Ανακοίνωση της 27.11.2012

αλλέστα

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ

ΣΤΟΧΟΥΣ, ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

 

 

 

Τα κύρια αίτια των πρωτοφανών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε μαζί με τους άλλους Συνταξιούχους και Εργαζόμενους ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΑ!

 

Οφείλονται στην πολιτική των μνημονίων.

 

Είναι λοιπόν βαθύτατα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ επομένως και οι προτεραιότητές μας επιβάλλεται να έχουν ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ περιεχόμενο και ΔΡΑΣΗ.

 

 

Αθήνα, 27.11.2012

 

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εμείς, οι δυνάμεις της Συνδικαλιστικής Κίνησης «Αλλέστα» με τη δράση μας, μέσα κι έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο, επιδιώκουμε σταθερά να γυρίσουμε τη ρότα του Συλλόγου μας στην αντιμετώπιση και των σοβαρών προβλημάτων. Αυτό, για να δικαιολογείται ο τίτλος της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (και όχι να περιορίζεται ο Σύλλογος σε δραστηριότητες εκδρομικού φορέα ή λέσχης συζητήσεων).

Δεν διεκδικούμε το «αλάθητο» ούτε αυτοανακηρυχτήκαμε «σωτήρες» ή «μοναδικοί».

Αγωνιούμε και αναζητούμε τρόπους επιβίωσης στο δύσκολο ανήφορο της δεξιάς, νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ το ρόλο του «Ακροατή» τον οποίο θέλει να μας επιβάλει – στη σημερινή συγκέντρωση – η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ το αυτονόητο: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ! (μέσα σε λογικά πλαίσια χρόνου, σεβόμενοι το δικαίωμα και των άλλων συναδέλφων, ως ατομικές ή συλλογικές εκφράσεις).

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:

1. ΤΥΠΕΤ.

2. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ.

3. ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Για τα υπόλοιπα θέματα που μας απασχολούν εκθέτουμε τις προτάσεις μας στην έκδοση της Κίνησής μας «Αλλέστα» που κυκλοφορεί εντός των ημερών.

 

1. ΤΥΠΕΤ: ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

 

α) Ο εφησυχασμός, από όπου κι αν καλλιεργείται, είναι σοβαρότατο ΛΑΘΟΣ. Η ασκούμενη δεξιά, νεοφιλελεύθερη πολιτική πλήττει άγρια όλο το φάσμα της ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Επομένως «οάσεις» δε θα μείνουν ανέπαφες!

β) O κατοχυρωμένος ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ χαρακτήρας του ΤΥΠΕΤ είναι σημαντικό μετερίζι ΑΜΥΝΑΣ, από την αναγκαία ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ Συνταξιούχων και Εν Ενεργεία της ΕΤΕ.

γ) Η άμυνα μόνον ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ!

Σημαντική ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ μπορεί ν’ αποτελέσει η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank (μόνο ως προς το ΤΥΠΕΤ!). Φυσικά με την αναγκαία προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθεί – επιτέλους – ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ των Δ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:

Από την επόμενη της ανακοίνωσης του «γάμου» Εθνικής- Eurobank επιμένουμε στην ακόλουθη πρόταση: Να διεκδικήσουμε τις αναγκαίες δεσμεύσεις των δύο «ομίλων» για την ένταξη στο ΤΥΠΕΤ των συναδέλφων της Eurobank.

Δεν είναι μόνος λόγος η δίκαιη ισότητα στην υγεία-πρόνοια όλων των εργαζομένων στη «νέα» Εθνική.

Η ένταξη αυτή αποτελεί – κατά τη γνώμη μας – τον πιο σοβαρό παράγοντα για την εξασφάλιση της βιώσιμης πορείας του ΤΥΠΕΤ. Η διεκδίκηση έχει ως αναγκαίο συμπλήρωμα την υποχρέωση των δύο ομίλων να καταβάλουν στο ΤΥΠΕΤ όσα κεφάλαια αναλογούν γι’ αυτή την ένταξη. Τα ποσά να διαπιστωθούν από ανάλογη, αξιόπιστη μελέτη, για κάθε στάδιο της οποίας θα ενημερώνονται όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Μια επισήμανση: οι εκπρόσωποι των δύο ομίλων τα «βρήκαν» εύκολα σε πολύ πιο σύνθετα και μεγάλα προβλήματα, π.χ. στο αμοιβαίο κουκούλωμα των «κόκκινων» δανείων, στους όρους επανακεφαλαιοποίησης της «νέας» Εθνικής, στους όρους αποχώρησης(;) της οικογένειας Λάτση κ.λπ. Να τα βρουν, λοιπόν, και ως προς το ζητούμενο από εμάς, δηλαδή της καταβολής των αναγκαίων πόρων για την ένταξη στο ΤΥΠΕΤ των συναδέλφων της Eurobank.

Παρένθεση:

Έχουμε πολλά να πούμε ως προς τις πρόσφατες επιλογές και πρακτικές εκ μέρους της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ για το «νέο ενιαίο Ταμείο Υγείας όλων των Τραπεζοϋπαλλήλων». Θα τα πούμε στον κατάλληλο χρόνο.

Όμως, όταν ΑΔΡΑΝΕΙ η ΟΤΟΕ προκλητικά στην ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ του Αυτοδιαχειριζόμενου Ταμείου Υγείας ΑΤΕ, που με τα άλλα δύο (το ΤΥΠΕΤ και το Ταμείο Υγείας της Τράπεζας της Ελλάδος) μπορούν και πρέπει ν’ αποτελούν τα αγκωνάρια του οικοδομήματος της υγείας των Εργαζομένων και Συνταξιούχων στις τράπεζες, τότε τι μπορούμε να υποθέσουμε;

Η πρότασή μας μπορούσε – και έπρεπε – να τεθεί με αξιόπιστη διαπραγμάτευση και πριν τη προχθεσινή Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΤΕ. Δεν ακουστήκαμε και οι πλειοψηφίες ψήφισαν «λευκή επιταγή».

Στην πρότασή μας εμπεριέχεται και το παλαιό αίτημα για ένταξη στο ΤΥΠΕΤ όλων των Εργαζομένων στον Όμιλο Εθνικής (ανεξάρτητα από τον τύπο της σύμβασης εργασίας).

 

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

 

Επιγραμματικά, επαναλαμβάνουμε και τις παλιές θέσεις – με ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών μας – που όμως δεν διεκδικήθηκαν:

— Θεσμοθέτηση εργοδοτικής εισφοράς – μέχρι και το 62ο έτος ηλικίας – των Συνταξιούχων.

— Θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου και εκλογής των Συνταξιούχων (ιδίω δικαίω) καθώς και της Απλής Αναλογικής (και πέραν… της Αττικής).

— Λήψη μέτρων διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση του ΤΥΠΕΤ.

PΤέλος, ως αναγκαία προσθήκη: από τον Ιανουάριο του 2013 οι Συνταξιούχοι να εισφέρουν ως συνδρομή τους στο ΤΥΠΕΤ επί των πράγματι καταβαλλομένων συντάξεων (το ίδιο να ισχύσει και στο Σ.Σ.ΕΤΕ). Χρειάζεται μήπως να επιχειρηματολογήσουμε;

 

ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ «ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ» ΣΤΟ ΤΥΠΕΤ Ο,ΤΙ «ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΤΕ!

 

2. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: «ΕΠΙ ΞΗΡΟΥ ΑΚΜΗΣ»

 

Περιγράφουμε πολύ συνοπτικά το τοπίο:

— Με το γνωστό (;) νόμο 4052/1.3.12 η Επικουρική Ασφάλιση εκφυλίζεται, μετατρεπόμενη σε (κακό) ατομικό ασφαλιστικό πρόγραμμα. Ο ίδιος νόμος διαλύει και το γνωστό ΕΤΑΤ (από 1.1.2013 μετατρέπεται σε… επαγγελματικό ταμείο, αυτό του νόμου Ρέππα). Θυμάστε τον κύριο Πρόεδρο της ΟΣΤΟΕ και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας που επέμεναν να «μας σώσουν» εντάσσοντάς μας στο ΕΤΑΤ;

— Με το νεοδημοκρατικό νόμο 3371/2005, όλοι οι προσλαμβανόμενοι στην Εθνική ΔΕΝ ασφαλίζονται στον φορέα Επικουρικής Ασφάλισής μας αλλά στο ΙΚΑ.

Συνέπειες; Διαλυτικές!

4  Πρώτα ως προς την ενότητα των Ασφαλισμένων (τώρα, 2928 συνάδελφοι της ΕΤΕ-πάνω από 30%του προσωπικού- είναι τυπικά και ουσιαστικά στο ΙΚΑ) και

4  Δεύτερο, ως προς την οικονομική επάρκεια καθώς δεν καταβάλλονται εισφορές (3% ο εργαζόμενος και 9% ο εργοδότης). Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη για ΔΡΑΣΗ ως προς το ΔΙΑΛΥΤΙΚΟ αυτό νόμο.

— Με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (Ιούλης 2012) δικαιώνονται οι τραπεζίτες (φυσικά!) ως προς την κατεδάφιση των Ασφαλιστικών Συστημάτων των συναδέλφων της Εμπορικής και της Alpha Bank.

— Με ευθύνη της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ, αλλά και του δικού μας Δ.Σ., τα οικονομικά ανοίγματα για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων καλύπτονται (από 1.8.2008) με δανεισμό από την ΕΤΕ. Κάθε μήνα υπογράφεται σχετική δανειακή σύμβαση (που μένει… άγνωστη!).

Τα «δάνεια» αυτά υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τουρκολιάς «κτύπησε το καμπανάκι»: «Όταν το ανοίξει αυτό το δάνειο ο εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε δεν μπορώ να εγγυηθώ την εξέλιξη». Τέλος(;) με τους όρους επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, εκτός των άλλων, οι μετοχές (και της ΕΤΕ) που έχουμε, ατομικά, ή ως Σύλλογος και ως φορέας Επικουρικής Αφάλισης, θα πάνε κοντά στο… μισό ευρώ! ΟΠΟΤΕ;

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ;

— Πρώτα και κύρια να ενημερώσουμε έντιμα τους συναδέλφους. Η νιρβάνα του εφησυχασμού, που «ορισμένοι» καλλιεργούν, είναι ΛΑΘΟΣ!

— Το «ενιαίο επικουρικό» της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ έχει τελειώσει.

Τι μας μένει;

α) Η θέληση να υπερασπίσουμε τα βασικά στοιχεία της Επικουρικής Ασφάλισης, ζήτημα που πρέπει να επιβεβαιώνεται στην πράξη.

β) Η επείγουσα και σοβαρή από κοινού συζήτηση ΟΛΩΝ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων (συνταξιούχων και εν ενεργεία της ΕΤΕ).

γ) Να διαμορφώσουμε κοινούς στόχους, τακτική και δράση. Στα πλαίσια αυτά να αξιοποιήσουμε τη θέση ότι «ο φορέας Επικουρικής Ασφάλισης είναι εγγυημένων παροχών». Όμως, κατά τη γνώμη μας, η θέση αυτή δεν επαρκεί. Ν’ αναζητήσουμε και πρόσθετα στηρίγματα.

δ) Το πρόβλημα αυτό να «κατέβει από το ράφι» και να είναι στη διαρκή ημερήσια διάταξη της κοινής δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων (συνταξιούχων και εν ενεργεία).

 

3. ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΕ

 

Το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ έχει καταντήσει… ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ!

Έχουν συμπληρωθεί 32 μήνες μνημονιακής πολιτικής, έχουν ψηφιστεί πάνω από 20 αντιασφαλιστικοί νόμοι, έχουν «αλλάξει» 3 διοικήσεις στην Εθνική Τράπεζα και όμως: ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εν ενεργεία και συνταξιούχων δεν στάθηκαν ΕΝΩΜΕΝΟΙ απέναντι στην εργοδοσία και την Κυβέρνηση.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ;

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ;

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ;

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ;

ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ;

 

ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ:

4 Είναι συνδικαλιστές που θέλουν να τα έχουν καλά με την εργοδοσία.

4 Είναι συνδικαλιστές του δόγματος «δώστε μας ό,τι έχετε ευχαρίστηση».

4 Είναι συνδικαλιστές της καρέκλας, του παραγοντισμού και όχι των αγώνων.

Ξέρουν καλά πως η εργοδοσία και η κυβέρνηση μας επιθυμούν διασπασμένους και κάνουν τα πάντα για να εκπληρώσουν αυτές τις επιθυμίες, απλώνοντας σαν ικέτες το χέρι και περιμένοντας ανταλλάγματα. Όμως δεν θα πάρουν τίποτα όσο «καλά παιδιά» κι αν είναι. Αντίθετα, με τη στάση τους, θέτουν καθημερινά σε μεγαλύτερους κινδύνους το μέλλον του ΤΥΠΕΤ και των Επικουρικών μας συντάξων.

 

H ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ «ΑΛΛΕΣΤΑ»

 

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: