Ισότιμη συμμετοχή των συνταξιούχων στο ΤΥΠΕΤ και παιγνίδια «ορισμένων»

1. Για το πολύχρονο αυτό πρόβλημα, που στον πυρήνα του είναι και ζήτημα αρχών της Δημοκρατίας, με αρκετή προσπάθειά μας – καθώς και άλλων δυνάμεων για να είμαστε δίκαιοι – έχουμε καταλήξει στην ακόλουθη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Συνταξιούχων, η οποία στη συνέχεια ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ και από την τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου (Απρίλιος 2011):

 

α) Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση των Μελών του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ, ΑΞΙΩΝΕΙ την ισότιμη συμμετοχή των συνταξιούχων (ιδίω δικαίω) στους όρους λειτουργίας και Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ, δηλαδή με πλήρη δικαιώματα ψήφου και εκλογής και των συνταξιούχων.

β) Στη βάση της αρχής της ισοτιμίας της ψήφου επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί και το σύστημα της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ και στις περιοχές εκτός Αττικής (σ.σ. όπου τώρα ισχύει το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό).

γ) Απευθύνει συναδελφική, δημοκρατική έκκληση στους Εν Ενεργεία συναδέλφους της Εθνικής, οι οποίοι έχουν – τώρα – το δικαίωμα ψήφου, να στηρίξουν έμπρακτα τις παραπάνω ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ αλλαγές στο ισχύον καταστατικό του ΤΥΠΕΤ, ψηφίζοντας ανάλογα στις απαιτούμενες ψηφοφορίες.

 

2. Τι «παιγνίδια» πάνε να παίξουν «ορισμένοι» τώρα:

α) οι δυνάμεις που συναπαρτίζουν το σημερινό προεδρείο του Συλλόγου Συνταξιούχων, σήκωσαν – τάχα – τα λάβαρα και «πίσω» από έναν εν ενεργεία συνάδελφο προχώρησαν (;;;) στη δικαστική διεκδίκηση της συμμετοχής των συνταξιούχων. Σήκωσαν πάλι ένα ακόμη ζήτημα «αντιπαράθεσης» και με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΥΠΕΤ.

 

β) Την ίδια ώρα που πάνε φουριόζοι στα δικαστήρια, έχουν αρχίσει ένα «διάλογο», χωρίς αρχές και πίσω από τις πλάτες όλων, με τις δυνάμεις που κατέχουν το σημερινό Προεδρείο του ΤΥΠΕΤ (με επικεφαλής τους συναδέλφους Ν. Κήπο από την ΠΑΣΚΕ/ΤΥΠΕΤ και Π. Σκυλακάκη από τη ΔΑΚΕ/ΤΥΠΕΤ).

=Τι περιλαμβάνει αυτή η συναλλαγή:

Ι) Οι δυνάμεις του Προεδρείου του ΤΥΠΕΤ, πιεζόμενες από τη δίκαιη αξίωση για ισότιμη συμμετοχή των συνταξιούχων, κάνουν ένα τακτικό ελιγμό (που στην ουσία είναι μπλόφα χαρτοπαίκτη). Θα προτείνουν λοιπόν, στις επικείμενες αρχαιρεσίες του ΤΥΠΕΤ (8 Απριλίου 2014), την τροποποίηση της σχετικής διάταξης του Καταστατικού του. Η τροποποίηση αυτή είναι:

«Αντί του ενός (1) Συμβούλου στο ΤΥΠΕΤ, όπως ισχύει τώρα και τον οποίο ορίζει το Δ. Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ, οι εκπρόσωποι των Συνταξιούχων να γίνουν τρεις (3)».

 

II) Oι δυνάμεις του Προεδρείου του Συλλόγου Συνταξιούχων «φλερτάρουν» και με το δόλωμα αυτό, ενώ τάχα πάνε στο Δικαστήριο για την «ισότιμη» συμμετοχή των Συνταξιούχων στη Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ.

 

III) Γράφω παραπάνω για «μπλόφα χαρτοπαίκτη» και ίσως να πει κανένας πως είμαι άδικος. Να όμως τι «παίζεται»:

Η «τροποποίηση» αυτή, που παραβιάζει τη βασική αρχή της ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ της ψήφου (Εν Ενεργεία και Συνταξιούχων), δεν έχει – ούτε μία – πιθανότητα να θεσμοθετηθεί. Γιατί αλλαγές στο Καταστατικό (και) του ΤΥΠΕΤ επιβάλλεται να υπερψηφιστούν με ποσοστό 75% (δηλαδή στους 4 συναδέλφους που ψηφίζουν, οι 3 να υπερψηφίζουν την προτεινόμενη αλλαγή).

 

Αυτό φυσικά το ξέρουν όλοι οι ενεχόμενοι στις συναλλαγές αυτές.

Ξέρουν καλά πως η πλειοψηφία των συναδέλφων, άσχετα από παραταξιακή τοποθέτηση, δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος σε τέτοιες πρακτικές.

Επίσης, είναι γνωστό και διακηρυγμένο ότι οι Συνδικαλιστικές Κινήσεις ΔΑΣ/ΤΥΠΕΤ, Ενιαία/ΤΥΠΕΤ, καθώς και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ/ΤΥΠΕΤ είναι υπέρ της ισότιμης συμμετοχής των συνταξιούχων στο ΤΥΠΕΤ και καταψηφίζουν το τερτίπι του προεδρείου, υποστηρίζοντας τη θέση αρχών που έχουν διακηρύξει.

 

Γιατί λοιπόν αυτό το κακοπαιγμένο θέατρο;;

Μήπως, για ένα «φύλλο συκής» στις δυνάμεις του προεδρείου του ΤΥΠΕΤ;

Οι δυνάμεις όμως του προεδρείου του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ, τι ρόλο παίζουν και γιατί αυτό το «γαϊτανάκι»;;

 

Οι δυνάμεις της «Αλλέστα» μένουν σταθερά στην αρχική θέση αρχών, την οποία εκφράζουν οι ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις των Οργάνων του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ.

Στο ζήτημα αυτό εκφράστηκε, επίσης, συναντίληψη και από την αντιπροσωπεία της Ανανεωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, στο διάλογο που είχαμε με στόχο και την εκλογική συνεργασία των 2 Κινήσεων.

Ανεξάρτητα, αν οι κοινός αυτός στόχος δεν έγινε τώρα πραγματικότητα, οι αρχές της κοινής δράσης, οι οποίες έχουμε κατακτήσει στην 6χρονη παρουσία μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Συνταξιούχων, αποτελούν σταθερή εγγύηση και για τη μετεκλογική κοινή δράση μας.

 

Όλοι οι άλλοι λοιπόν επιβάλλεται να αφαιρέσουν τις μάσκες. Στο ΤΥΠΕΤ δεν θα γίνει καρναβάλι!!

Καθένας παίρνει την ευθύνη των πράξεών του.

Οψόμεθα λοιπόν και ες… ΤΥΠΕΤ!

 

Αθήνα, 2.2.2014

 

Το μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ

Μανόλης Μαυροφόρος

της Συνδικαλιστικής Κίνησης «Αλλέστα»

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: