Κατάρρευση ΕΤΑΤ, με χαριστική βολή Βρούτση και τραπεζών

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

 

«ΑΥΓΗ», 5.10.2013

Χωρίς συντάξεις κινδυνεύουν να μείνουν 16.000 απόμαχοι τραπεζοϋπάλληλοι

Χαριστική βολή στο Επικουρικό Ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), αλλά και στις αποδοχές περίπου 16.000 συνταξιούχων, δίνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης καθώς με πρόσφατη απόφασή του στερεί από το ταμείο τις εισφορές των εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλων που αποτελούν και την μοναδική πηγή εσόδων του ταμείου. Ουσιαστικά, ο υπουργός Εργασίας παίρνει τη σκυτάλη από τους τραπεζίτες που από το 2005 υπονόμευσαν ανοιχτά το ΕΤΑΤ «φορτώνοντας» δικές τους οικονομικές υποχρεώσεις.

Οι εισφορές των εν ενεργεία εργαζομένων, αλλά και των εργοδοτών, δεν εισρέουν πλέον στο ΕΤΑΤ, αλλά πηγαίνουν στο ΕΤΕΑ, πρώην ΕΤΕΑΜ. Με αποτέλεσμα το ταμείο να μην έχει καθόλου έσοδα, πέραν αυτών που υπολογίστηκαν με τις οικονομικές μελέτες που προέβλεπαν κατά την υποχρεωτική ένταξή τους στο ΕΤΕΑ. Η απόφαση αφορά τους εργαζόμενους στην Εμπορική από τις 18.4.2006 και τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους από την 1.3. 2013.

Έτσι περισσότεροι από 16.000 συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι (Εμπορικής, Άλφα-πρώην Πίστεως, Αγροτικής και Αττικής) κινδυνεύουν να μείνουν άμεσα χωρίς αποδοχές, λόγω της επικείμενης και προδιαγεγραμμένης οικονομικής κατάρρευσης του Ταμείου και παρά την ένταξή του στο ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης).

Ήδη οι απώλειες των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων υπερβαίνουν το 50%. Καθοριστικοί παράγοντες σε αυτήν την εξέλιξη (εκτός των πρόσφατων αποφάσεων του υπουργού Εργασίας) αποτέλεσαν:

* Η δραματική επιβάρυνση του ταμείου από το γιγαντιαίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 3.000 υπαλλήλων της Εμπορικής που υλοποίησε η Crédit Agricole (από το 2007 έως το 2012), που μετακύλισε όλο το μισθολογικό κόστος στο ΕΤΑΤ, κατά παράβαση των όσων προέβλεπε η νομοθεσία με την οποία το πρώην ταμείο της Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ) εντάχθηκε αναγκαστικά σε ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ) και ΕΤΑΤ (Ν.3371/2005 και Ν.3455/2006). Το συνταξιοδοτικό κόστος εκτοξεύτηκε έτσι στα 83,83 εκατ. ευρώ ετησίως.

* Η σοβαρή οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από το PSI με την αποτίμηση των ομολογιών – χρεωγράφων να φθάνει το ποσό των 358, 827 εκατ. Ευρώ.

 

Το χρονικό της κατάρρευσης

Σύμφωνα με την Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση των Συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας:

Α. Η υποχρεωτική ένταξή τους στο ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ έγινε μετά την εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης που προσδιόριζε τα ποσά που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων προς όλους τους ασφαλισθέντες μέχρι την 31/12/92 και προσληφθέντες στην Τράπεζα μέχρι την 31/12/2004 μέχρι να συνταξιοδοτηθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος.

Β. Οι εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΠΕΤΕ ήταν αυξημένες κατά 141,66% έναντι των ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑΜ (7,25% έναντι 3%) πλέον της αυξημένης εισφοράς που κατέβαλλε η Τράπεζα. Υπολογίζονταν επι του συνόλου των αποδοχών, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό στο 9% η 200% περισσότερες.

 

Ανοχή – συνενοχή για Grédit Agricole

Γ. H Crédit Agricole με τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που εφάρμοσε μεταξύ 2007 – 2012 (απεχώρησαν από τη Τράπεζα πάνω από 3.000 άτομα) ανέτρεψε ολόκληρη τη μεθοδολογία και τις παραδοχές της οικονομικής μελέτης και μετακύλισε το μισθολογικό κόστος στο ΕΤΑΤ.

Δ. Η ανοχή που επέδειξαν μέχρι σήμερα όλοι οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, Διοικητικά Συμβούλια ΕΤΑΤ – ΕΤΕΑΜ – ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΤΟΕ, σύλλογοι) είναι παροιμιώδης. Δεν διεκδίκησαν ποτέ τις απώλειες του ΕΤΑΤ ούτε την εκπόνηση νέας αναλογιστικής μελέτης για τον προσδιορισμό των πόρων που απαιτούνται να καταβάλει η CA μετά την αποχώρηση των 3.000 ατόμων με αποτέλεσμα σήμερα το ετήσιο ποσό που απαιτείται για την καταβολή των συντάξεων να εκτοξευθεί στα 83.830.000 εκατ. ευρώ και η ετήσια δόση (Εμπορικής και Πειραιώς) να ανέρχεται στο ποσό των 48.928.821 εκατ. ευρώ.

 

Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής διεκδικούν:

* Να προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση της Ειδικής Οικονομικής Μελέτης από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή «κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΕΤΑΤ και της εντολής του υπουργού Οικονομικών για τον υπολογισμό του κόστους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων της Εμπορικής Τράπεζας όπως προβλέπεται από το άρθρο 69 παρ. 3 του Ν. 3371/2005» και άρθρο 10 παρ. 6 του Ν. 3620/2007.

* Το ποσό που θα προκύψει να καταβληθεί από την τράπεζα.

* Να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΤΑΤ με την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.

*Αναπλήρωση των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το PSI.

* Να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο υπολογισμός των συντάξεών τους σύμφωνα με τις διατάξεις των καταστατικών των ταμείων τους (άρθρο 61 Ν. 3371/2005) και να αποτραπεί ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων.

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: