ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ & ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΓΑΜΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΑΝΩ ΤΟΥ 18ΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ & ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΓΑΜΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΑΝΩ ΤΟΥ 18ΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΥΠΟΔ/ΝΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ

ΤΗΛ: 210-3349518, 210-3349575, 210-3349522

F: 210-3349525

 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης & Παροχών του ΤΥΠΕΤ, παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης της ασφάλισης άγαμων τέκνων στο Ταμείο, ηλικίας άνω των 18 ετών και μέχρι το 35ο έτος.

Οι προϋποθέσεις διατήρησης είναι οι εξής:

 

1. Τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους διατηρούν την ασφάλισή τους έως και το 24ο έτος, εφόσον είναι άνεργα και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες από το Κράτος σχολές, ποσοστό: 0,5%.

 

Δικαιολογητικά

-Υποχρέωση του άμεσου μέλους είναι να προσκομίζει πιστοποιητικό σπουδών τρέχοντος έτους κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο ετησίως καθώς και έγγραφο το οποίο αποδεικνύει ότι είναι άνεργο. Όταν οι σπουδές ολοκληρωθούν πρέπει να σταλεί στο Τμήμα Μητρώου αντίγραφο του αποκτηθέντος πτυχίου.

 

2. Από το 18ο έως το 35ο έτος της ηλικίας τους εφόσον είναι άνεργα και δεν σπουδάζουν, με ποσοστό 1,5%.

 

Δικαιολογητικά

-Υποχρέωση του άμεσου μέλους είναι να προσκομίζει στο Ταμείο Υγείας κάθε χρόνο, στο διάστημα που ορίζεται από το νόμο για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του τέκνου, εφόσον αυτό υποβάλλει, ή βεβαίωση της Εφορίας ότι δεν υποχρεούται σε δήλωση φόρου εισοδήματος, ή δελτίο ανεργίας ανανεωμένο ή οποιοδήποτε επίσημο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει ότι δεν προκύπτει δική του κύρια ασφάλιση.

 

3. Εφόσον είναι επιθυμητό, συνεχίζεται η ασφάλιση του τέκνου και κατά την περίοδο της στρατιωτικής τους θητείας με προσκόμιση βεβαίωσης στρατολογικής υπηρεσίας, με ποσοστό 1,5%.

 

4. Τέκνα άνω των 18 ετών και μέχρι το 35ο έτος, τα οποία εργάζονται και δικαιούνται ασφάλιση από άλλον ασφαλιστικό φορέα, δύνανται να συνεχίσουν να ασφαλίζονται προαιρετικά με συμπληρωματική ασφάλιση και ποσοστό 2,5%. Στο ίδιο καθεστώς συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά που σπουδάζουν σε Στρατιωτικές σχολές και Σχολές της Αστυνομίας.

 

Δικαιολογητικά

Υποχρέωση του άμεσου μέλους είναι να γνωστοποιήσει εγγράφως στην Υποδ/νση Μητρώου την έναρξη εργασίας του τέκνου με σχετική βεβαίωση εργοδότη ή την έναρξη δραστηριότητας του ή να καταθέσει άλλο επίσημο έγγραφο όπου να αναφέρεται η ημερομηνία έναρξης απασχόλησής του. Όταν πληρωθούν οι προϋποθέσεις έναρξης κύριας ασφάλισης, πρέπει άμεσα να ενημερωθεί η Υποδ/νση Μητρώου με σχετική βεβαίωση έναρξης ασφάλισης.

 

5. Τέκνα που είναι δικαιοδόχοι σύνταξης και δικαιούνται ασφάλιση από άλλον ασφαλιστικό φορέα δύνανται να συνεχίσουν να ασφαλίζονται προαιρετικά με συμπληρωματική ασφάλιση και ποσοστό 2,5%. Απαιτείται η προσκόμιση της απόφασης συνταξιοδότησης και γνωστοποίηση του κύριου ασφαλιστικού φορέα.

 

Διευκρινίζονται επίσης τα εξής:

Κατά τη χρονική περίοδο που τα τέκνα είναι άνεργα και δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω ανεργίας το ποσοστό είναι 1,5% και η περίθαλψη είναι συμπληρωματική.

Στην περίπτωση εργασίας και για το διάστημα έως την πλήρωση των προϋποθέσεων ασφάλισης στον κύριο ασφαλιστικό φορέα, το ποσοστό ανέρχεται σε 2,5% με πλήρη ασφάλιση (Υποχρεωτική η προσκόμιση βεβαίωσης δικαιώματος ασφάλισης του κύριου φορέα).

 

Παρακαλούμε να ενημερώνετε το Τμήμα Μητρώου στο 18ο έτος ηλικίας του παιδιού, με την αποστολή της αίτησης και των δικαιολογητικών που απαιτούνται ανάλογα με την περίπτωση.

Τα δικαιολογητικά για την παραμονή στην ασφάλιση του ΤΥΠΕΤ των παιδιών από το 18ο έως το 35ο έτος θα υποβάλλονται από το άμεσο μέλος κάθε χρόνο και χωρίς ειδοποίηση από την Υποδ/νση Μητρώου. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης & Παροχών του Ταμείου Υγείας διακόπτεται η ασφάλιση έως την τακτοποίηση της εκκρεμότητας και δεν επιστρέφεται το παρακρατηθέν ασφάλιστρο.

 

Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω υποχρεώσεων του ασφαλισμένου θα ακολουθείται η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων ποινών.

 

Εάν δεν είναι επιθυμητή η διατήρηση ασφάλισης στο ΤαμεΙο Υγείας τέκνων μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους, το άμεσο μέλος αποστέλλει αίτηση διαγραφής εμμέσου μέλους και επιστρέφει τα βιβλιάρια υγείας ΤΥΠΕΤ του διαγραμμένου μέλους.

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: