ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κούρεμα δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

4 Απριλίου 2012

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια ζούμε έναν εφιάλτη, από τον οποίο δυστυχώς δε θα μπορέσουμε εύκολα να απαλλαγούμε. Οι συντάξεις μας, οι μισθοί, τα επιδόματα ανεργίας, οι εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική ασφάλιση έχουν μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη και συνεχώς καρατομούνται. Με βάρβαρο τρόπο επιχειρούν να ρίξουν στις πλάτες μας, συνταξιούχων, μισθωτών, ανέργων, μικροεπαγγελματιών, όλα τα βάρη από την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Με τα μέτρα που παίρνουν η χώρα χειμάζεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση που καταστρέφει κάθε παραγωγικό ιστό, ενώ τα μέτρα που παίρνονται συλλήβδην από την κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου απομακρύνουν κάθε πιθανότητα ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και η τρόικα (Ε.Ε.-Ε.Κ.Τ.-ΔΝΤ) εξασφαλίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των τοκογλύφων, και κυρίως των τραπεζών. Στη χώρα μας, οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί από το δημόσιο (τα λεφτά μας δηλαδή) με πάνω από 170 δισ. ευρώ με μορφή εγγυήσεων και τίτλων του δημοσίου και με ρευστό, την ώρα που η χρηματιστηριακή αξία των 4 μεγαλύτερων τραπεζών σήμερα δεν είναι μεγαλύτερη από 4 δισ. (ουσιαστικά τις έχουμε αγοράσει πολλές φορές!!). Τώρα, άλλα 50 δισ. ευρώ περίπου θα δοθούν στις τράπεζες στη χώρα μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων, ενώ δε δίνουν δεκάρα στα ασφαλιστικά μας ταμεία που τα «κούρεψαν» επίσης, ούτε και στους μικροομολογιούχους, στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια κτλ. Σχεδόν το μισό νέο δάνειο –με το οποίο υποθηκεύεται η χώρα– θα πάει στα ταμεία των τραπεζών, και όχι στα ασφαλιστικά ταμεία ή στους μισθούς και στις συντάξεις μας!

Όμως όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες αποκόμισαν τεράστια κέρδη, ωθώντας σε επικίνδυνο δανεισμό τους ανυποψίαστους πολίτες. Έτσι, ενώ το 2000 τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας ήταν μόλις 10 δισ. ευρώ, το 2008 έφθασαν τα 112 δισ. ευρώ (!!), ενώ το σύνολο του ιδιωτικού δανεισμού έφθασε τα 244 δισ., δηλαδή το 110% του ΑΕΠ! Τα κέρδη των τραπεζών φυσικά ακολούθησαν την ίδια φρενήρη πορεία, από 930 εκ. ευρώ το 2002, το 2008 έφθασαν τα 4 δισ.!! Να ποιοι κέρδισαν από την υπερχρέωση των νοικοκυριών!!

Σήμερα, με τα βάρβαρα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις και η τρόικα σε βάρος μας, οι περισσότεροι από μας, με πετσοκομμένες τις συντάξεις, με την ακρίβεια να τρώει ό,τι απέμεινε από αυτές, επιβαρημένοι με μεγαλύτερους φόρους άμεσους και έμμεσους, με άδικα χαράτσια που το ένα διαδέχεται το άλλο, και οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας με μειωμένους μισθούς και εφάπαξ και τις απολύσεις προ των πυλών, βρισκόμαστε σε αδυναμία να πληρώσουμε τα ληστρικά αυτά δάνεια που συνεχώς ανατοκίζονται. Οι τράπεζες δήθεν ρυθμίζουν αυτά τα δάνεια, χωρίς όμως να μειώνουν τα ληστρικά επιτόκια, και κυρίως εγγράφοντας υποθήκες σε κάθε ακίνητο που έχει ο δανειολήπτης.

Θα τους αφήσουμε; Θα τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εξαθλίωση και να μας πάρουν τα σπίτια που με κόπους χρόνων αποκτήσαμε; Θα επιτρέψουμε να μας πετσοκόψουν τις συντάξεις, τους μισθούς (για όσους εργάζονται πια), να οδηγήσουν τα παιδιά μας στην ανεργία και στην ξενιτιά για να εισπράξουν τις δόσεις τους ή θα αντιδράσουμε;

Η ΑΛΛΕΣΤΑ προτείνει να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης. Να αρνηθούμε την καταλήστευσή μας. Αρκετά κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες σε βάρος μας, ωθώντας μας στον υπερδανεισμό με τοκογλυφικά επιτόκια δανεισμού, ενώ έδιναν αστεία επιτόκια (0,5%, 1%) στις καταθέσεις μας. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Να απαιτήσουμε, πρώτα και κύρια ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με το ΣΥΕΤΕ, την ΟΣΤΟΕ και την ΟΤΟΕ, αλλά και μέσα από ένα μεγάλο κίνημα που θα δημιουργήσουμε, με συμμάχους τους συμπολίτες μας στις γειτονιές, στις πλατείες, στους χώρους δουλειάς, να «κουρευτούν» τα δάνειά μας. Συγκεκριμένα:

– Ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (7.150 ευρώ ετησίως για ένα άτομο περίπου 15.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια).

– Για κάθε οικογενειακό εισόδημα που προέρχεται από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και το οποίο μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας, άσκησης «δημοσιονομικών» περιοριστικών πολιτικών, επιβολής χαρατσιών, κατάργησης επιδομάτων κ.ά. να γίνεται απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων σε ετήσια ή μηνιαία βάση αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών τους.

– Μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, για δάνεια που χορηγήθηκαν με ευθύνη των τραπεζών αγνοώντας τα υγιή πιστοδοτικά δεδομένα, ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.

– Μείωση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά-προσωπικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες και στα όρια υπερανάληψης.

– Καμία νέα προσημείωση σε ακίνητο δανειολήπτη προκειμένου να γίνουν οι παραπάνω ρυθμίσεις.

Συνάδελφοι,

Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως για να έχουμε στη χώρα μας ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που να λειτουργεί στην κατεύθυνση ανόρθωσης της οικονομίας και ανάπτυξής της σε προοδευτική κατεύθυνση και σε όφελος της κοινωνίας και όχι με γνώμονα το κέρδος, δηλαδή να έχει χαμηλά επιτόκια δανεισμού, να ενισχύει επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας ενταγμένους σε ένα συνολικό σχέδιο κτλ. πρέπει να διεκδικήσουμε στα σοβαρά οι τράπεζες να περάσουν στα χέρια του δημοσίου και να λειτουργούν με κοινωνικό-εργατικό έλεγχο, ειδικά σήμερα που με όλες τις ενισχύσεις που τους δόθηκαν τις έχουμε ουσιαστικά αγοράσει πολλές φορές.

Το κλειδί λειτουργίας της οικονομίας, πρέπει να ανήκει στην ίδια την κοινωνία και στους εργαζόμενους. Στο χέρι μας είναι να αγωνιστούμε γι’ αυτό. Ας το αποφασίσουμε.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΔΟΥ

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: