“Η ΑΥΓΗ”, ημερομηνία δημοσίευσης: 20/07/2012
Για αδιαφανείς διαδικασίες που προωθούνται συντονισμένα από κυβέρνηση, τρόικα και Τράπεζα της Ελλάδας για το διαμελισμό της Αγροτικής Τράπεζας και την εκποίηση της συμμετοχής του κράτους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έκαναν λόγο οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε την Πέμπτη 19.7.2012 στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».
Οι αδιαφανείς διαδικασίες που προωθούνται συντονισμένα από κυβέρνηση, τρόικα και Τράπεζα της Ελλάδας για τον διαμελισμό της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και την εκποίηση της συμμετοχής του κράτους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) καθιστούν, περισσότερο από ποτέ, επίκαιρο και αναγκαίο το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του πιστωτικού συστήματος, αλλά και την ανάδειξη ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι παρεμβάσεις της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα «Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζα και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία», παρουσία βουλευτών του κόμματος, στελεχών και εργαζομένων από τις τράπεζες.
Καταπέλτης σε ό,τι επιχειρείται ήταν και η παρέμβαση του Διοικητή της ΑΤΕ Θεόδωρου Πανταλάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η καταστροφή που επέρχεται είναι οριστική» και «ό,τι κλείνει δεν ξανανοίγει» στις παρούσες συνθήκες. Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, η αποστροφή της παρέμβασής του για τη διεθνή λαίλαπα που σαρώνει κοινωνίες και οικονομίες. «Διαλύουν τα πάντα», είπε, για να προσθέσει ότι αποτελεί «αυταπάτη ότι θα την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια» σε μια γενικευμένη κρίση που θα κρατήσει τουλάχιστον μια δεκαετία.
Αναπτύσσοντας το θεωρητικό σκέλος της παγκόσμιας καταιγίδας και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι οι δύο μηχανισμοί στήριξης που στήθηκαν από την Ε.Ε. (EFSF και ESM) εξαντλήθηκαν γρήγορα, καθώς η τραπεζική κρίση διευρυνόταν με την ταυτόχρονη εκδήλωση της τριπλής κρίσης (δημόσιου χρέους, τραπεζών, ύφεσης) και τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της θέσης του μεσογειακού νότου.
Για την Αριστερά, είπε, αναφερόμενος στις δυο προοπτικές που προτάσσονται για την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, βιώσιμη λύση στον προσωρινό έλεγχο του ΕΣΜ, είναι η διατήρηση ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα που θα αποτρέπει την ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ και Τ.Τ. και η εμπλοκή του κράτους κατά την ανάκτηση των μετοχών των τραπεζών. Αυτό θα κοστίσει χρήμα στο μέλλον από ένα κράτος με περιορισμένες χρηματοδοτικές ικανότητες και εχθρικές ρυθμίσεις απέναντί του, ενώ θα εξαναγκάσει τις διεθνοποιημένες ελληνικές τράπεζες σε ενοποιήσεις, πωλήσεις δραστηριοτήτων σε άλλες χώρες, περικοπές προσωπικού και υποκαταστημάτων κ.λπ. Η δεύτερη στρατηγική εκπορεύεται από την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί ενός κοινωνικοποιημένου τραπεζικού τομέα που ως κεντρική συνισταμένη έχει την παροχή οικονομικών πόρων προς τις τράπεζες, με αντάλλαγμα κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα.
ΑΤΕ, Τ.Τ.: διαλύονται αντί να επιβραβευτούν
Συντριπτικά στοιχεία που καταρρίπτουν τους μνημονιακούς ισχυρισμούς για την εξαφάνιση από τον τραπεζικό χάρτη της Αγροτικής και του Τ.Τ. παρουσίασε το στέλεχος της ΑΤΕ και μέλος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Κερασίνα Ραυτοπούλου.
Το Τ.Τ. πριν την εφαρμογή του PSI, ανέφερε, είχε κεφαλαιακή επάρκεια 18% δείκτη καθυστερήσεων 3%, μεγάλη καταθετική βάση και δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις 65%, ενώ η έκθεσή του στην ΕΚΤ και ΕLA (σ.σ.: ακριβός μηχανισμός ρευστότητας από την Τράπεζα Ελλάδας) ήταν μικρή. Είναι σημαντικό ότι η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες που έχουν κεφαλαιακή επάρκεια με επιτόκιο 1%, ενώ ο ΕLA παρέχει ρευστότητα με επιτόκιο κοντά στο 3%).
Η Αγροτική πριν την εφαρμογή του PSI είχε κεφαλαιακή επάρκεια 12%, το λειτουργικό της κόστος έχει ήδη μειωθεί (συρρικνώθηκαν ο αριθμός των υπαλλήλων και οι μισθοί τους περίπου 35% από αρχές του 2011), στα αποτελέσματα χρήσης έχει 400 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη, ενώ κατά πληροφορίες η Black Rock δεν «έβγαλε επιπλέον ζημιές», επειδή η τράπεζα είχε ήδη εγγράψει μεγαλύτερες προβλέψεις. Δηλαδή αν εξαιρέσουμε τη ζημιά από το κούρεμα των ομολόγων τα αποτελέσματα της τράπεζας δείχνουν ότι η τράπεζα συγκριτικά είναι σε καλό δρόμο. «Και αντί να επιβραβεύεται, τόνισε, τιμωρείται με αποκλεισμό από την ανακεφαλαιοποίηση».
Αναφερόμενη στο μέλλον των τραπεζών, η Κερασίνα Ραυτοπούλου επισήμανε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διάσωση των τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να γίνει, αλλά με όρους. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν για τις τράπεζες οι Έλληνες φορολογούμενοι χωρίς να υπάρχει έλεγχος, όπως επιχειρείται σήμερα να γίνει. Το ποσό των 25 δισ. ευρώ που υπολογίστηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κατατέθηκε στο ΤΧΣ περιλάμβανε και τις ζημιές της Αγροτικής και του Τ.Τ. λόγω κουρέματος των ομολόγων (συνολικά περίπου 7 δισ.). Όμως οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αποφάσισαν να μην ανακεφαλαιοποιήσουν την Αγροτική και το Τ.Τ. αλλά μόνο τις 4 τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Η δικαιολογία στην οποία κατέληξε και η ΤτΕ, ήταν ότι δεν κρίθηκαν βιώσιμες οι δύο κρατικές τράπεζες, αλλά με κριτήρια που δεν αποκαλύπτονται, ούτε υπάρχει κάποια εξήγηση.
Ο λόγος είναι προφανής: Τα 50 δισ. που έχουν προγραμματισθεί για τις ελληνικές τράπεζες δεν επαρκούν για όλες και μάλλον θα αυξηθεί ο λογαριασμός, ίσως και στα 60 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια κάποιον πρέπει να ρίξουν. Έχουν επιλέξει όπως φαίνεται να ρίξουν τις κρατικές τράπεζες και να ενισχύσουν τις ιδιωτικές, με επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων.
Επανεμφανίζονται φαινόμενα τοκογλυφίας
Στην αναγκαιότητα ίδρυσης ενός κρατικού πυλώνα που θα διασφαλίζει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των πιστωτικών πολιτικών και θα χρηματοδοτεί επιχειρηματικά σχέδια μακράς πνοής και συνεργασιών, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης Βάλια Αρανίτου, ακτινογραφώντας με τα πλέον μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων που απασχολούν το 57% του συνόλου στον ιδιωτικό τομέα, έκανε βουτιά κατά 40% στη διετία 2011-2012. Την ίδια στιγμή «τρώνε πόρτα» από τις τράπεζες όταν απευθύνονται για δανειοδότηση, ενώ επανεμφανίζονται φαινόμενα τοκογλυφίας που είχαν εκλείψει τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό της δεινής θέσης είναι ότι οι τραπεζικοί κρουνοί έχουν στραγγίσει (-4,5% τον φετινό Μάιο έναντι αυξήσεων 12 έως και 18% στην περίοδο 2004-2008) ενώ όσα δάνεια χορηγούνται είναι πανάκριβα. Το επιτόκιο για ποσά μέχρι 250.000 ευρώ κοστίζει 8%, όταν για υψηλότερα δάνεια του ενός εκατομμυρίου ευρώ και πάνω το επιτόκιο περιορίζεται στο 6%.
Αναφερόμενη στην ανακεφαλαιοποίηση η κ. Βάλια Αρανίτου υπογράμμισε ότι μέρος αυτής πρέπει να περάσει στην πραγματική οικονομία, ως εξής: χαλάρωση των κριτηρίων δανεισμού, μείωση επιτοκίων και ρύθμιση των δανείων των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονοι κούρεμα.
Θ. Πανταλάκης: Δημόσιο και ΤτΕ γονατίζουν την ΑΤΕ
Στη σκανδαλώδη μεταχείριση της Αγροτικής Τράπεζας από το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδας που τη φορτώνουν με κάθε λογής προμήθειες και υψηλά επιτόκια, αναφέρθηκε ο ίδιος ο διοικητής της ΑΤΕ Θεόδωρος Πανταλάκης. «Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες λόγω του κουρέματος και της κεφαλαιακής ανεπάρκειας να προσκομίζουν εγγυήσεις στον ELA με προμήθεια 1,45%» είπε, για να αποκαλύψει ότι η δανειοδότηση της τράπεζας υπό τις νέες συνθήκες κοστίζει 8,17%, χωρίς να συνυπολογιστεί το λειτουργικό κόστος! Ανέφερε ακόμα ότι τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν με την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ με θυσίες των εργαζομένων (περίπου 160 εκατ. ευρώ) έγιναν καπνός με το κούρεμα.
Ξύρισμα στη λαϊκή αποταμίευση
Στο κούρεμα με την «ψιλή» των λαϊκών αποταμιεύσεων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο το πρόβλημα που εμφανίζει σήμερα το Τ.Τ., υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμιευτηρίου Μιχαήλ Αγγελάκης. «Είναι δίκαιο και πιστωτικά ορθό να ανακεφαλαιοποιούνται οι ιδιωτικές τράπεζες, πολλές από τις οποίες ακολούθησαν μπαταχτσίδικη λογική και να μην ανακεφαλαιοποιείται το Τ.Τ. που έκανε παραπάνω από σωστά τη δουλειά του;», αναρωτήθηκε. Είπε ακόμα ότι την τελευταία 10ετία το Τ.Τ. έχει συνεισφέρει στο Δημόσιο περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ, που έχει τη δυνατότητα να τα ξαναβγάλει, αλλά «το θέμα είναι ποιος θα τα καρπωθεί».

Από αριστερά Σταθάκης Γιώργος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Ραυτοπούλου Κερασίνα, ανώτατο στέλεχος ΑΤΕ, Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Ζώης Πεπές, μέλος της ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και της ΟΤΟΕ και Αρανίτου Βάλια, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης.