Ο λόγος πρέπει να δοθεί στα μέλη του ΣΥΕΤΕ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ο λόγος πρέπει να δοθεί στα μέλη του ΣΥΕΤΕ

Αθήνα, 6.9.2012

Η χθεσινή (5/9) συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ, που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα των 11 συμβούλων της μειοψηφίας με θέμα την προκήρυξη Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για την Επιχειρησιακή ΣΣΕ 2012, μετά και τις πάνω από 700 υπογραφές συναδέλφων αλλά και τις 21 αποφάσεις συνελεύσεων χώρων που κοινοποιήθηκαν, κατέληξε σε ένα πρωτοφανές πραξικόπημα από την τρόικα του Συλλόγου (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-Διαφάνεια).

Αφενός, βασισμένοι σε νομικίστικα τερτίπια και απερίγραπτους τακτικισμούς, οι κύριοι της πλειοψηφίας έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια το άρθρο 12 του Καταστατικού, που υποχρεώνει το Δ.Σ. να προκηρύξει Έκτακτη Γενική Συνέλευση, εάν κατατεθεί αντίστοιχο αίτημα από το 1/20 των μελών του Συλλόγου (περίπου 450 δηλαδή). Αφετέρου, οι ίδιοι κύριοι επιμένουν να αδιαφορούν επιδεικτικά για τη βούληση του σώματος που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, οδηγούμενοι σε καθεστωτικές πρακτικές.

Μήπως επειδή θεωρούν, ότι τους εξυπηρετεί η συστηματική απαξίωση των θεσμικών διαδικασιών του Συλλόγου; Μήπως επειδή τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα της βάσης του ΣΥΕΤΕ, δεν είναι παρά ψιλά και ενοχλητικά γράμματα, σε ένα Καταστατικό που έτσι κι αλλιώς το ξεχειλώνουν με κάθε αφορμή;

Κι αν ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ μας έχουν επί χρόνια συνηθίσει σε αυτές τις πρακτικές, τι μπορεί να πει κανείς για την τρίτη συνιστώσα της τρόικας; Η οποία 10 μόλις ημέρες πριν, σε μια “διάφανη” ανακοίνωση ισχυρίζονταν ότι “άλλο ψήφισαν στο Δ.Σ. και άλλο υπέγραψαν” στη σύμβαση; Κάνοντας λόγο για “όνειδος” και “ανοσιούργημα”; Χρειάστηκε να δοθούν απλά 2-3 χαλαρές “εξηγήσεις” από την πλευρά του Προέδρου του ΣΥΕΤΕ, για να λυθεί με χαριτωμένο τρόπο η παρεξήγηση των κατά τα άλλα συνοδοιπόρων, να θυμηθούν την κοινή τους παραταξιακή και κομματική καταγωγή. Με μια θεαματική μεταστροφή τύπου γυμναστικής επίδειξης, οι της “Διαφάνειας” πέταξαν στα σκουπίδια τους στομφώδεις και καταγγελτικούς ισχυρισμούς τους και έδωσαν συγχωροχάρτι σε ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ. Αυτά είναι τα “νέα ήθη” και η “ανανεωμένη” αντίληψη για το συνδικαλισμό;

Όσο για το επίδικο της Έκτακτης Γ.Σ., αρκούσε μια νομικίστικη ερμηνεία (που ποτέ δεν προσκομίστηκε γραπτά παρά μόνον εκφωνήθηκε εκτός κειμένου από τον Πρόεδρο) ότι οι υπογραφές που μαζεύτηκαν δεν έχουν νομική βάση καθότι η ΣΣΕ έχει ήδη υπογραφεί, για να γυρίσουν οι σύμβουλοι της τρόικας την πλάτη τους στους συναδέλφους που αγανακτούν και αντιδρούν, τόσο για τις μισθολογικές επιπτώσεις της σύμβασης και τις περαιτέρω ζημιές που προκαλεί στα Ασφαλιστικά μας ταμεία, όσο και για τα τεράστια παράθυρα που αυτή αφήνει ορθάνοιχτα στον εργοδότη, με ενδεχόμενο νέων μειώσεων μέσω κλαδικής και εφεδρειών σε περίπτωση συγχώνευσης.

Είναι σαφές ότι υπάρχει πλέον πλήρης αναντιστοιχία ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση του ΣΥΕΤΕ. Η τρόικα των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ έχει επιλέξει στρατόπεδο. Έχει ταχθεί στη διασφάλιση των συμφερόντων της τράπεζας. Έχει ταχθεί στην εφαρμογή της “εσωτερικής υποτίμησης” των Μνημονίων, την οποία υποτίθεται ότι αντιμάχεται. Έχει αρνηθεί να βάλει σε κινητικότητα το τεράστιο δυναμικό που λέγεται ΣΥΕΤΕ. Βρίσκονται πια στο στρατόπεδο της απέναντι πλευράς και οι “μάχες” τους δεν αφορούν τα συμφέροντά μας. Με αυτούς στην “ηγεσία” το μόνο σίγουρο είναι ότι οδηγούμαστε σε διαρκείς οπισθοχωρήσεις, σε υπονόμευση των συλλογικών μας αγώνων, το ολοένα βαθύτερο πριόνισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Βάσει του Καταστατικού, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα ήταν νομιμοποιημένη, ακόμη κι αν χθες η πλειοψηφία του Δ.Σ. την καταψήφισε. Δεν θα τους κάνουμε, όμως, τη χάρη να πάμε σε μια διαδικασία ελλειμματική, με αδυναμία παρουσίας των μελών της επαρχίας και με απουσία των παρατάξεων που δεν τη στηρίζουν. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να συνεχίζουν να επαναπαύονται στην πλειοψηφία τους και χρησιμοποιώντας τους συλλογικούς θεσμούς κατά το δοκούν να επιβάλλουν με τον έναν ή άλλο τρόπο τις αποφάσεις τους. Ούτε θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε έναν καταγγελτικό δρόμο, που θα άφηνε όλους τους εργαζόμενους κυριολεκτικά “στον αέρα”.

Η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ, με την πρακτική, την αντίληψη και τη γραμμή της πρέπει να ηττηθεί ολοκληρωτικά. Γιατί είναι πλέον ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τα συμφέροντά μας και ανίκανη να οργανώσει τους αγώνες που έρχονται και θα καθορίσουν το μέλλον μας (συγχωνεύσεις-νέα κλαδική ΣΣΕ- μνημονιακά μέτρα λιτότητας). Να ηττηθεί μέσα από μια διαδικασία μαζική με τη συμμετοχή όλων. Με αυτό το συσχετισμό δυνάμεων στο Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα. Ο λόγος πρέπει να δοθεί στα μέλη του Συλλόγου και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ! ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ!

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΣΕ

 

Η Γραμματεία της ΔΑΣ

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: