Τα άμεσα μέτρα για ανατροπή του κοινωνικού και εργασιακού Μεσαίωνα

Σύνοψη του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

του Παναγιώτη Λαφαζάνη

 

 «ΑΥΓΗ» ημερομηνία δημοσίευσης: 02/06/2012

 

Η ανατροπή του κοινωνικού και εργασιακού Μεσαίωνα με σειρά άμεσων μέτρων και με προμετωπίδα την άμεση ανακοπή της μείωσης των μισθών και την άμεση κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που μείωσε τους μισθούς κατά 22% και 32%, βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τα κοινωνικά και τα εργασιακά θέματα.

 

Επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

Κεντρική επιλογή για τις εργασιακές σχέσεις είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μικτά τον μήνα και των αντίστοιχων επιδομάτων στην προτέρα θέση τους. Επιπλέον, στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνονται η σταδιακή αποκατάσταση μισθών στα προ του Μνημονίου επίπεδα, η άμεση επάνοδος του επιδόματος ανεργίας στα επίπεδα των 461 ευρώ και η χρονική επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.Το ίδιο επίδομα θα χορηγείται και στους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάστηκαν να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ο Παν. Λαφαζάνης σημείωσε ότι θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση μέχρι τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, και άμεση επαναφορά της μετενέργειας και της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων. Άμεση θα είναι η επαναφορά των ορίων για τις ομαδικές απολύσεις και τις αποζημιώσεις των απολυμένων, ενώ παράλληλα προβλέπεται η κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας και σταματούν οι απολύσεις στο Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, κεντρική επιλογή είναι η διαμόρφωση σειράς ασφαλιστικών δικλίδων ενάντια σε όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης. Επιπλέον, στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, η επανασύσταση και αναβάθμιση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, καθώς και η κατάργηση του «χαρατσιού» με προτεραιότητα για τα μικρομεσαία εισοδήματα, τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.

 

Δημόσια και καθολική κοινωνική ασφάλιση

Το «φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, η σταδιακή αποκατάστασή τους, με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους, και η κατάργηση της απαράδεκτης ρύθμισης του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητες στην κατεύθυνση της δημόσιας και καθολικής ασφάλισης.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται τα άμεσα μέτρα για αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης της εισφοροδιαφυγής, η περιφρούρηση και είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων της κοινωνικής ασφάλισης με ταυτόχρονη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ακόμη, άμεσα μέτρα για την κατάργηση της αλλαγής του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και αποκατάσταση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στα προ Μνημονίων επίπεδα, ώστε να τονωθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Αναβαθμισμένο, δωρεάν και καθολικό Σύστημα Υγείας

Άμεσα μέτρα ενάντια στην αποδιάρθρωση και τη δραματική συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι η ακύρωση της μνημονιακής πρόβλεψης για περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας και ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς, μέτρα για την οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ, επιτάχυνση της υλοποίησης πλήρους και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προμηθειών, ιατρικού εξοπλισμού και στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων. Μεταξύ των μέτρων είναι η κατάργηση του «πεντάευρου» για δωρεάν πρόσβαση σε ανέργους και τα χαμηλά και ευαίσθητα στρώματα σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, η κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και η αποτροπή της εξελισσόμενης ιδιωτικοποίησής τους.

Απέναντι στον σύγχρονο «Καιάδα», ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με άμεσες παρεμβάσεις για δημιουργία χώρων φιλοξενίας των αστέγων, με παροχή σίτισης, ρουχισμού και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιπλέον, στήριξη (σίτιση, θέρμανση κ.ά) ευπαθών κοινωνικών ομάδων, χρηματοδότηση, παράταση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», επαρκής στελέχωση όλων των δημόσιων παιδικών σταθμών με στόχο την κάλυψη του συνόλου των αναγκών και σταδιακή αποκατάσταση των δικαιωμάτων των πολυτεκνικών οικογενειών.

 

Η Παιδεία, καθολικό δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό

Στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκήθηκε για την Παιδεία, βρίσκεται το πρόγραμμα για την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων για την Παιδεία και προβλέπει, μεταξύ άλλων: «Πάγωμα» των καταργήσεων-συγχωνεύσεων, σταμάτημα περαιτέρω μειώσεων των κονδυλίων για την Παιδεία και την έρευνα, καμία απόλυση, κατάργηση της «εργασιακής εφεδρείας» και όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας στην εκπαίδευση. Επιπλέον, διασφάλιση της χρηματοδότησης για τις πιεστικές ανάγκες της εκπαίδευσης, εξασφάλιση της λειτουργίας και διοίκησης όλων των τύπων. Ακόμη, μέτρα για την άμβλυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Κεντρική σημασία στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει η υλοποίηση μιας πολιτικής για την ενίσχυση του πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού.

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: