Η ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ!

 

ΕΑΣ.Σ

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

17.12.2012

 

Η ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ!

ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ

Ή ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της χώρας βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες των ατέλειωτων περικοπών του μνημονίου, κυβέρνησης και τρόικας.

Η ανεργία καλπάζει. To 55% των νέων είναι άνεργοι. Τα εργασιακά δικαιώματα ισοπεδώνονται. Το 8ωρο, το πενθήμερο ακόμα και η αργία της Κυριακής καταργούνται. Η αγοραστική μας δύναμη έφθασε στα επίπεδα των προηγούμενων 20 ετών. Οι παροχές υγείας υποβαθμίζονται. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα τείνουν να εξαφανιστούν, τα όρια ηλικίας αυξάνονται, οι κύριες συντάξεις μειώνονται δραματικά ενώ οι επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν να καταντήσουν προνοιακά επιδόματα η να εξαφανιστούν λόγω αδυναμίας καταβολής τους απο τα ασφαλιστικά ταμεία, επειδή αποκλείεται κάθε μεταφορά πόρων απο τον κρατικό προϋπολογισμό και η δυνατότητα καταβολής τους εξαρτάται αποκλειστικά απο τη ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ του κάθε Επικουρικού Ταμείου (ν. 4052/12 αρθ.42). Η απελπισία, η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο είναι καθημερινό φαινόμενο.

 

Οι απώλειες των συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ, φθάνουν μέχρι και 65% σε μια μηνιαία σύνταξη των 1000 ευρώ. Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το ΕΤΑΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα περιέλθει σε αδυναμία καταβολής των συντάξεων.

Οι συνταξιούχοι του ΤΕΑΠΕΤΕ που εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ (ν. 3371/05 και 3455/2006), έχουν πολλούς λόγους που ΑΠΑΙΤΟΥΝ:

  • τον καθορισμό των συντάξεων τους σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΤΕΑΠΕΤΕ και την απρόσκοπτη καταβολή τους.

 

Α. Η υποχρεωτική ένταξη τους στο ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ έγινε μετά την εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης που προσδιόριζε τα ποσά που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων προς όλους τους ασφαλισθέντες μέχρι την 31/12/92 και προσληφθέντες στην Τράπεζα μέχρι την 31/12/2004 μέχρι να συνταξιοδοτηθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος/η.

Τα ποσά που υπολογίστηκαν και θα καταβάλλονταν σε δέκα (10) ετήσιες δόσεις πλέον τόκων ήταν: Εισφορά απο την Εμπορική 778,6 εκ. ευρώ και 9,7 εκ. ευρώ απο την Πειραιώς προς το ΕΤΕΑΜ και εισφορά απο την Εμπορική 377, 32 εκ. ευρώ και 49,9 εκ. ευρώ απο την Πειραιώς προς το ΕΤΑΤ.

Κάθε ετήσια δόση για την Εμπορική ανέρχονταν στα 42.955.963 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί και η δόση του έτους 2013 και η τελευταία θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2014.

Β. Οι εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΠΕΤΕ ήταν αυξημένες κατά 141,66% έναντι των ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑΜ (7,25% έναντι 3%) πλέον της αυξημένης εισφοράς που κατέβαλλε η Τράπεζα. Υπολογίζονταν επι του συνόλου των αποδοχών, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό στο 9% η 200% περισσότερες.

Οι αυξημένες εισφορές (7,25% εργαζόμενος/η – 7,50% τράπεζα) των ασφαλισμένων μέχρι 31/12/92 και οι εισφορές των ασφαλισμένων από 1/1/93 (3% εργαζόμενος/η -3% τράπεζα) κατευθύνονται προς το ΕΤΕΑΜ. Το ΕΤΑΤ δεν εισπράττει ούτε τις επιπλέον εισφορές του 4,25% (7,25% – 3%).

 

Γ. Η Credit Agricole, με τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που εφαρμόζει από το 2007 μέχρι και σήμερα, ανάτρεψε ολόκληρη τη μεθοδολογία και τις παραδοχές της οικονομικής μελέτης.

Αναφέρουμε ενδεικτικά: Μια εκ των παραδοχών ήταν ότι «η μελλοντική τάση συνταξιοδοτήσεων θα γίνεται κατά μέσο όρο σε ηλικία ανώτερη κατά τρία (3) χρόνια μετά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας του ΤΕΑΠΕΤΕ για τους άνδρες και κατά τέσσερα (4) χρόνια για τις γυναίκες».Οι συνταξιούχοι σήμερα είναι διπλάσιοι από τους εργαζόμενους. Ξεπέρασαν τα 8.500 άτομα.

 

Η ανοχή που επέδειξαν μέχρι σήμερα όλοι οι υπεύθυνοι (Κυβέρνηση, Διοικητικά Συμβούλια ΕΤΑΤ-ΕΤΕΑΜ-ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΤΟΕ, Σύλλογοι) είναι παροιμιώδης.

Δεν διεκδίκησαν ποτέ από τους Γάλλους την απώλεια των εισφορών, ούτε την εκπόνηση νέας ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ μελέτης για τον προσδιορισμό των πόρων που απαιτούνται να καταβάλλει η CA μετά την ανατροπή των παραδοχών της οικονομικής μελέτης με αποτέλεσμα, σήμερα το ΕΤΑΤ να επικαλείται αδυναμία καταβολής συντάξεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είτε το ΕΤΑΤ ενταχθεί στο νέο φορέα (ΕΤΕΑ), είτε μετατραπεί σε επαγγελματικό Ταμείο (ν. 3029/2002), είτε σε νέο Ενιαίο Ταμείο (πρόταση ΟΤΟΕ), είτε παραμείνει ως έχει, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή των συντάξεων σε όλους και όλες τις συνταξιούχους/χες του ΤΕΑΠΕΤΕ, οι οποίοι εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑΜ και το ΕΤΑΤ (αρθ. 26 του ν. 3455/18-4-2006).
  • Να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο προσδιορισμός των συντάξεων τους όπως προβλέπει το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ (ν. 3371/2005).
  • Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή του ποσού της σύνταξης που αντιστοιχεί στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς έως τη συμπλήρωση των αντίστοιχων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ  ΚΑΙ ΕΤΕΑΜ (αρθ.61 του ν.3371/2005).
  • Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή της διαφοράς του ποσού της σύνταξης που προκύπτει από τον υπολογισμό της σύνταξης, βάσει των καταστατικών διατάξεων του ΕΤΕΑΜ και του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ (αρθ.61 του νόμου 3371/2005).

Οι Σύλλογοι και η ΟΤΟΕ να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία ώστε να διατηρηθούν οι συντάξεις μας χωρίς τις περικοπές και τις μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.

ΕΑΣ.Σ

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: