Ανίκανες διοικήσεις και εισφοροδιαφυγή, η αιτία του κακού

«Η ΑΥΓΗ», 04.08.2013

 

 

Πολιτικό χρώμα βάζουν οι πολίτες στις ευθύνες για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απόλυτη απαισιοδοξία τους για τη μελλοντική πορεία των Ταμείων. Αυτό αναδεικνύεται ως βασικό συμπέρασμα της έρευνας της VPRC για το θέμα των ταμείων και τη στάση των Ελλήνων/ίδων πολιτών απέναντι σε αυτό το ζωτικό για τους ίδιους πρόβλημα. Στην έρευνα αναδεικνύονται οι πολιτικές ευθύνες για την μεγάλη κρίση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα, καθώς ένα συντριπτικό 73% υποδεικνύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως κυρίως υπεύθυνες για την κατάσταση των ταμείων, ενώ η εισφοροδιαφυγή (19,9%) και οι οφειλές του κράτους προς τους ασφαλιστικούς φορείς (10,8%) προσθέτουν μεγαλύτερο βάρος στις αποδιδόμενες πολιτικές ευθύνες. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από το γεγονός ότι το 42,6% των ερωτηθέντων θεωρούν την ανικανότητα των διοικήσεων ως βασικότερη αιτία για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία, καθώς οι διοικήσεις αυτές αποτέλεσαν και αποτελούν επιλογές των κυβερνήσεων που άσκησαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια.

 

Ταυτόχρονα, τη γνώμη ότι το PSI δεν έπρεπε να εφαρμοστεί στα ταμεία εκφράζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (57% των ερωτηθέντων). Είναι άλλωστε γνωστό ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν ως αποθεματικό τα Ταμεία επιτάχυνε την αρνητική τους πορεία, που είχε βασική αιτία την εισφοροδιαφυγή, τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία και τη δημογραφική εξέλιξη.

Κακή ώς πολύ κακή χαρακτηρίζει την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και των παροχών υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα το 92% των ερωτηθέντων, ενώ μόνο το 6% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τη σημερινή κατάσταση στις υπηρεσίες παροχής υγείας και ασφάλισης. Το υψηλό αυτό ποσοστό δυσαρέσκειας είναι διάχυτο στην έρευνα και επισφραγίζεται από την πολύ μεγάλη απαισιοδοξία των πολιτών για το ίδιο θέμα.

Κυβέρνηση και διοικήσεις αποτελούν, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τους βασικούς υπαίτιους της φθοράς που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, καταμερίζοντας τις ευθύνες για την κατάσταση των ταμείων, το 73% των ερωτηθέντων απαντούν ότι την κύρια ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις, ενώ 15% επιρρίπτει την ευθύνη πρωτίστως στις διοικήσεις των ταμείων. Η συνευθύνη βαρύνει επίσης με ποσοστό 7% την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θεσμούς συνδεδεμένους με το σύστημα άσκησης εξουσίας και πολιτικών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η ανικανότητα των διοικήσεων, αλλά και η αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να θέσει τέλος στην εισφοροδιαφυγή και να καταβάλει τα οφειλόμενα, καταγράφονται ως οι σημαντικότερες αιτίες για τη σημερινή κατάσταση των ταμείων με συνολικό ποσοστό 73%. Αναλυτικότερα, πίσω από την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, οι πολίτες βλέπουν σε πρώτο πλάνο, με ποσοστό 42,6%, την ανικανότητα των διοικήσεων. Στην αντίληψη των πολιτών κυριαρχεί επίσης η έλλειψη πόρων που ταλανίζει τα ταμεία ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης σε όλα τα επίπεδα, καθώς, με ποσοστό 19,9%, ως δεύτερη σημαντικότερη αιτία αναγνωρίζεται η εισφοροδιαφυγή και ως τρίτη κυριότερη αιτία, με ποσοστό 10,8%, εντοπίζονται οι οφειλές του κράτους. Στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 2,7%, βρίσκεται το κούρεμα των αποθεματικών στο πλαίσιο του PSI.

Η ζημιά που υπέστησαν τα αποθεματικά των ταμείων από το κούρεμα αποτυπώνεται στην έρευνα, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (57%) θεωρεί ότι τα αποθεματικά δεν έπρεπε να κουρευτούν ή ότι έπρεπε να κουρευτούν σε μικρότερο βαθμό (12%).

Η δεινή θέση των ταμείων, αλλά και η συνεχιζόμενη αναξιοπιστία των ασκούμενων πολιτικών, έχει οδηγήσει το 74% των πολιτών να πιστεύουν ότι τα ταμεία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις καταβολής συντάξεων, εφάπαξ και ιατρικής κάλυψης, με το εντυπωσιακό 62% των πολιτών να θεωρεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν. Υπάρχει ωστόσο ένα 16% των ερωτηθέντων που εκφράζει την αισιοδοξία ότι τα ταμεία θα διασωθούν, ενώ ένα 15% κρίνει καθοριστικές για το μέλλον των ταμείων τις ενέργειες της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας και σε αυτή την ερώτηση την κυβερνητική ευθύνη για το τεράστιο αυτό κοινωνικό θέμα.

Οι ασκούμενες πολιτικές από τη σημερινή κυβέρνηση και η απογοήτευση από αυτές έχουν πείσει πλέον τους ασφαλισμένους ότι ωθούνται στην ιδιωτική ασφάλιση, κάτι που καταγράφεται στην έρευνα με ποσοστό 45% επί των ερωτηθέντων. Το 33% πιστεύει ότι η συγκεκριμένη πολιτική σήμερα επιταχύνει την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος.

 

 

Η έρευνα της VPRC διενεργήθηκε το διάστημα 16-19/6/2013 σε δείγμα 1.004 πολιτών.

 

TAMEIA1 TAMEIA

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: