Χωρίς λόγο η Βουλή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

«Η ΑΥΓΗ»

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/11/2012

Ακόμη και κερδοσκοπικά funds του εξωτερικού (εκτός από τους όποιους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους τυχόν ενδιαφερθούν να μπουν στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα) μπορούν να αποκτήσουν στην κυριότητά τους ελληνικές τράπεζες (ειδικά αυτές που σήμερα έχουν αρνητική καθαρή κεφαλαιακή θέση) με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε χθες η Κυβέρνηση. Είτε όμως στην περίπτωση αυτή της αρνητικής καθαρής θέσης είτε στην περίπτωση που δεν υπάρχει αρνητική καθαρή θέση και άρα θα ευνοηθούν οι παλαιοί μέτοχοι και όχι τυχόν νέοι, αφού δεν θα απαιτηθούν μεγάλα ποσά στις απαιτούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και στις δύο περιπτώσεις, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι φορολογούμενοι. Και τούτο διότι θα έχουν βάλει το μεγαλύτερο ποσό για τη διάσωση των τραπεζών (ουσιαστικά θα έχουν πληρώσει 2 φορές τη διάσωση, μία με τα 50 δισ. ευρώ που προσθέτει η ενίσχυση των τραπεζών στο χρέος και μία με τα μέτρα λιτότητας που υφίστανται ως «τιμωρία» για τη διόγκωση του χρέους, ακριβώς λόγω αυτού του δανεισμού των 50 δισ. ευρώ).

Σκανδαλώδες είναι ακόμη ότι οι φορολογούμενοι και η Βουλή δεν θα έχουν κανένα λόγο στη διοίκηση των τραπεζών, όταν το 90% των μετοχών τους θα ανήκει μέσω του ΤΧΣ στο Δημόσιο για να ξαναδοθούν είτε στους παλαιούς είτε στους νέους μετόχους.

Το «σοκ» για την αγορά πάντως από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης που απαιτεί κεφάλαια για την ενίσχυση των τραπεζών μεγαλύτερα εκείνων που είχαν προεξοφληθεί, ήταν ισχυρό και για το λόγο αυτό το χρηματιστήριο έχασε χθες 3,63%, παρότι αρχικά έδειχνε ανοδικές τάσεις. Ειδικά ο τραπεζικός δείκτης έχασε ποσοστό 14,4%, ενώ είχε βρεθεί ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί μέχρι και 19,55%!

Το ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια του αναμενομένου, προκύπτει από το ότι, ενώ έως τώρα εκτιμάτο πως θα καλυφθεί με μετατρέψιμα ομόλογα τύπου «Cocos» (Contingent Convertible bonds) το τμήμα της αρνητικής θέσης (αρνητικό core tier) ως το ύψος που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος ως προϋπόθεση ώστε ο συντελεστής κυρίων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων (CoreTier 1) της τράπεζας να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 6% (δηλαδή το 6% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε τράπεζας θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια) και το υπόλοιπο ποσοστό (από το 6% στο 9% που προβλέπει το σχέδιο) με κοινές μετοχές, η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει το αντίστροφο: κάλυψη με κοινές μετοχές της διαφοράς από την αρνητική καθαρή θέση ως το 6% και το υπόλοιπο 3% είτε με προνομιούχες μετοχές είτε με coco’s. Αυτό σημαίνει πως θα απαιτηθούν, εν μέσω προβληματικής ρευστότητας κεφάλαια περισσότερα του αναμενομένου, τα οποία ενδεχομένως να έχουν μόνο ξένα funds.

Σημειώνεται ότι η τιμή μετοχής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα υπολογιστεί με «discount» 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των 50 ημερών.

Εξάλλου, με «φωτογραφικό άρθρο» του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση (πιστωτικά ιδρύματα οι μετοχές των οποίων είναι σε διαδικασία αναστολής διαπραγμάτευσης) αφήνεται να εννοηθεί ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς να σπάσει σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε πως η Βουλή δεν θα έχει κανένα λόγο στον τρόπο διάθεσης των 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Όπως τόνισε: «Στις διάφορες διατάξεις της σχετικής πράξης, η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει τους παλιούς ιδιοκτήτες των τραπεζών. Επαναλαμβάνεται, έτσι, η λογική ότι «το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με το συμφέρον των τραπεζιτών». Απέναντι σε αυτή την πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιμένει στην ανάγκη δημοσίου και κοινωνικού ελέγχου του πιστωτικού συστήματος. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει να δανείζεται 50 δισ. ευρώ με την επιβολή των καταστροφικών μέτρων του Μνημονίου και να μην έχει λόγο στη διοίκηση των τραπεζών, όταν το 90% των μετοχών τους θα ανήκει στο Δημόσιο».

ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: