Κοινή ανακοίνωση ΔΑΣ – Αλλέστα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

ΑΛΛΕΣΤΑ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗς ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

Κοινή Ανακοίνωση

 

Αθήνα, 28.6.2012

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΠΟΛΙΟΡΚΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η ΕΤΕ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ

 

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ – ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ

 

 

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΤΕ, ο ΣΥΕΤΕ και τα ασφαλιστικά μας ταμεία θα εκπροσωπηθούν από τον Πρόεδρο του ΣΥΕΤΕ. Μια ομιλία σε μια Γ.Σ. μετόχων, φυσικά, ούτε αλλάζει τον κόσμο ούτε προωθεί τις διεκδικήσεις μας. Δεν παύει, όμως, να είναι ένα δημόσιο βήμα για την έκφραση των συλλογικών απόψεών μας για το τρόπο που η Διοίκηση της ΕΤΕ αντιμετωπίζει τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά μας ταμεία, για το πώς επιτελεί το ρόλο της ΕΤΕ και για το αν με τις διοικητικές πρακτικές της ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλουμε να παράγει η ΕΤΕ για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η ΔΑΣ εκτιμά, ότι η απερχόμενη Διοίκηση της ΕΤΕ λειτούργησε, όπως και η προηγούμενη, με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων. Και όταν λέμε μετόχων, δυστυχώς δεν εννοούμε τα συμφέροντα των ασφαλιστικών ταμείων… Επιπλέον, λειτούργησε ως το μακρύ χέρι της πολιτικής των μνημονίων, λειτούργησε στα πλαίσια του λόμπι των εργοδοτών για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα, λειτούργησε σε βάρος της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, η Διοίκηση της ΕΤΕ:

1. Εμμένει στη μνημονιακή αντίληψη, ότι ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους θα πρέπει να προέλθει από μισθολογικές περικοπές (αναλυτικά στην Ανακοίνωση Νο. 13/2012 της ΔΑΣ). Ταυτόχρονα εφάρμοσε σε βάρος μας τα ισοδύναμα μέτρα του 1ου Μνημονίου και έσπευσε να εφαρμόσει ΟΛΕΣ τις αντεργατικές διατάξεις των δύο μνημονίων, προκαλώντας υποβάθμιση των μισθών μας.

2. Αύξησε τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην τράπεζα με άλλες εργασιακές σχέσεις.

3. Έκοψε 12 και πλέον εκατομμύρια από τους συνταξιούχους της ΕΤΕ μέσω του επιδόματος ισολογισμού.

4. Υπονομεύει τα ασφαλιστικά μας ταμεία με τη συνεχιζόμενη άρνησή της να ασφαλίσει σε αυτά τους εργαζόμενους όλου του Ομίλου, κάτι που θα θεράπευε εν μέρει τις επιπτώσεις από τη διαχρονική μείωση προσωπικού και τις μειωμένες εισφορές λόγω των μισθολογικών περικοπών και την αύξηση των φόρων.

5. Παρενέβη προεκλογικά με τρόπο απαράδεκτο, δημοσιεύοντας μια μονομερή έκθεση, που συνέβαλε στο φόβο και τον πανικό των μικροκαταθετών και της κοινωνίας, πριμοδοτώντας τη μνημονιακή αντίληψη.

6. Ακολούθησε μια πιστοδοτική πολιτική που ουδεμία σχέση έχει με τη σχεδιασμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, χωρίς να παίρνει το μάθημα από τις διογκωμένες επισφάλειες που άφησαν οι αντίστοιχες πρακτικές της περασμένης δεκαετίας.

7. Αδιαφορεί για τον κοινωνικό ρόλο της ΕΤΕ, και συνεχίζει να λειτουργεί την ΕΤΕ ως ένα ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό προσαρμοσμένο στις αγορές και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας.

8. Η ΕΤΕ ανακεφαλαιοποιείται με δημόσιο χρήμα, πέρα από τα πακέτα ενίσχυσης ρευστότητας από το 2009 μέχρι σήμερα, χωρίς να περιέρχεται η ιδιοκτησία της στο Δημόσιο, όπως θα έπρεπε.

9. Στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στους προσφεύγοντες στο νόμο «Κατσέλη» φέρεται με τρόπο εκδικητικό, αφού τους αποκλείει από κάθε δυνατότητα ρύθμισης, ακόμη και από στοιχειώδη πληροφόρηση για τα υπόλοιπα των λογαριασμών τους.

 

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλούς άλλους λόγους για τους οποίους ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τα πεπραγμένα της Διοίκησης, είτε από τη σκοπιά των εργαζομένων είτε από τη σκοπιά των ασφαλιστικών μας ταμείων. Στο χθεσινό Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ ζητήσαμε τη δέσμευση του Προέδρου, ότι θα καταψηφίσει. Κι επειδή τέτοια δέσμευση δεν υπήρξε, η ΔΑΣ δεν παρείχε την εξουσιοδότηση για την εκπροσώπηση του ΣΥΕΤΕ στη σημερινή Γ.Σ. της ΕΤΕ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια ΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ, που θα λειτουργεί στα πλαίσια ενός τραπεζικού συστήματος υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο για τις ανάγκες της κοινωνίας και την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΕΣΤΑ 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: