Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ.

Αθήνα, 19.9.2012

Στις 18.9.2012 έγινε η πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τους εκπροσώπους της Διοίκησης της ΕΤΕ, κ.κ. Ζαννιά και Τουρκολιά.

 

1. Επικουρική Ασφάλιση

Θυμίζουμε ότι από τον Αύγουστο του 2008 οι πλειοψηφίες, τόσο του ΣΥΕΤΕ όσο και του «δικού μας» Δ.Σ., έχουν – τυπικά και ουσιαστικά – αποδεχθεί τη θέση της Εργοδοσίας σύμφωνα με την οποία: «τα μηνιαία ανοίγματα για την καταβολή της επικουρικής σύνταξης από το Λογαριασμό Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕ καταβάλλονται από την Εθνική Τράπεζα με τη μορφή ΔΑΝΕΙΟΥ προς το Λογαριασμό Επικουρικής Ασφάλισης, με υπογραφή ειδικής δανειακής σύμβασης για κάθε μήνα» (σ.σ. η σύμβαση αυτή δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ!)

 

Η δική μας θέση ήταν ριζικά διαφορετική.

Δηλαδή «οι εκπρόσωποι των Ασφαλισμένων, εν ενεργεία και συνταξιούχων, που είναι και αριθμητική πλειοψηφία στην 8μελή Διαχειριστική Επιτροπή του Λογαριασμού Επικουρικής Ασφάλισης να αξιώσουν την καταβολή των μηνιαίων οικονομικών ανοιγμάτων για την καταβολή των Επικουρικών Συντάξεων από την Εθνική Τράπεζα, στα πλαίσια των υποχρεώσεών της προς το Λογαριασμό Επικουρικής Ασφάλισης, ως φορέα εγγυημένων παροχών».

 

Στη συνάντηση της 18.9.2012 οι εκπρόσωποι της Διοίκησης δήλωσαν με σαφήνεια ότι: «δεν ανοίγουν, με δική τους πρωτοβουλία, το ζήτημα των δανείων αυτών. Όμως, αν και όταν τεθεί το πρόβλημα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), τότε, κατ’ ανάγκην, θα πρέπει να βρεθεί η ανάλογη ρύθμιση». (σ.σ. πρόκειται για δάνεια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και είναι γνωστή η εξουσία και αυτού του «Ταμείου»).

Θεωρούμε το δεύτερο μέρος της πιο πάνω δήλωσης σαφή προειδοποίηση για άμεσες εξελίξεις, τις οποίες πρέπει να προλάβουμε.

Απαιτείται, λοιπόν, άμεση κοινή δράση των 2 (κυρίως) Συλλόγων, δηλαδή του ΣΥΕΤΕ και του Συλλόγου Συνταξιούχων.

 

2. Επίδομα Ισολογισμού

Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης μάς είπε ως «σκέψη», ως «πρόβλεψή του» ότι «από το επόμενο έτος 2013 μάλλον δεν θα καταβληθεί Επίδομα Ισολογισμού, τόσο στους εν ενεργεία όσο και στους Συνταξιούχους»! Με τη διευκρίνηση ότι αυτή η «σκέψη» δεν αποτελεί απόφαση.

Είναι κατανοητό ότι δε γίνεται να μην ακούσουμε και αυτή την προειδοποίηση.

Επιβάλλεται, λοιπόν, η αναγκαία προετοιμασία μας, πάντα σε συνεργασία με το Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ, για να μη φτάσουμε – το Μάρτη του 2013 – μπροστά σε ΑΡΝΗΤΙΚΑ τετελεσμένα.

 

3. Ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους συναδέλφους/συναδέλφισσες

Θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις που προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ. Τη δημοσιεύουμε στο σάιτ μας. Στο τεύχος του «Μεταξύ μας» Νο. 128 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2011) υπάρχουν οι προτάσεις του Συλλόγου Συνταξιούχων. Διαβάζουμε τη «συμφωνία», που έγινε «για μας, χωρίς εμάς», και βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.

Πάντως η λέξη «κούρεμα» είναι… ξορκισμένη!

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η Γραμματεία της «Αλλέστα»

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: