Για την εθελουσία….

Αλλέστα

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 anakefabw

ΝΕΑ «ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ», ΝΕΟ, ΒΑΡΥ ΠΛΗΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

 

Αθήνα, 21.2.2013

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

1. Η επόμενη μέρα των μεγάλων πανεργατοϋπαλληλικών κινητοποιήσεων με το κοινωνικό μήνυμα αντίστασης και ανατροπής μας βρίσκει – συνταξιούχους και εργαζόμενους στην ΕΤΕ – αντιμέτωπους με νέα, δύσκολα προβλήματα:

Η Διοίκηση της ΕΤΕ, πατώντας στη μνημονιακή πολιτική, ανακοίνωσε νέα «εθελουσία» συνταξιοδότηση, με στόχο την απώλεια 2.000 θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα από «εθελούσιες» συνταξιοδοτήσεις: του 1999, του 2001, του 2002, του 2004, του…, του… και μας φτάνει στο 2013.

Μια αναγκαία επισήμανση: όλες αυτές τις «εθελούσιες» τις «διαπραγματεύτηκε», από πλευράς Συνδικαλισμού, η ίδια ηγετική ομάδα, αυτή της ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ του ΣΥΕΤΕ, με δεκανίκι την αντίστοιχη της ΔΑΚΕ/ΣΥΕΤΕ.

Ακραία περίπτωση ήταν αυτή του 2002, στην οποία χάρισαν οι παραπάνω και τη γνωστή «ρύθμιση» για «Υποχρεωτική συνταξιοδότηση στα 58 χρόνια, με 35 χρόνια ασφάλισης». Ενώ τώρα, οι αυτουργοί αυτής της «ρύθμισης» που είναι και γκεσέμια της παραπάνω παράταξης στη ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ, κάνουν χρήση μνημονιακής γνωμάτευσης, ώστε να μη συνταξιοδοτηθούν και να παραμείνουν στις καρέκλες τους, για να συνεχίσουν τους «αγώνες τους για την εργατική τάξη».

2. Βασικά συμπεράσματα από τις «εθελούσιες»:

  • α) Υπονομεύτηκε βίαια η οικονομική θέση των Ασφαλιστικών Ταμείων μας: του ΤΥΠΕΤ, του Επικουρικού, του Ταμείου Αυτασφάλειας (και του θυσιασθέντος από τη Ν.Δ. Ταμείου Κύριας Σύνταξης).
  • β) Άνοιξαν οι πόρτες στην εργοδοσία για υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων: αντί προσλήψεων, με αδιάβλητες διαδικασίες, έχουμε την άγρια εκμετάλλευση του «θεσμού» των ενοικιαζομένων, είτε από την Εθνοντάτα είτε από την ICAP. Πάνω από 1.500 νέοι είναι στο καθεστώς αυτής της σύγχρονης γαλέρας (πάνω από το 10% του Προσωπικού της ΕΤΕ.
  • γ) Έχουμε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας (με την ΑΝΕΡΓΙΑ να θεριεύει από τη μνημονιακή πολιτική).

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, με ευθύνη της πλειοψηφίας του, έχει μείνει στο ρόλο του «ανθρώπου που βλέπει τα τρένα να περνούν»!!!

Βέβαια στην εξέλιξη αυτή «βοήθησε» και η πρακτική της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ: αρνήθηκαν, όχι μόνον την κοινή δράση, αλλά και τη στοιχειώδη συναδελφική συζήτηση!

Έτσι έχουν διαμορφωθεί μη αναστρέψιμα ΑΡΝΗΤΙΚΑ τετελεσμένα. Η εργοδοσία πέτυχε, χωρίς κόπο, τους στόχους της.

 

3. Τι μπορούμε να κάνουμε.

Η κίνησή μας, ευθώς ως πληροφορήθηκε τις αρνητικές εξελίξεις, διατύπωσε προς τα Δ.Σ. όλων των Συλλόγων της Εθνικής, ένα πλαίσιο θέσεων για την αναγκαία κοινή δράση.

Δεν μας άκουσαν, γιατί δεν θέλουν και δεν μπορούν!

Εμείς επιμένουμε:

Να βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με όρους όμως ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ Συνδικαλισμού τη διασφάλιση της βιώσιμης πορείας των Ασφαλιστικών Ταμείων μας.

Ό,τι δεν έπραξαν, όταν ανακοινώθηκε ο «γάμος» Εθνικής-Eurobank, ούτε όταν άνοιξε η νέα «εθελούσια», να γίνει με τη δράση μας τώρα:

  • α) Διασφάλιση όλων των αναγκαίων δεσμεύσεων της Διοίκησης της ΕΤΕ για άμεση υπαγωγή των συναδέλφων της Eurobank στο ΤΥΠΕΤ (με επιβάρυνση της Τράπεζας).
  • β) Ανάλογη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ για «υπαγωγή στο καθεστώς της Επικουρικής Ασφάλισης της ΕΤΕ όλων των συναδέλφων της Eurobank, που τηρούν τις προϋποθέσεις του ισχύοντος Κανονισμού.
  • γ) Υπεράσπιση του ισχύοντος Οργανισμού Υπηρεσίας και των εργασιακών σχέσεων των εν ενεργεία συναδέλφων.
  • δ) Κατάργηση των μηχανισμών ενοικίασης εργαζομένων στην ΕΤΕ και ένταξη στον Οργανισμό των ενοικιαζομένων συναδέλφων μας.
  • ε) Δράση για την υπεράσπιση της κατάκτησης των Συλλογικών Συμβάσεων. Αν τις ισοπεδώσει κι αυτές η μνημονιακή πολιτική, τότε οι προοπτικές μας θα καταστούν πολύ πιο δύσκολες.

 

Βέβαια είναι κατανοητό ότι: η επίτευξη αυτών των στόχων συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για ανατροπή της αδιέξοδης, αντεργατικής πολιτικής των μνημονίων.

 

Συνάδελφοι,

Στις τόσο κρίσιμες ώρες καλούμαστε ΟΛΟΙ να τιμήσουμε τους Αγώνες των παλαιότερων συναδέλφων, που με ιδρώτα και αίμα οικοδόμησαν τις εργασιακές κατακτήσεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μας.

Να μπορούμε να κοιτάζουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΑΛΛΕΣΤΑ»

Ελένη Αδαμοπούλου, Μάκης Βλασσόπουλος, Τζένη Γελαλή, Ελένη Γρηγοριάδου, Μίνα Δάλκα, Λένα Δεσσύλα, Αργύρης Ευστρατιάδης, Μίνα Θεοτοκάτου, Άγγελος Ιγγλέσης, Μανόλης Μαυροφόρος, Λευτέρης Μονοκρούσος, Κατερίνα Παπαθεοδώρου, Καίτη Παρτάλη, Χριστίνα Σουλτανίδου, Βιβή Τουρόγιαννη, Κούλα Χαραλαμπίδου, Γιώργος Χατζηνεοφύτου

 

Υ.Γ. Παρακαλούμε διαβιβάστε στο blog: www.allesta.wordpress.com όνομα και email σας, για αν λαμβάνεται τις ανακοινώσεις μας. 

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε