ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Παράδοση άνευ όρων
Οδυνηρή και επικίνδυνη η σύμβαση της ντροπής
Αθήνα, 27 Αυγούστου 2012
Μετά από ένα ρεσιτάλ μεθοδεύσεων, υπόγειων διαβουλεύσεων στην πλάτη των συναδέλφων, οι εκπρόσωποι του δήθεν «ρεαλιστικού και υπεύθυνου» συνδικαλισμού προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής 24/8 στην υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής ΣΣΕ. Μιας σύμβασης, που επιφέρει μισθολογική μείωση στο 88% των συναδέλφων. Μιας σύμβασης που από όπου κι αν την πιάσει κανείς, είναι αρνητική για τα συμφέροντά μας, δεν μας διασφαλίζει σε τίποτα και είναι απολύτως επικίνδυνη για το μέλλον μας.
Δεν θα σπαταλήσουμε πολλά λόγια για χαρακτηρισμούς. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας (αρ.15/ 14.8.2012) είχαμε αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο οι «υπεύθυνοι» συνδικαλιστές μεθόδευαν συστηματικά την υπονόμευση των συμφερόντων μας. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, όμως, ότι θα έφταναν στο σημείο να τα δώσουν όλα στην εργοδοσία. Κι αυτό δεν αποτελεί υπερβολή. Ως ΔΑΣ έχουμε συνηθίσει να παρέχουμε υπεύθυνη πληροφόρηση και τεκμηριωμένες αναλύσεις, κόντρα στις λογικές λαϊκισμού και μαξιμαλισμού. Κι αυτός είναι ο λόγος, που η νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ μας προκαλεί:
- Στο προοίμιο της Σύμβασης, ο ΣΥΕΤΕ αποδέχεται ολοκληρωτικά την αντίληψη των Μνημονίων και της εσωτερικής υποτίμησης. Μια αντίληψη, που η ελληνική κοινωνία και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων έχουν καταδικάσει. Μια αντίληψη και μια πολιτική, απέναντι στην οποία έχουμε δώσει σημαντικές μάχες συλλογικά την τελευταία διετία. Κι όλα αυτά, για να γίνει με τον πιο επίσημο τρόπο αποδεκτό, ότι «η ανάγκη περιστολής του λειτουργικού κόστους απορρέει από τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, τις ιδιαίτερα αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας καθώς και την ανάγκη βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων. Η περιστολή του μισθολογικού κόστους κρίνεται απαραίτητη για την προσαρμογή της Τράπεζας στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται». Αυτό κι αν είναι ξεπούλημα των αγώνων μας…
- Υποτίθεται ότι διασφαλίζεται η «προσωρινότητα» των αρνητικών επιπτώσεων της σύμβασης. Το ακριβώς αντίστροφο συμβαίνει, αφού στο κείμενο της σύμβασης με σαφήνεια αναφέρεται ότι «3 μήνες πριν τη λήξη της παρούσας και εφόσον η κατάσταση τόσο της ελληνικής οικονομίας εν γένει, όσο και της Τράπεζας ειδικότερα, το επιτρέπει, τα μέρη θα εξετάσουν από κοινού τη δυνατότητα κατάργησης της παραπάνω αρνητικής διαφοράς». Το μόνο που διασφαλίζεται, είναι ότι οι μειώσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν, εφόσον ένα από τα δύο μέρη (ξέρετε ποιο!) θα εκτιμήσει ότι η κατάσταση γενικότερα δεν το επιτρέπει!!
- Υποτίθεται ότι διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, τους όρους απασχόλησης και τον Κανονισμό Εργασίας. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη ρήτρα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση συγχώνευσης, ενώ δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας ως θέσεις πλήρους απασχόλησης, κάτι που επιτρέπει στην τράπεζα να προχωρήσει σε εφεδρείες ή εκ περιτροπής εργασία. Τέλος, το όποιο νέο προσωπικό, είτε νεοπροσλαμβανόμενοι είτε από συγχώνευση, είναι κυριολεκτικά στον αέρα…
- Υποτίθεται ότι διασφαλίζει το βιωτικό επίπεδο των συναδέλφων, καθότι αποκλείει νέες μισθολογικές μειώσεις κατά τη διάρκεια της τριετίας, πέρα του 8% μεσοσταθμικά που συμφωνήθηκε. Πρόκειται για εμπαιγμό της νοημοσύνης μας, αφού όλα τα ζητήματα που ρυθμίζονται από κλαδική ΣΣΕ δεν κατοχυρώνονται. Κάθε άλλο, μάλιστα, αφού στις τελικές διατάξεις της σύμβασης προβλέπεται ότι όροι αμοιβής και εργασίας δεν θίγονται «πλην των όρων που ήδη ρυθμίζονται από τις Ειδικές και Κλαδικές ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών». Κι αν η ΟΤΟΕ δεν υπογράψει; Αν υπογράψει νέες μειώσεις, ή αν δώσει, όπως φημολογείται, το επίδομα Ισολογισμού; Δεν ανεχόμαστε τέτοιον εμπαιγμό…
- Προκαλεί θυμηδία η δήθεν ενίσχυση του ΤΥΠΕΤ από την τράπεζα. Γιατί, με έναν απλό υπολογισμό, το ΤΥΠΕΤ χάνει έσοδα από εισφορές ύψους τουλάχιστον 4,5 εκ. ευρώ το χρόνο. Άρα τι αξία έχει η… «ενίσχυσή» του από την ΕΤΕ με 500 χιλιάρικα το τρίμηνο στην καλύτερη περίπτωση; Μήπως είναι αντίστροφα τα πράγματα; Μήπως το ΤΥΠΕΤ ενισχύει την Τράπεζα με το ποσό των 2,5 εκ. το χρόνο; Όσο για την «ενίσχυση» καθ’ εαυτή, δεν πρόκειται για λεφτά που θα εκταμιεύσει η τράπεζα, αλλά για αυτά που θα εξοικονομήσει από τη διακοπή των εισφορών της στο «ΔΗΛΟΣ Συλλογικό». Ας μας εξηγήσουν οι «υπεύθυνοι» φωστήρες, για ποιο λόγο συμφωνήθηκε «διακοπή» και όχι «αναστολή» των καταβολών της τράπεζας στο Αμοιβαίο Κεφάλαιο; Η απάντηση μάλλον θα μας δοθεί σε τρία χρόνια…
- Εκτός από τα ατομικά δάνεια της Δ/νσης Προσωπικού και τα Στεγαστικά της ΣΣΕ 1984 για πρώτη κατοικία, όλα τα υπόλοιπα δάνεια αφήνονται στην καλή διάθεση της Διοίκησης, ακόμη και τα υπόλοιπα στεγαστικά που δόθηκαν με επιτόκιο 3,12%. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΕΤΕ, μας ενημερώνει ότι αυτά θα ρυθμιστούν με εγκύκλιο της τράπεζας. Στην οποία κανείς δεν ξέρει τι θα προβλέπεται, αν θα συμπεριλαμβάνει τους συνταξιούχους και όσους δανειολήπτες βρίσκονται σε καθυστέρηση, και με τι όρους. Ενώ για την περίφημη περίοδο 4ετούς τοκοπληρωμής, η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ ισχυρίζεται ότι η παράταση του άληκτου κεφαλαίου θα γίνεται άτοκα. Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ελληνικά, αναρωτιόμαστε πού το βρήκαν αυτό στο κείμενο που υπέγραψαν. Εκτός αν δεν το βρήκαν και απλά συνεχίζουν το δούλεμα, με δεδομένες τις ρυθμίσεις που ήδη απολαμβάνει η πελατεία της τράπεζας.
Μια χαρά, λοιπόν, τα κατάφερε η εσωτερική Τρόικα του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ), παρά τα όψιμα δάκρυα κάποιων. Και μειώσεις, και ορθάνοιχτες πόρτες για τη συνέχιση της επίθεσης εναντίον μας. Με κατεβασμένα τα χέρια και με την πίστη ότι είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε στους μνημονιακούς μονόδρομους. Κι όλο αυτό να πλασάρεται ανερυθρίαστα ως «ευθύνη», ως» ρεαλισμός», ως «διασφάλιση». Θερμά συγχαρητήρια, και ΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΑ!
Δεν ξεχνάμε τα βερμπαλιστικά ξεσπάσματα του Προέδρου του ΣΥΕΤΕ, ότι «αν θέλουν μειώσεις θα περάσουν από πάνω μας». Δεν ξεχνάμε τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, ότι οι μειώσεις δεν αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης. Δεν ξεχνάμε τις διαβεβαιώσεις της ΔΑΚΕ, ότι οποιαδήποτε αρνητική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα. Δεν ξεχνάμε την αιτιολογική βάση για το συμβιβασμό, που εδώ και πολλούς μήνες προωθούσε η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Δεν ξεχνάμε τα 14 «ΝΑΙ» στη συνεδρίαση του ΔΣ ΣΥΕΤΕ της 17/8. Δεν ξεχνάμε το ψήφισμα της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του ΣΥΕΤΕ, ότι το ΔΣ δεν εξουσιοδοτείται να υπογράψει μειώσεις. Κυρίως, δεν ξεχνάμε όλους τους αγώνες που έχουμε δώσει, και την ευκολία με την οποία κάποιοι τους ακυρώνουν μονοκονδυλιά. Δεν ξεχνάμε, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, ο ΣΥΕΤΕ πήγε σε νέα Σύμβαση χωρίς διεκδικητικό πλαίσιο, χωρίς ενημέρωση και κινητοποίηση των συναδέλφων.
Η βάση του ΣΥΕΤΕ ήδη κλονίζεται και αντιδρά. Μέσα σε λίγες ημέρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 700 υπογραφές, με αίτημα να προκηρυχθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση. Η ΔΑΣ μένοντας σταθερή στο «ΟΧΙ περαιτέρω μισθολογικές περικοπές», από την πρώτη στιγμή έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, ώστε η αγανάκτηση των συναδέλφων να οδηγήσει σε αποτελεσματική αντίδραση, με βάση το Καταστατικό του Συλλόγου. Οι 4 εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΔΑΣ έβαλαν την υπογραφή τους σε κοινό κείμενο των 11 συμβούλων της μειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ, με βάση το οποίο ζητείται η σύγκληση έκτακτης ΓΣ του Συλλόγου με θέμα την Επιχειρησιακή Σύμβαση, δεδομένου ότι έχουν ήδη συλλεχθεί οι προβλεπόμενες από το Καταστατικό υπογραφές (1/20 του συνόλου των μελών, δηλαδή περίπου 460).
Επειδή εκτιμούμε, ότι με την Επιχειρησιακή ΣΣΕ που υπογράφηκε δεν ολοκληρώθηκε η επίθεση στα μισθολογικά και εργασιακά μας δικαιώματα, ως ΔΑΣ:
* δεσμευόμαστε να πράξουμε οτιδήποτε περνά από τα χέρια μας, ώστε η Τρόικα του ΣΥΕΤΕ να μη συνεχίσει τη δράση της ως σκαλοπάτι για την εφαρμογή σε βάρος μας των επιθυμιών της εργοδοσίας.
* δεν αποδεχόμαστε την «αναγκαιότητα περιστολής του μισθολογικού κόστους» και μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε το συλλογικό αγώνα ενάντια στις πολιτικές που την επιβάλουν.
* επιμένουμε στη μάχη για την πραγματική διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών μας Ταμείων (Αυτασφαλείας-ΤΥΠΕΤ-Επικούρησης).
* θα επιβάλουμε την πλήρη εφαρμογή του Καταστατικού του ΣΥΕΤΕ, ακόμη κι αν σε κάποιους δεν αρέσει.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και κινητικότητα. Η μάχη δεν έχει τελειώσει. Κάθε συνέλευση σε χώρο εργασίας, κάθε συλλογική απόφαση που κοινοποιείται, είναι ένα βήμα μπροστά για τον πραγματικό συνδικαλισμό που σήμερα χρειαζόμαστε.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ: ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΣΥΜΒΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ‘ΓΑΜΩΝ’.
ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΤΥΠΕΤ,ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ,ΑΥΤΑΣΦΑΛΕΙΑ! Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΥΠΟΓΕΙΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΤΙΣΤΟΙ ΟΣΟΙ ΣΥΝΕΒΑΛΛΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΣΔΕΛΦΩΝ. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΥ-ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ!
Σχόλιο της συναδέλφου Χριστίνας Σουλτανίδου
στην ανακοίνωση της ΔΑΣ
Στο κείμενο αναφέρει ότι: «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, όμως, ότι θα έφταναν στο σημείο να τα δώσουν όλα στην εργοδοσία». Γιατί συνάδελφοι της ΔΑΣ δεν μπορούσατε να το φανταστείτε;; Δε γνωρίζετε τι σημαίνει εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός ή τρέφατε αυταπάτες ως προς το αποτέλεσμα της κυβερνητικής και συνδικαλιστικής συνεργασίας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ;; ΟΦΕΙΛΑΤΕ να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν όρια στη συνδικαλιστική αλλοτρίωση, άλλωστε αυτό φαίνεται περίτρανα από τη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ όλο αυτό το διάστημα. ΟΦΕΙΛΑΤΕ λοιπόν να γνωρίζετε, να προβλέψετε, και πολύ περισσότερο να κάνετε τις αντίστοιχες κινήσεις ώστε να ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ.
Και τώρα τι;;
Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως τώρα θα πρέπει οι συνεπείς παρατάξεις να βρουν επιτέλους κοινή γλώσσα και κοινό βηματισμό (ένα το κρατούμενο). Από κοινού, κι αν αυτό δυστυχώς δεν επιτευχθεί, όποιοι το εκτιμούν, να μαζευτούν υπογραφές κατάστημα το κατάστημα, συνάδελφο το συνάδελφο, με κουραστικές, επίπονες περιοδείες και συνελεύσεις, σε κείμενο που να ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ και να ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ τη συγκεκριμένη επιχειρησιακή σύμβαση, ζητώντας και Γενική Συνέλευση που να πάρει τις αντίστοιχες αποφάσεις.
Παλιότερα, είχαμε μαζέψει και υπογραφές ζητώντας τη μομφή μελών του Δ.Σ. για τη νοθεία που διέπραξαν στις εκλογές του ΣΥΕΤΕ. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και σ’ αυτή την περίπτωση, με βάση τις διατάξεις του καταστατικού του ΣΥΕΤΕ. Δημόσια καταδίκη των μελών του Δ.Σ. και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια καμπάνια της παράταξης προς την κοινωνία για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της ΕΤΕ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ποιος την πληρώνει, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κτλ. Να τους απαξιώσουμε στην κοινωνία, να τους δυσφημίσουμε, να αγωνιστούμε για την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, γιατί μόνον μέσα από μια τέτοια λειτουργία θα υπάρχει άλλη αντιμετώπιση των εργαζομένων και της κοινωνίας από τους τραπεζίτες και τους κυβερνητικούς και συνδικαλιστικούς υποτελείς.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 28.8.2012