ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2011 ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

4 Απριλίου 2012

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η βασική διαφωνία μας ως προς την κατεύθυνση της πορείας του Συλλόγου εκφράζεται και με την καταψήφιση του οικονομικού απολογισμού 2011 και προϋπολογισμού 2012.

Ψηφίζουμε ΟΧΙ στην οικονομική διαχείριση γιατί εκφράζουμε πλήρη διαφωνία ως προς την αδιέξοδη κατάσταση που εμφανίζεται στους τομείς έσοδα-δαπάνες-έλλειμμα. Για μια ακόμα χρονιά ο ισολογισμός είναι ελλειμματικός και το έλλειμμα για το 2011 ανέρχεται στο ύψος των 345000 ευρώ. Σε συνδυασμό δε με την απομείωση της περιουσίας του Συλλόγου στο ένα τρίτο της περσινής αξίας της, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάρρευση της αξίας των μετοχών (και εδώ τίθεται θέμα εγκλήματος διαρκείας εις βάρος του Συλλόγου και των μελών του ως προς τη μονομέρεια της επένδυσης σε υψηλού ρίσκου αξίες), τα οικονομικά του Συλλόγου οδηγούνται αναπόφευκτα στην απαξίωση και την κατάρρευση.

Διατυπώνουμε επίσης την πλήρη διαφωνία μας ως προς τις βασικές οικονομικές επιλογές στη λειτουργία και δράση του Συλλόγου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις υπέρογκες δαπάνες για το κόψιμο πίττας 139.000 ευρώ (το 2010 134.000 ευρώ και το 2009 166.700 ευρώ!!!) δαπάνες γενικών Συνελεύσεων 373.000 ευρώ (το 2010 207.000 ευρώ και το 2009 227.000 ευρώ) κ.λπ. Όμως για συνδικαλιστικούς αγώνες δαπανήθηκαν μόλις 9.000 ευρώ, τη χρονιά των μνημονίων, των περικοπών των συντάξεων, του ισολογισμού και της υπονόμευσης του επικουρικού μας ταμείου (το 2010 18.400 ευρώ και το 2009 25.200 ευρώ). Επαναλαμβάνουμε ορισμένες ουσιαστικές προτάσεις μας που αποτρέπουν το οικονομικό αδιέξοδο της σημερινής διαχείρισης από τη γνωστή πλειοψηφία του Δ.Σ.

― Πρόταση για αλλαγή των όρων οργάνωσης των εκδηλώσεων κοπής πίτας. Στόχος να εξοικονομήσουμε 70000 ευρώ ετησίως.

― Γενική Συνέλευση: να καλύπτει ο Σύλλογος τα έξοδα μόνο των Γραμματειών των Παραρτημάτων. ΝΑ ΜΗΝ αποζημιώνονται οι άλλοι συνάδελφοι που θα έρχονται στη Γ.Σ. Με την πραγματοποίηση περιφερειακών συνελεύσεων εξασφαλίζεται η δημιουργική συμμετοχή όλων των συναδέλφων, ενώ μετά τα πλήγματα που έχει δεχθεί ο κλάδος μας θεωρούμε ότι πρέπει η συμμετοχή όλων στη Γενική Συνέλευση να είναι δεδομένη και όχι επειδή υπάρχει αποζημίωση.

 

― Πρόταση να μειωθεί κατά 50% η συνδρομή προς την ΟΣΤΟΕ, κατόπιν ανάλογων αποφάσεων και των οργάνων της ΟΣΤΟΕ. Έτσι εξοικονομούμε πάνω από 60.000 ευρώ. Τώρα πληρώνουμε το 2008 101.576 ευρώ, το 2009 128.217 ευρώ, το 2010 104.959 ευρώ και το 2011 107.005 ευρώ. Και μια σημαντική παρατήρηση στο σημείο αυτό. Διαπιστώνουμε χάσμα ανισοτιμίας ως προς τις εισφορές των μελών της ΟΣΤΟΕ . Ενώ εμείς πληρώνουμε 9,24 ευρώ ανά μέλος, η ΑΤΕ πληρώνει 4,65 ευρώ, η ALPHA πληρώνει 3,97 ευρώ, η ΕΚΤΕ 3,00 ευρώ και η ΕΜΠΟΡΙΚΗ 7,77 ευρώ. Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου μας και της ΟΣΤΟΕ οφείλουν στους συναδέλφους μας ένα γιατί και μια εξήγηση. Εμείς πάντως και με την πιο πάνω πρόταση μας, απαιτούμε άμεσα την αποκατάσταση της ισοτιμίας των εισφορών των μελών προς την ΟΣΤΟΕ.

― Πρόταση για συνολική επαναδιαπραγμάτευση της κάλυψης των τηλεφωνικών αναγκών του Συλλόγου μας. Τα περιθώρια σημαντικών μειώσεων των σχετικών δαπανών είναι μεγάλα.

― Πρόταση για απεμπλοκή του γνωστού ταξιδιωτικού πρακτορείου από όλες τις μεσολαβητικές εργασίες (π.χ. ενοικίαση ξενοδοχείων για τη Γενική Συνέλευση, κόψιμο πίτας, εορτή παιδιών κ.λπ.). Περιθώρια εξοικονόμησης άνω των 30.000 ευρώ.

― Πρόταση για απεμπλοκή του Συλλόγου από την οικονομική διαχείριση των εκδρομών και φροντίδα μόνο για την ενημέρωση των συναδέλφων ως προς τις προσφορές των διαφόρων γραφείων.

― Πρόταση για σύσταση «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» που θα έχει σαν σκοπό του τη βοήθεια προς τους αδυνατούντες να αντεπεξέλθουν οικονομικά συναδέλφους μας και τις οικογένειες τους.

Δεν αρκεί όμως το ΟΧΙ στον οικονομικό απολογισμό στη Γενική μας Συνέλευση. Να απαιτήσουμε παράλληλα να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι επιτροπές για όλα τα θέματα και ειδικότερα για τα οικονομικά και επενδυτικά του Συλλόγου και να επικρατήσουν οι αρχές της διαφάνειας, του ελέγχου και της δημοσιότητας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΕΟΦΥΤΟΥ 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: