καταρρέει, ενώ οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώνονται στο μισό, κάτω του 3% ενός ΑΕΠ που συνεχώς μειώνεται. Το Κλειστό Ενιαίο Νοσήλιο εκτοξεύεται στα ύψη και η απλή νοσηλεία, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, γίνεται για τους περισσότερους αδύνατη, ενώ πολλά φάρμακα οι ασθενείς αναγκάζονται να τα πληρώσουν από την τσέπη τους.
Αυτή η λαίλαπα της πολιτικής λιτότητας πλησιάζει και το ΤΥΠΕΤ. Μπορεί ακόμη να μη φτάσαμε σε οριακό σημείο ωστόσο, αν δεν αγωνιστούμε δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας του Ταμείου, είναι πολλές οι πιθανότητες να υποστούμε περικοπές στις υπηρεσίες υγείας. Πέρα όμως από πολιτική των μνημονίων υπάρχουν και κάποια ιδιαίτερα ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι συνταξιούχοι πλέον είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους, ενώ νέοι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ – συμβασιούχοι και άλλοι – δεν ασφαλίζονται στο ΤΥΠΕΤ.
Επαναφέρουμε τα αιτήματα, που επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια έχουμε υποβάλει στα Δ.Σ. του Συλλόγου μας, του ΤΥΠΕΤ, του ΣΥΕΤΕ. Τα ίδια θέματα προτείνουμε να συζητηθούν και στη Συνέλευση της 4.4.12 και να γίνουν θέσεις και αιτήματα άμεσης διεκδίκησης.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕ
Ουσιαστική συνδρομή στη βιωσιμότητα του Ταμείου Υγείας:
1) Θεσμοθέτηση εργοδοτικής εισφοράς υπέρ του ΤΥΠΕΤ – και για τους συνταξιούχους – μέχρι και το 65ο έτος της ηλικίας τους.
2) Άμεση υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΥΠΕΤ ΟΛΩΝ των εργαζομένων στον όμιλο της ΕΤΕ (και των 380 συμβασιούχων).
3) Οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων και λειτουργιών του ΤΥΠΕΤ που σχετίζονται με τον κλάδο υγείας.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΕΤ
Δημοκρατία και ισοτιμία για όλα τα μέλη του ΤΥΠΕΤ:
1) Εκλογή όλων των Συμβούλων (σε Αττική και Περιφερειακά Διαμερίσματα) με απλή αναλογική.
2) Θεσμοθέτηση του δικαιώματος ψήφου και εκλογής στα μέλη που είναι συνταξιούχοι της ΕΤΕ.
3) Διαφάνεια σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Ταμείου μέσα από κανονισμούς που θα αποκλείουν τα ρουσφέτια και τις πελατειακές σχέσεις.
4) ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Κούρεψαν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, λοιπόν: ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ τις ακόλουθες διεκδικήσεις (πέρα από τις ρυθμίσεις για τα μέλη μας που ζητάμε από τη Διοίκηση της ΕΤΕ), που πρέπει να υιοθετήσουν ο ΣΥΕΤΕ, η ΟΤΟΕ, η ΓΣΕΕ κ.λπ. για την ανάπτυξη ενός γενικότερου κινήματος.
– Ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
– Μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
– Για κάθε οικογενειακό εισόδημα που προέρχεται από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και το οποίο μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας, να γίνεται απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων σε ετήσια ή μηνιαία βάση αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών τους.
– Εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά-προσωπικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες και στα όρια υπερανάληψης.
5) ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ Δ.Σ. (ΤΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ Γ.Σ.)
Ως προς τα πεπραγμένα περιοριζόμαστε στις παρακάτω, κύριες, διαπιστώσεις:
Α) Στη δράση του Δ.Σ. συνεχίζεται – και ενισχύεται μάλιστα – η αντίληψη σύμφωνα με την οποία «πρέπει να τα έχουμε καλά με τη Διοίκηση της Εθνικής, πάση θυσία»!
Β) Το 2011, χρονιά μνημονιακής πολιτικής, με τόσα πλήγματα στην κοινωνική ασφάλιση, η γνωστή πλειοψηφία δαπάνησε για συνδικαλιστικούς αγώνες όλα κι όλα 8.572,17 ευρώ!!!
Γ) Η ΑΡΝΗΣΗ τους να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση με το ΣΥΕΤΕ, ως απάντηση στην – εν εξελίξει – εργοδοτική επίθεση (με μειώσεις μισθών, κατάργηση Σ.Σ.Ε. κ.λπ.) είναι βοήθεια προς την Εργοδοσία.
Δ) Επιδιώκουν σταθερά να μεταλλάξουν το Σύλλογό μας σε συνδικαλιστική οργάνωση των παρασκηνίων και των διαδρόμων της Δοιήκησης.
6) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η διαφωνία μας ως προς την κατεύθυνση της πορείας του Συλλόγου εκφράζεται και με την καταψήφιση οικονομικού απολογισμού 2011 και προϋπολογισμού 2012.
Ψηφίζουμε ΟΧΙ στην οικονομική διαχείριση γιατί εκφράζουμε πλήρη διαφωνία ως προς την αδιέξοδη κατάσταση που εμφανίζεται στους τομείς έσοδα-δαπάνες-έλλειμμα. Για μια ακόμα χρονιά ο ισολογισμός είναι ελλειμματικός (345.000 ευρώ είναι το έλλειμμα του 2011). Σε συνδυασμό δε με την απομείωση της περιουσίας του Συλλόγου στο 1/3 της περσινής αξίας της, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάρρευση της αξίας των μετοχών, τα οικονομικά του Συλλόγου οδηγούνται αναπόφευκτα στην κατάρρευση.
Διαφωνούμε ως προς τις βασικές οικονομικές επιλογές στη λειτουργία του Συλλόγου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις υπέρογκες δαπάνες για το κόψιμο πίτας (139.000 ευρώ), δαπάνες Γεν. Συνελεύσεων+εκλογών (373.000 ευρώ) κ.λπ. Όμως για συνδικαλιστικούς αγώνες δαπανήθηκαν περίπου 9.000 ευρώ.
Επαναλαμβάνουμε ουσιαστικές προτάσεις μας που αποτρέπουν το αδιέξοδο της σημερινής διαχείρισης από τη γνωστή πλειοψηφία του Δ.Σ.
― Αλλαγή των όρων οργάνωσης των εκδηλώσεων κοπής πίτας.
― Γενική Συνέλευση: να καλύπτει ο Σύλλογος τα έξοδα μόνο των Γραμματειών των Παραρτημάτων. ΝΑ ΜΗΝ αποζημιώνονται οι άλλοι συνάδελφοι που θα έρχονται στη Γ. Σ. Με την πραγματοποίηση περιφερειακών συνελεύσεων εξασφαλίζεται η δημιουργική συμμετοχή όλων των συναδέλφων, ενώ μετά τα πλήγματα που έχει δεχθεί ο κλάδος μας θεωρούμε ότι πρέπει η συμμετοχή όλων στη Γενική Συνέλευση να είναι δεδομένη και όχι επειδή υπάρχει αποζημίωση.
― Μείωση κατά 50% της συνδρομής του Συλλόγου μας προς την ΟΣΤΟΕ, κατόπιν ανάλογων αποφάσεων και των οργάνων της ΟΣΤΟΕ.
― Απεμπλοκή του γνωστού πρακτορείου από όλες τις μεσολαβητικές εργασίες (ενοικίαση ξενοδοχείων για τη Γ. Συνέλευση, εορτή παιδιών κ.λπ.).
― Απεμπλοκή του Συλλόγου από την οικονομική διαχείριση των εκδρομών και φροντίδα μόνο για την ενημέρωση των συναδέλφων ως προς τις προσφορές των διαφόρων γραφείων.
7) ΟΙ «ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΕΣ» ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ Ε.Τ.Ε.
Πολλά έχουν γραφτεί και λεχθεί για τα λεγόμενα «ευγενή Ταμεία». Πρόσφατη είναι η αναφορά του όρου από τον… «τραπεζίτη», «τεχνοκράτη» κ.λπ. κ. Λουκά Παπαδήμο.
Ανάλογα είναι και τα σχόλια για τις γυναίκες συνταξιούχους, με τις «προκλητικές συντάξεις» κ.λπ. κ.λπ.
Ο πίνακας (από στοιχεία της «Αλλέστα», τον Μάρτιο του 2012) απαντά πειστικά και σ’ αυτές τις διαστρεβλώσεις:
Γυναίκες συνταξιούχοι της ΕΤΕ 7.719 επί συνόλου 13.784
ΥΨΟΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
μεχρι 300 ευρώ |
134 |
από 301-400 ευρώ |
125 |
από 401-500 ευρώ |
319 |
από 501-600 ευρώ |
682 |
από 601-700 ευρώ |
768 |
από 701-800 ευρώ |
1.046 |
από 801-900 ευρώ |
1.217 |
από 901-1000 ευρώ |
855 |
ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΩΣ 1000 ΕΥΡΩ 5.146.
ΥΨΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
μεχρι 300 ευρώ |
1.993 |
από 301-400 ευρώ |
1.774 |
από 401-500 ευρώ |
1.778 |
από 501-600 ευρώ |
1.157 |
από 601-700 ευρώ |
587 |
από 701-800 ευρώ |
218 |
από 801-900 ευρώ |
79 |
από 901-1000 ευρώ |
42 |
ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΩΣ 1000 ΕΥΡΩ 7.628.
Υ.Γ.1 : Τα ποσά αφορούν το μικτό ποσό της σύνταξης.
Υ.Γ.2 : Επισημαίνεται ότι τα ποσά δεν «αθροίζονται ευθύγραμμα», δηλαδή μια
δικαιούχος με Κύρια σύνταξη π.χ. 500 ευρώ δεν εισπράττει και 500 ευρώ ως Επικουρική.
Το ίδιο ισχύει σε όλες τις διαβαθμίσεις.
8) ΤΑΜΕΙΟ ΑΥΤΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΕΦΑΠΑΞ)
Σοβαρό ΛΑΘΟΣ των 4 (από τα 5) εκλεγμένων Μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αυτασφάλειας.
Ψήφισαν, μαζί με τους δύο εκπροσώπους της Εργοδοσίας, υπέρ του «κουρέματος»(!) των ομολόγων που κατέχει το Ταμείο.
Η σύνθεση του 7μελούς Δ.Σ.:
Πρόεδρος: Παύλος Μυλωνάς (Διευθυντής)
Σύμβουλοι: Μιχ. Οράτης (Διευθυντής)
και εκλεγμένοι:
Γεώργ. Γιαννακόπουλος (ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ)
Ιω. Μαλαφέκας ((ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ)
Νικ. Παπαϊωάννου («Διαφάνεια»/ΠΑΣΚΕ)
Μάκης Κατσίκας (ΔΑΚΕ)
Ζώης Πεπές (ΔΑΣ/Αυτόνομο Δίκτυο).
Η ψήφος αυτή των 4 συνιστά και πλήγμα κατά του θεσμού του Εργατικού Ελέγχου (τι ζητούμε κι εμείς από τη… μυλωνού!!).
Μόνο η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ψήφος του εκπροσώπου της ΔΑΣ (Ζώη Πεπέ) σεβάστηκε το ρόλο του και τον Εργατικό Έλεγχο.
Δεν ισχύει – ούτε κι εδώ – το «όλοι, ίδιοι κι όμοιοι»!
9) Οι πιο κρίσιμες εκλογές, από τη Μεταπολίτευση ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
Η συλλογική, κοινωνική δράση δεν μπορεί να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις προσωπικές επιλογές των μελών κάθε συλλογικότητας.
Αν για παράδειγμα με την ψήφο μας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές επιδοκιμάσουμε τις πολιτικές δυνάμεις (δηλαδή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση τότε…
Θα έχουμε την ΑΝΤΙΦΑΣΗ: Αγανακτούμε για την κατάσταση που βιώνουμε, ξέρουμε τους υπαίτιους αυτής της πορείας, όμως… αναθέτουμε πάλι στους ίδιους να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα στα οποία μας οδήγησαν!!!
ΟΧΙ! ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΛΩΤΟΦΑΓΟΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ!
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑ…
Δ’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011.
από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», Κυριακή 18.3.2012.
NOMΑΡΧΙΑΚΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ.ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ.ΟΥΤΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΣΤΕΓΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΑ ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ.ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΠΟΣΟ,ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΙΣΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΥ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΜΦΩΝΗ,ΕΜΕΙΣ ΗΔΗ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ,ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΚΟΛΛΑΜΕ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.ΠΡΟΤΑΣΗ.ΤΟ ΚΑΘΕ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ.