ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΑΣ

Οι περικοπές ΔΕΝ αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης

28 Μαΐου 2012

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις ανάμεσα στο Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ και αντιπροσωπεία της Διοίκησης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για συνέχεια των συναντήσεων που πάγωσαν το Φλεβάρη, όταν ψηφίστηκε το «Μνημόνιο 2» και ο ΣΥΕΤΕ έμπαινε σε τροχιά αρχαιρεσιών.

Από το περιεχόμενο της συνάντησης φάνηκε ξεκάθαρα ότι η διοίκηση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Δεν κατάλαβε, τι έχει συντελεστεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Δεν αντιλήφθηκε, ότι η πολιτική της σκληρής λιτότητας και των μνημονιακών περικοπών έχει καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι και η ίδια πιθανότατα μετράει μέρες, ανεξάρτητα από την έκβαση των επικείμενων εκλογών.

Στην ουσία η Διοίκηση επιμένει να ζητάει μισθολογικές περικοπές, τις οποίες τη φορά αυτή προσδιόρισε στο ύψος των 100 εκ. ευρώ. Προσπάθησε μάλιστα να αναδείξει «κοινωνικό» προσωπείο, λέγοντας ότι δεν θα θιγούν οι μισθοί κάτω από τα €1.500 μικτά, ο συντάξιμος μισθός και ότι ρυθμίζεται από κλαδική ΣΣΕ. Προτείνει κλιμακωτές περικοπές 5-15%, ενώ επιχειρεί να μας διχάσει και να σπάσει την αλληλεγγύη ανάμεσα στους συναδέλφους, ισχυριζόμενη ότι το βάρος πρέπει να πέσει σε όσους εργάζονται στις Διευθύνσεις… Τέλος, η Διοίκηση ζήτησε να συσταθεί διαπραγματευτική ομάδα με το ΣΥΕΤΕ, ώστε να αρχίσει άμεσα η επεξεργασία των «τεχνικών λεπτομερειών» και να καταλήξουμε από κοινού σε μια νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ με την οποία θα επιβληθούν οι περικοπές.

Αναλογιζόμενοι την αγωνία των συναδέλφων για όλα αυτά, την κρισιμότητα των ιστορικών στιγμών που ζούμε, και τη συνεπή στάση μας εδώ και μήνες, τοποθετούμαστε δημόσια ως ΔΑΣ και δηλώνουμε ότι την ίδια στάση θα κρατήσουμε και στο σημερινό (28/5) Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ:

1. Μένουμε σταθεροί στην άποψή μας, ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ δεν δέχονται περαιτέρω μισθολογική υποβάθμιση. Έχουμε ήδη υποστεί περικοπές από τα περσινά «ισοδύναμα μέτρα», το πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων και της πολυετίας, τη βαριά φορολογία, έμμεση και άμεση, και τα ακόμη βαρύτερα χαράτσια. Για να μη μιλήσουμε για τα εξωφρενικά ποσά που καλούμαστε να καταβάλουμε με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

2. Ακόμη και η ελάχιστη μείωση, οδηγεί το ΤΥΠΕΤ στον ΕΟΠΥΥ, θέτει σε αμφιβολία το εφάπαξ μας και επιτείνει τα προβλήματα του Λογαριασμού Επικούρησης.

3. Ανεξάρτητα από το ύψος των περικοπών που θα επιβάλει στους μισθούς μας, η ΕΤΕ δεν λύνει τα προβλήματά της. Οι περικοπές αυτές δεν έχουν σχέση ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με την κεφαλαιακή επάρκεια. Αντίθετα, πρόκειται για ευθεία εφαρμογή της πολιτικής του «αποπληθωρισμού» και της «εσωτερικής υποτίμησης» που επιβάλλεται από τα Μνημόνια.

4. Στη συγκυρία που διανύουμε, με εξαιρετικά σημαντικές διακυμάνσεις και ρευστό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, η επιμονή της Διοίκησης για εσπευσμένο κλείσιμο της Σύμβασης και μάλιστα με μειώσεις, μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως τυχοδιωκτισμός είτε ως ευθεία παρέμβαση στο προεκλογικό σκηνικό, με στόχο να αναπαραχθούν φόβοι και διλήμματα. Μετεκλογικά, εξάλλου, θα είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες και η διαπραγματευτική μας δυνατότητα, στο βαθμό που οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές  καταδικαστούν και στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

5. Δεν κατανοούμε γιατί πρέπει «ντε και καλά» να βάλουμε την υπογραφή μας σε περικοπές, όταν γνωρίζουμε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πιθανότατα συνδυάζεται με την ευχέρεια του Ταμείου να λάβει μονομερώς μέτρα για τον «περιορισμό του λειτουργικού κόστους», για το περαιτέρω κόψιμο των μισθών δηλαδή, όπως ρητά αναφέρεται στο Ν.3864 για την Ίδρυση του ΤΧΣ. Ακόμη περισσότερο, γνωρίζουμε, ότι μετά το Μνημόνιο 2, ακόμη κι αν υπογραφεί Επιχειρησιακή ΣΣΕ σήμερα, δεν μας εξασφαλίζει, γιατί μπορεί η άλλη πλευρά ανά πάσα στιγμή να την καταγγείλει.

6. Είναι πάγια θέση μας η συμμετοχή σε θεσμούς, όπως ο διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για τη ΔΑΣ, όμως, οι μισθολογικές περικοπές, είτε 10 είτε 100 εκατομμυρίων, ΔΕΝ αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης.

7. Ζητάμε να προσέλθει ο ΣΥΕΤΕ στη διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση, υποστηρίζοντας τη δική του θέση, δηλαδή τη θέση που υπερψήφισαν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι συνάδελφοι στις τελευταίες αρχαιρεσίες:

è Δεν δεχόμαστε περαιτέρω μισθολογική υποβάθμιση. Ζητάμε ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει τα μισθολογικά και θεσμικά συμφωνημένα, και θα ενισχύει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών μας ταμείων (ΤΥΠΕΤ – Επικουρικό – Αυτασφαλείας).

è Δεν μπαίνουμε σε «τεχνικό διάλογο» με διαπραγματευτική ομάδα που θα επεξεργάζεται και θα κατανέμει περικοπές. Επιμένουμε στη συνέχιση του διαλόγου με τη Διοίκηση, στο επίπεδο Προεδρείου για το ΣΥΕΤΕ και Διευθύνοντος Συμβούλου για την ΕΤΕ.

è Ο ΣΥΕΤΕ οφείλει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για την ενεργοποίηση του συνόλου των συναδέλφων, με περιοδείες και συνελεύσεις στους χώρους, ώστε να δείξουμε στην απέναντι πλευρά τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς της τελευταίας στιγμής. Εκτιμούμε ότι η συγκυρία ευνοεί την ανάπτυξη δυναμικού κινήματος, που ταυτόχρονα με τις πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές, μας δίνει τη δυνατότητα να αντιδράσουμε ανάλογα, από καλύτερες θέσεις και να αντισταθούμε στα σχέδια της διοίκησης.

Αρκεί να το θέλουμε. ΟΛΟΙ…

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: