ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΡΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Η διοίκηση της ΑΓΣΣΕ (ΑΝΩΤΑΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη «διερεύνηση των όρων και προϋποθέσεων ένταξής της σε πρόγραμμα διανομής κάρτας υγείας».

Ανοίγει αντικειμενικά η διοίκηση της ΑΓΣΣΕ, με την πιο πάνω απόφασή της, την πόρτα της εισδοχής στο χώρο των οργανώσεων-μελών της της ιδιωτικής υγείας και περίθαλψης, δηλαδή των ασφαλιστικών εταιριών υγείας και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Οι μνημονιακές πολιτικές και στο χώρο της υγείας, που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, επιβάλλουν περικοπές δαπανών και στην ιατρική περίθαλψη και στο φάρμακο, στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Υγεία και περίθαλψη που οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πλήρωσαν και πληρώνουν με τις εισφορές τους σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Παράλληλα τους σπρώχνουν στην ιδιωτική υγεία· να ξαναπληρώσουν δηλαδή για την υγεία τους αυτή τη φορά στους ιδιώτες εμπόρους υγείας. Το συνδικαλιστικό κίνημα τάσσεται πάντοτε, για λόγους αρχής, υπέρ της δωρεάν δημόσιας υγείας. Στα ψηφίσματα του τελευταίου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, αναφέρεται για πολλοστή φορά, ότι η δημόσια δωρεάν υγεία είναι στα αδιαπραγμάτευτα αιτήματα και στόχους του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Ζητήσαμε στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΣΤΟΕ της 14/1/2014 να συζητηθεί αυτοτελώς ως θέμα ημερήσιας διάταξης το παραπάνω πρόβλημα. Δύο είναι τα επίδικα ζητήματα πάνω στα οποία καλείται να αποφασίσει η διοίκηση της ΟΣΤΟΕ:

  • ότι, για λόγους αρχών, η ΟΣΤΟΕ δεν δέχεται να παίξει το ρόλο του «πλασιέ» των προϊόντων των ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται και στον τομέα της υγείας. Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της ΑΓΣΣΕ, στο συγκεκριμένο θέμα δεν δεσμεύει τη διοίκηση της ΟΣΤΟΕ, γιατί πρόκειται πρώτον για ζήτημα αρχών και δεύτερον υπερισχύει η διοικητική αυτοτέλεια.
  • να προτείνει στη διοίκηση της ΑΓΣΣΕ την επανεξέταση της αρχικής απόφασής της για «πρόγραμμα διανομής καρτών υγείας», ως ασυμβίβαστη δραστηριότητα από συνδικαλιστική οργάνωση.

Η Ομοσπονδία δεν πήρε τελικά θέση επί της ουσίας, αλλά επιφυλάχθηκε να συζητήσει το θέμα και να αποφασίσει σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο.

Ενημερωτικά αναφέρω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ συζήτησε το θέμα των καρτών στη συνεδρίαση του της 17/12/2013 και έλαβε την παρακάτω απόφαση: «Με ομόφωνη απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο από θέση αρχών, δεν μπορεί να γίνει πλασιέ αυτής της δραστηριότητας. Συμπληρωματικά για τον Σύλλογό μας – έχοντας το ΤΥΠΕΤ – δεν μπορούμε να διακινούμε ανταγωνιστικά προϊόντα. Η απόφαση να γνωστοποιηθεί στη διοίκηση της ΟΣΤΟΕ.»

Πρότασή μας είναι στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΤΟΕ να γίνει συζήτηση επί του θέματος των καρτών, έχοντας ως εισαγωγική πρόταση την παραπάνω ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ και να προτείνει στη διοίκηση της ΑΓΣΣΕ την επανεξέταση της απόφασής της.

 

Αθήνα, 10.2.2014

Γιώργος Χατζηνεοφύτου

Αντιπρόσωπος της Συνδικαλιστικής Κίνησης «ΑΛΛΕΣΤΑ»

του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ

Μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΤΟΕ

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: