ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΤΟΕ-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Πιο κάτω παραθέτουμε την ενημέρωση για τη συνάντηση της 24.7.2012, όπως διατυπώθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγων των Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα:

 

 

Η συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον Υπουργό Οικονομικών, αφού αρχικά μεταφέρθηκε μια ώρα πίσω, στις 17.00, άρχισε και με 45λεπτη καθυστέρηση και τελείωσε, μόλις πριν λίγα λεπτά.

 

Ο κ. Στουρνάρας δεν «είπε τίποτα»!

Ειδικά για το θέμα της ΑΤΕ απαντώντας στα ερωτήματα του Προέδρου του Συλλόγου, στα στοιχεία που παρουσίασε και την αγωνία των εργαζόμενων που μετέφερε, που «… για πολλοστή φορά ζουν μέρες τρομοκρατίας…», είπε το αμίμητο, πως δεν έχει ενημέρωση, για να προσθέσει, πως η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι ζήτημα συναπόφασης με την τρόικα, κάτι που θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παρ’ όλες τις πιέσεις και τα ερωτήματα των συμμετεχόντων στη συνάντηση συνδικαλιστών του χώρου (Αμούντζιας, Σαμπάνης, Μπαλλού) για τα σχέδια και τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός παρέμεινε σφίγγα.

Διαδικαστικά το μεν θέμα της γενικότερης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το προσδιόρισε για το τέλος του καλοκαιριού, μιας και συνδυάζεται με την επόμενη δόση του δανείου, η οποία θ΄ αργήσει, το θέμα όμως των αποφάσεων για την ΑΤΕ είναι που επείγει, το οποίο και θ΄ αντιμετωπισθεί σε συναπόφαση με την τρόικα.

«Και η κυβέρνησή σας με τι σχέδιο πηγαίνει στη συναπόφαση ;»

«Δεν το γνωρίζω, δεν έχω ενημερωθεί, λίγες ημέρες έχω μόνο στο υπουργείο. Για το θέμα αυτό δεν βρήκα καμιά απόφαση… Ξέρω πως έχει προτάσεις η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά πολιτική απόφαση δεν γνωρίζω !».

«Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει η Αγροτική Τράπεζα ή όχι ;»

«Νομίζω ναι…»

«Και τι λέτε επ΄ αυτού ;»

«Δεν το γνωρίζω !…»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου παρουσιάζει σειρά στοιχείων που κάθε άλλο παρά πρόβλημα βιωσιμότητας της ΑΤΕ στοιχειοθετούν. Προτείνεται να σταλούν και σε ειδικό υπόμνημα, το οποίο ο κ. Στουρνάρας αποδέχεται.

«Μήπως υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία που ξέρετε εσείς ή η Τράπεζα της Ελλάδος, που οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα ;»

«Δεν έχω ενημέρωση…»

«Κύριε υπουργέ, υπάρχει περίπτωση τα διαθέσιμα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να είναι λίγα και να μην φτάνουν για τις κρατικές ;»

«Ενδεχομένως…»

Τα πάντα συναρτημένα με τη βούληση της τρόικας, σύμφωνα με τον κ. υπουργό, φυσιολογική και η ερώτηση:

«Κι εσείς ως κυβέρνηση τι μπορείτε να κάνετε στη συγκεκριμένη περίπτωση ;»

«Να φροντίσουμε για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας…»

«Με την τράπεζα να υπάρχει ή όχι ;»

«… !»

Πρόεδρος ΣΕΑΤΕ: Κύριε υπουργέ μια τελευταία ερώτηση, τεχνοκρατικής φύσης. Μια τράπεζα που έχει ενισχυθεί από το ΤΧΣ, μπορεί να εξαγοράσει μια άλλη τράπεζα;

«Δεν είμαι πρόχειρος, να το εξετάσω…»

Ήταν ολοφάνερο πως ο κ. Στουρνάρας είχε εντολή να κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά. Και τα κράτησε, ακόμα κι όταν χρειάστηκε να γίνει, ακόμα, και φαιδρός!…

 

***

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία ήταν το συμπέρασμα από τη συνάντηση που είχε σήμερα η ΟΤΟΕ με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, η οποία αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος ζήτησε να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και έκανε μία πλήρη και αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του κλάδου, που αφορούν τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, όσο και στην πορεία του τραπεζικού συστήματος, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

1.               Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, πρέπει να λειτουργήσει με όρους και κανόνες σε όφελος της οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών.

2.               Χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα εγγυάται:

       Μια νέα βιώσιμη διάρθρωση και λειτουργία των Τραπεζών

       Ανακεφαλαιοποίηση όλων των Τραπεζών (ιδιωτικών, δημοσίου ενδιαφέροντος, συνεταιριστικών), που να εξασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας

       Επανακαθορισμό του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας Ελλάδος

       Στήριξη των θέσεων εργασίας και δημιουργία προϋποθέσεων ενίσχυσης της απασχόλησης

3.               Ειδικότερα, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεδομένου ότι πρόκειται για υγιείς Τράπεζες με ελάχιστες επισφάλειες και θετική σχέση καταθέσεων χορηγήσεων.  Άλλωστε, η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας θα οδηγήσει ουσιαστικά και στην εξαφάνιση της Αγροτικής Πίστης από την Ελλάδα.   

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα Τραπεζών με πυρήνα την Αγροτική Τράπεζα, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος, να ενισχυθεί η παρέμβαση του δημοσίου στη χρηματοπιστωτική λειτουργία για τη κατανομή των πόρων στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αποφυγή εναρμονισμένων πρακτικών.

 Η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών δημιούργησε, πολλούς προβληματισμούς και ερωτηματικά. 

 Ανεξάρτητα από την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για συνάντηση με την ΟΤΟΕ, τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν θετικά, δεδομένου ότι, ο κ. Στουρνάρας αν και δήλωσε ότι συμφωνεί στα περισσότερα από όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, επεσήμανε τα εξής:

1.    Τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης προέρχονται από τους δανειστές και θα υπάρχει συναπόφαση της Κυβέρνησης μαζί τους για τον τρόπο και τους όρους της κατανομής και της διάθεσής τους.

2.    Τα θέματα των Τραπεζών είναι θέματα που χειρίζονται κυρίως η Τρόικα σε απευθείας επαφή με την Τράπεζα Ελλάδος.

3.    Η Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα γιατί θα προηγηθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της, ενώ αντιθέτως θα είναι άμεση η αντιμετώπιση του μέλλοντος της Αγροτικής Τράπεζας.

4.    Η CreditAgricole (σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Υπουργός από τον επικεφαλής της Τράπεζας στην Ελλάδα) θα είναι παρούσα ως Τράπεζα και στο μέλλον στην ελληνική αγορά.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι, η Κυβέρνηση προτίθεται να εγγυηθεί την απασχόληση ενόψει των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα.

Η ΟΤΟΕ, μετά τη συνάντηση, αξιολογώντας συνολικά την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, εκφράζει την έντονη ανησυχία της δεδομένου ότι, διαπιστώνει πως για μια ακόμη φορά οι πολιτικές ευθύνες μετατοπίζονται στους δανειστές και στην Τράπεζα Ελλάδος, στην οποία αναγνωρίζεται ειδικός και ιδιαίτερος ρόλος και φαίνεται να μην έχει σχέση και εξάρτηση από την ίδια τη χώρα.

Η ΟΤΟΕ τονίζει, ότι, θα παρακολουθήσει από κοντά όλες τις εξελίξεις που αφορούν, τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, όσο και στις εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα και θα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε περίπτωση άμεσα σε προκλητικές ή αιφνιδιαστικές κινήσεις, που θα αφορούν στο μέλλον των Τραπεζών και των εργαζομένων και θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία και στην ελληνική κοινωνία.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: