Η Υγεία γίνεται προνόμιο για τους λίγους Το ΤΥΠΕΤ θα μείνει αλώβητο;

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

4 Απριλίου 2012

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σαφώς το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που γίνεται η φετινή Γ.Σ. του Συλλόγου μας είναι εντελώς διαφορετικό από πέρσι. Οι βεβαιότητες που είχαμε στη ζωή μας μέχρι σήμερα, έχουν πλέον καταρρεύσει.

Είμαστε όλοι θύματα της πολιτικής των μνημονίων και του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, που πιστά εφάρμοσαν τα δύο τ. μεγάλα κόμματα της εξουσίας και οι πρόθυμοι, που στηρίζουν την πολιτική τους.

Οι μισθοί και οι συντάξεις διαρκώς μειώνονται. Η ανεργία καλπάζει, οι άνεργοι ξεπερνούν πια το ένα εκατομμύριο.

Ο μνημονιακός πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος ήδη δήλωσε και στη Βουλή και σε ιταλικό κανάλι, ότι αν δεν πιαστούν οι στόχοι του δεύτερου μνημονίου και δεν τηρηθούν οι όροι της δανειακής σύμβασης θα έχουμε και νέα μέτρα. Ο δε Όλι Ρεν στην Ευρωβουλή, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτού της Αριστεράς Χουντή, δέχτηκε ότι στόχος είναι οι μισθοί και οι συντάξεις να προσαρμοστούν σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Δηλ. 300 ευρώ μισθός και 150 ευρώ σύνταξη.

Αυτά που λέμε, συνάδελφοι, δεν είναι λαϊκισμός ή προπαγάνδα.

Οι μάσκες έπεσαν, δεν μπορεί να έχουμε πια αυταπάτες.

Ποιος από εμάς δεν έχει άνεργο παιδί ή παιδί που ξενιτεύτηκε για μια καλύτερη ζωή; Παιδιά που συντηρούμε με τις συντάξεις μας, που βαίνουν συνεχώς μειούμενες.

Ζούμε σε μια κοινωνία που παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία, άνθρωποι τρέφονται από τα σκουπίδια και κοιμούνται στους δρόμους, εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και τρέμουν μην αρρωστήσουν, ενώ οι νέοι είναι άνεργοι και με ψαλιδισμένα όνειρα. Σταδιακά δε, ο μισός ενεργός πληθυσμός της χώρας μας έχασε, ή κινδυνεύει να χάσει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα.

Η Υγεία γίνεται προνόμιο για τους λίγους. Με τον κ. Λοβέρδο στο υπουργείο υγείας οργανώνουν τη μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία κάτω του 3,%, του ΑΕΠ, ενός ΑΕΠ που βαίνει μειούμενο. Ενώ στις Τράπεζες χαρίζουν εκατομμύρια (πάνω από 130 δισ. πήραν οι τράπεζες είτε σε ρευστό είτε σε εγγυήσεις), συγχρόνως κουρεύουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και των Νοσοκομείων. Το κλειστό ενιαίο νοσήλιο εκτοξεύεται στα ύψη και η απλή νοσηλεία, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, γίνεται για τους περισσότερους αδύνατη, ενώ περικόπτεται η φαρμακευτική δαπάνη και πολλά φάρμακα αναγκαζόμαστε να τα πληρώσουμε από την τσέπη μας.

Μέσα σε αυτή τη λαίλαπα της ανάλγητης πολιτικής λιτότητας για την υγεία, βρίσκεται και το ΤΥΠΕΤ. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη στην παραπάνω περιγραφείσα κατάσταση, ωστόσο αν δεν αγωνιστούμε, δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας του Ταμείου μας, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό, είναι πολλές και αυτό δεν είναι κινδυνολογία.

Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό μέτρων και πολιτικών το ΤΥΠΕΤ πρέπει να σταθεί όρθιο. Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΤΥΠΕΤ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ διακατέχονται από λογικές ιδιοκτησίας και άλλες ξεπερασμένες λογικές. Τους απαντάμε ότι το ΤΥΠΕΤ είναι ιδιοκτησία όλων μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων. Πέραν όμως των μνημονίων, το ΤΥΠΕΤ έχει και ιδιαίτερα προβλήματα, όπως αυξανόμενα ελλείμματα και μειούμενες εισφορές. Προβλήματα, που πρέπει ενωμένοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να αντιμετωπίσουμε, μακριά από μικροπαραταξιακά παιχνίδια και σκοπιμότητες.

Όταν οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους δεν μπορεί να μην ψηφίζουν, δεν μπορεί να μην ασφαλίζονται στο ΤΥΠΕΤ οι κάθε λογής συμβασιούχοι της ΕΤΕ και του Ομίλου της, δεν μπορεί να μην καλύπτει η Τράπεζα τις εισφορές όλων μας, μέχρι το 65ο έτος ηλικίας.

Η ΑΛΛΕΣΤΑ κατέθεσε στη Γ.Σ. σχέδιο ψηφίσματος για την προάσπιση του ΤΥΠΕΤ.

Πιο συγκεκριμένα:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

* Προγραμματισμό των αναγκών σε ετήσια βάση, εξορθολογισμό προμηθειών, με στόχο τον έλεγχο και την περιστολή δαπανών.

* Αλλαγή του Καταστατικού του ΤΥΠΕΤ. ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ παντού- ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.

* Διαφάνεια σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Ταμείου μέσα από κανονισμούς, που θα αποκλείουν τα ρουσφέτια και τις πελατειακές σχέσεις.

* Διεκδίκηση από την Τράπεζα της κάλυψης εισφορών όλων μας, μέχρι το 65ο έτος ηλικίας.

* Ασφάλιση στο ΤΥΠΕΤ όλων των εργαζομένων στον Όμιλο της ΕΤΕ (ακόμη και των συμβασιούχων)

* Οικονομική στήριξη του Ταμείου από την ΕΤΕ.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

 

Για να διασφαλίσουμε και να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του ΤΥΠΕΤ, να προασπίσουμε την επικουρική μας σύνταξη, να συνεχίσουμε να βιώνουμε με αξιοπρέπεια, έχοντας δουλέψει μια ζωή, εκτός από τον ενωμένο αγώνα εργαζόμενων και συνταξιούχων, απαιτείται και η δημιουργία μιας άλλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Καθοριστική η ψήφος μας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και οι ψευδαισθήσεις διαλύθηκαν, ας μην ξεχνάμε ποιοι μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση, ποιες πολιτικές εφαρμόσθηκαν και εφαρμόζονται. Ας αλλάξουμε κατεύθυνση και πορεία.

Το ερώτημα σήμερα είναι: Η ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν, η ΕΜΕΙΣ, συγκροτώντας και με την ψήφο μας μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, που θα αλλάξει την πορεία της χώρας και όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος.

 

Χαρά Καφαντάρη

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: