Η νέα «εθελουσία στην Εθνική Τράπεζα», αυτή του… φόβου!

(Aνακοινώθηκε ότι «2.510 συνάδελφοι της Εθνικής έχουν δηλώσει συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα εθελούσιας συνταξιοδότησης, που υλοποιεί η διοίκηση Τουρκολιά»)

 

Αθήνα, 3.1.2014

 

 

Ποιος παράγοντας διαφοροποιεί αυτήν την «εθελουσία» από τις -πολλές- άλλες που έχουν προηγηθεί (αρχή το 1996, μετά το 1999 κ.ο.κ.);

Κατά τη γνώμη μας είναι το συναίσθημα του φόβου! Οι συνάδελφοι δηλαδή νιώθουν ότι «στον επόμενο τόνο οι συνθήκες – εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά κ.λπ. – θα είναι χειρότερες» Προτίμησαν λοιπόν, όσες/όσοι είχαν τις προϋποθέσεις να δηλώσουν συμμετοχή στην εθελούσια του κ. Τουρκολιά, είτε με κρύα καρδιά είτε και βρίζοντας, καθώς βιώνουν τον εκβιασμό.

Ανάλογα συναισθήματα – κατά τη γνώμη μας – κυριαρχούν τόσο στις/στους συναδέλφους που συνεχίζουν να εργάζονται στην Εθνική Τράπεζα, όσο και σ’ εμάς, τους ήδη συνταξιούχους.

 

= Οι συνάδελφοι της Συνδικαλιστικής Κίνησης «Αλλέστα» τους καλωσορίζουμε, ευχόμενοι η νέα σελίδα της ζωής τους – χωρίς εργασία στην Εθνική – να είναι με υγεία, χαρά και δημιουργία. Τις/τους καλούμε να συνδιαμορφώσουμε ένα ενιαίο διεκδικητικό μέτωπο Εργαζομένων και Συνταξιούχων της ΕΤΕ, ως ανάχωμα στη δεξιά-μνημονιακή πολιτική.

 

Ορισμένες επισημάνσεις για τη «νέα» αυτή εθελούσια συνταξιοδότηση:

 

1) Αφήνουμε για λίγο στη άκρη την αρχή του μηνύματος του κ. Τουρκολιά, σύμφωνα με την οποία «το 2014 ανατέλλει με καλύτερους οιωνούς…», θεωρώντας ότι οι συνάδελφοι την εισπράττουν ως ύβρι! Σε άλλο κείμενό μας σημειώνουμε για «ποιους θα είναι καλύτερο το 2014».

 

2) Η εθελούσια ήταν αναμενόμενη. Τόσο, ως συνέχεια του άλλου προγράμματος της επανακεφαλαιοποίησης (και) της Εθνικής, όσο και ως συνέχεια της πρόβας τζενεράλε που είχε ανακοινωθεί το Φεβρουάριο του 2013 και είχε παγώσει, μετά τη ματαίωση του ντηλ με την Εurobank.

 

Όμως, τώρα που βιώνουμε ως πραγματικότητα τις πρώτες συνέπειες αυτής της εθελούσιας, κατανοούμε ότι οι δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές, σύνθετες, κυριολεκτικά… μαραθώνειες!

 

3) Η διοίκηση Τουρκολιά – καθώς και αυτή η Κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) – ενώ είναι οι κύριοι υπαίτιοι, έχουν καταφέρει να μείνουν στο απυρόβλητο!

 

Τόσο από συνδικαλιστική, Κοινωνική και Πολιτική σκοπιά.

Το γιατί και το πώς τα έχουμε σημειώσει και σε άλλα κείμενά μας.

 

4) Χάθηκαν κι άλλες 2.510 θέσεις εργασίας, με ΑΝΕΡΓΙΑ στις/στους νέες/νέους πάνω από 60%. Η επισήμανση του κ. Τουρκολιά περί «ανανέωσης του Προσωπικού» ακούγεται ως ωμή προσβολή! Αυτή η Διοίκηση συνεχίζει το καθεστώς γαλέρας για πάνω από 1.500 συναδέλφους, που τους έχει αιχμαλωτίσει ως ε ν ο ι κ ι α ζ ό μ ε ν ο υ ς, δηλαδή με μειωμένα δικαιώματα στο μισθολογικό, εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς τους.

 

5) Τα Ασφαλιστικά Ταμεία των συναδέλφων της Εθνικής δέχονται βαρύ πλήγμα. Ο Λογαριασμός Επικουρικής Ασφάλισης θα είναι το πρώτο, μεγάλο θύμα, ευθύς μετά τους «πανηγυρισμούς» της εθελουσίας.

Το ΤΥΠΕΤ υπονομεύεται οικονομικά και πολύ δύσκολα θα εξασφαλιστεί η βιώσιμη πορεία του, ως αυτοδιαχειριζόμενος Φορέας Υγείας και Περίθαλψης.

Αλλά και το Ταμείο Αυτασφάλειας «δεν σώθηκε» όπως βιάζεται να ανακοινώσει η ηγεσία της ΔΗΣΥΕ/ΠΑΣΚΕ. Η θεσμοθέτηση εργοδοτικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου (2%) είναι θετικό βήμα. Μόνο που ισχύει για τους σημερινούς Εργαζόμενους. Όσες/όσοι προσληφθούν από 2.1.2014 δεν θα συνοδεύονται από αυτήν τη ρύθμιση.

 

Να επαναλάβουμε και στο σημείωμα αυτό ότι: H Γραμματεία της «Αλλέστα» έχει ανακοινώσει από τις 24/12/2013 ότι είναι ριζικά αντίθετη με τις ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στο Ταμείο Αυτασφάλειας, τόσο ως προς τη διαδικασία, όσο και ως προς την ο υ σ ί α αυτών των ρυθμίσεων.

 

6) Η εργοδοσία, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, κατάφεραν να περάσουν τους εκβιασμούς τους.

Στον κρίσιμο αυτόν κρίκο, δηλαδή την επιβολή των εργοδοτικών εκβιασμών, τονίζουμε ότι:

=αν είχε υιοθετηθεί η πρόταση της «Αλλέστα», που είχε διατυπωθεί από τον Ιανουάριο του 2013, ως προς τις διεκδικήσεις και την τακτική, πολύ δύσκολα θα κατάφερνε η εργοδοσία τους εκβιασμούς της.

Η πρόταση μας συνοπτικά ήταν:

• κύρια επιδίωξή μας να διαμορφώσουμε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ, με βασικούς κοινούς στόχους

* Επικουρική Ασφάλιση,

* ΤΥΠΕΤ,

* Ταμείο Αυτασφάλειας και (προσθέτουμε αργοπορημένα βέβαια),

* καθεστώς ε ν ο ι κ ι α ζ ό μ ε ν ω ν στην Εθνική.

Στην ουσία δηλαδή θα επιδιώκαμε να διαφοροποιήσουμε την ατζέντα της εργοδοσίας.

Δυστυχώς, τόσο η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ – αλλά και οι δυνάμεις του Προεδρείου στο Σύλλογο Συνταξιούχων, καθώς και το Δ.Σ. του ΣΥΤΑΤΕ – αρνήθηκαν την πρότασή μας και επέλεξαν το «μονόδρομο» του ενός μόνο αιτήματος, δηλαδή του Ταμείου Αυτασφάλειας (εφάπαξ).

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Μένει τώρα το γνωστό κρίσιμο ερώτημα ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

 

7) Έμεινε πάλι εκτός Κοινωνικής κριτικής το ζήτημα ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ.

Μια απάντηση, όσο πιο συνοπτικά γίνεται:

= η ίδια η εργοδοσία ομολογεί κυνικά ότι «για το πρόγραμμα αυτής της εθελούσιας η ΕΤΕ επιβαρύνεται με 160 εκατομμύρια ευρώ και η απόσβεση αυτής της δαπάνης καλύπτεται σε 1,5 χρόνο»!!

= η επιβάρυνση από την εθελούσια αυτή (κι από την προηγούμενη της Πειραιώς, της Εurobank, του ΟΤΕ και της αυριανής της Αlphabank) πηγαίνει στις πλάτες της γνωστής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, η οποία σηκώνει τα βάρη της ΑΔΙΚΗΣ φορολογίας. Οι «δρόμοι» είναι γνωστοί δηλαδή απαλλάσσονται οι τράπεζες, μετακυλίεται το κόστος στα Ασφαλαλιστικά Ταμεία, ακολουθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός και φτάνουμε στη Φορολογία.Τόσο απλό!

 

8) Είναι κατανοητό πως ο φαύλος αυτός κύκλος επιβάλλεται να σπάσει!

Ένα κρίσιμο βήμα είναι να συμβάλουμε όλοι στην ανατροπή αυτής της αντεργατικής-αδιέξοδης πολιτικής. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής πολιτικής, με δικαιοσύνη και αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Είναι ένα ΧΡΕΟΣ απέναντι στη νέα γενιά!!!

 

Μανόλης Μαυροφόρος

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

2 comments

  1. σταματελατου ειρηνη

    ειναι αληθεια οτι οι συναδελφοι που πληρουσαν τις προυποθεσεις συνταξιοδοτησης εκβιαστηκαν,ειτε με εμμεσο ειτε με αμεσο τροπο να υποβαλλουν παραιτηση? Στην περιπτωση αυτη θα υπαρξει καποια κινηση απο τους συλλογους? Γιατι απο οτι ακουγεται θα υπαρξει και αλλη εθελουσια εξοδος.

  2. A minute saved is a minute eardne, and this saved hours!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: