ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

5.12.2012

 

Θέμα: ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΕΤΑΤ)

 

Μια σειρά νόμοι εδώ και χρόνια κατεδαφίζουν σταδιακά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων (και) στις τράπεζες.

Με το νόμο 3371/05 κατεδαφίστηκαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και των τραπεζοϋπαλλήλων της Alpha Bank και της Εμπορικής Τράπεζας (ακολούθησε σειρά ανάλογων νόμων, π.χ. 3655/08), με σκοπό τη διευκόλυνση συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τραπεζικό χώρο. Ωφελημένοι ουσιαστικά από αυτή τη διαδικασία οι τραπεζίτες, οι οποίοι απαλλάχτηκαν από τις υποχρεώσεις και οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με τον πρόσφατο νόμο 4052/12 αλλάζει ουσιαστικά ο χαρακτήρας της επικουρικής ασφάλισης μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε (κακό) ασφαλιστικό πρόγραμμα, με άμεση συνέπεια τη συνεχή μείωση των επικουρικών συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι υπάρχει και συνταγματικό θέμα (άρθρο 22 παρ. 4) περί μετατροπής της δημόσιας υποχρεωτικής ασφάλισης σε προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση.

Ο νόμος αυτός αφορά άμεσα και το ΕΤΑΤ, το οποίο, όπως ορίζει ρητά ο νόμος, αν δεν ενταχθεί στο νέο θεσμό, μετατρέπεται υποχρεωτικά σε «επαγγελματικό ταμείο» ασφάλισης, βάσει διαδικασιών που προβλέπονται από τα άρθρα 7 και 8 του 3029/92 (γνωστού ως νόμου Ρέππα), δηλαδή αλλάζει η νομική μορφή του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, καθώς και ο χαρακτήρας του.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση του 4052/12 αφορά συνταξιούχους των τραπεζών Αγροτικής, Αττικής, Alpha Bank και Εμπορικής, οι οποίοι υπολογίζονται πάνω από 15.000.

Επειδή τα χρονικά όρια που αναφέρονται στο νόμο για τις σχετικές διαδικασίες λήγουν την 31.12.12 και από 1.1.2013 το ΕΤΑΤ θα πάψει να λειτουργεί με τη σημερινή μορφή του και δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

• Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε οι συνταξιούχοι των άνω τραπεζών να μην υποστούν μια ακόμη άγρια περικοπή των συντάξεών τους;

• Ποια προβλέπεται να είναι η τύχη των εργαζομένων στο ΕΤΑΤ;

• Ποια είναι η κατεύθυνση της νομοθετικής λύσης που επεξεργάζεται το Υπουργείο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρούλα Καφαντάρη

 

Δημήτρης Στρατούλης 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: