ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ Κου ΑΝΕΣΤΗ ΠΙΣΧΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΕ

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

 

Ο Μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης μας έχει πεί   «ακόμα και στην έρημο όταν έχεις δίκιο να φωνάζεις!».

 

Ως εκπρόσωπος πάνω από 15.000 Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι έχουμε «1.000 δίκια», επιλέγουμε να μην φωνάξουμε. Όχι βέβαια ως εκδήλωση αδυναμίας, αλλά ακριβώς για το αντίθετο!.

 

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

 

Απευθύνομαι στην Γενική Συνέλευση με διπλή ιδιότητα: Ως εκπρόσωπος Συνδικαλιστικής Οργάνωσης, δηλαδή του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΕΤΕ,  που κατέχει και 183.723 μετοχές της Εθνικής, καθώς και  ως «άτυπος εκφραστής» των 15.000 μελών μας που οι περισσότεροι/ες είναι ταυτόχρονα και μικρομέτοχοι της Εθνικής. Είμαστε οι άνθρωποι  που  συμβάλλαμε – με κόπους και ιδρώτα – για το οικοδόμημα που λέγεται Εθνική Τράπεζα, που νοιάζονται για την Εθνική και το μέλλον της, παρακολουθούν την πορεία της και επιτρέψτε μου να πώ ότι αποτελούν  αόρατη «γείωση» της Εθνικής  Τράπεζας   με την ελληνική κοινωνία. 

 

Έχοντας καθαρό το ρόλο των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, μιλώ έξω από λογικές ή επιδιώξεις «συνδιοίκησης», αλλά και εντελώς ξένος προς πρακτικές είτε του εργοδοτικού, είτε του κυβερνητικού «συνδικαλισμού» καθώς και του κομματικού «συνδικαλισμού», σημειώνω με ποιους είμαστε σύμμαχοι και με ποιους αντίπαλοι:

 

Επιλογή μας, στρατηγικού χαρακτήρα, είναι η σταθερή και μόνιμη συμμαχία μας με τους Εν Ενεργεία συναδέλφους μας, με τους Εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα. Αυτή η επιλογή μας δεν ανατρέπεται, ακόμη κι αν προκύπτουν επιμέρους διαφορές ή διαφωνίες μεταξύ των διοικήσεων των συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

 

Επίσης, έχουμε «κοινά συμφέροντα» με τους χιλιάδες «μικρο-μετόχους της Εθνικής Τράπεζας, τους έλληνες νοικοκυραίους. Η Συνδικαλιστική Οργάνωση που εκπροσωπώ αλλά και χιλιάδες μέλη μας, βιώνουμε το μαρτύριο του Σίσσυφου, με την πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας.

 

Είμαστε, προφανώς, αντίπαλοι με τα γνωστά κερδοσκοπικά funds (φάντς), που ξέρετε πως και γιατί λειτουργούν στην παγκοσμιοποιημένη χρηματοπιστωτική αγορά.

 

Τέλος, είμαστε σταθεροί αντίπαλοι σε όλα τα «οικονομικά και πολιτικά κέντρα», τα οποία αντιμετωπίζουν την Εθνική Τράπεζα – ειδικά στις συνθήκες της 4ετούς μνημονιακής διακυβέρνησης- ως το «μεγάλο ασθενή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Ξέρετε και ξέρουμε «ποιοι και πως ωφελήθηκαν με το ξαναμοίρασμα της τραπεζικής πίτας στη χώρα μας». Το γεγονός ότι δεν προχώρησε το σχέδιο για εξαγορά-συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας, είναι αρνητικό με ιστορική σημασία.

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε,

 

Ο χρόνος και ο ρόλος της Συνέλευσης δεν προσφέρεται για συνδικαλιστική διαπραγμάτευση.  Όμως ζητούμε να καταγράψετε ορισμένες βασικές θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, για λογαριασμό το οποίου σας ομιλώ:

 

·         Να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, ορίζοντας τη διαδικασία και τα πρόσωπα, για ουσιαστική συζήτηση των προβλημάτων των Συνταξιούχων της Εθνικής.  Έχει παρέλθει περισσότερο από 1 έτος, από την τελευταία – πολύ σύντομη- συνάντησή σας με Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου μας.

 

·         Να ξέρετε πολύ καλά ότι ΤΥΠΕΤ, Επικουρικό  και  Ταμείο Αυτασφάλειας συνιστούν, για το Σύλλογό μας, τους πυλώνες της ύπαρξής του. Με την έννοια αυτή κάθε «σχέδιο» που τα υπονομεύει θα μας βρίσκει σταθερά και αγωνιστικά αντίθετους.

 

Θα κάνω μια ειδική αναφορά γιατί ορισμένες εξελίξεις «τρέχουν» και θέλουμε να αποφύγουμε «αρνητικά τετελεσμένα»: Τα «σχέδια από το Υπουργείο Εργασίας» τα οποία μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στη ΔΙΑΛΥΣΗ του Ταμείου Αυτασφάλειας επιβάλλεται να ΜΑΤΑΙΩΘΟΥΝ τώρα.

 

Σας καλούμε λοιπόν να συμβάλλετε στον στόχο αυτό, με όλες τις δυνατότητες που έχετε.

 

Ζητούμε συνάντηση μαζί σας για να δοθεί δίκαιη ΛΥΣΗ στο γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 560 συνάδελφοι οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί το 2012 και 2013 και είδαν να ….κουρεύεται αναδρομικά το εφάπαξ που δικαιούνται»!. Αντί του «δρόμου των δικαστηρίων» ζητούμε να δοθεί ΛΥΣΗ με διάλογο με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

 

Επισημαίνουμε ότι είναι άμεση ανάγκη η Τράπεζα να προχωρήσει σε γενναίες ρυθμίσεις οφειλών στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Η κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί είναι αρρωστημένη.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Θα ψηφίσουμε ΘΕΤΙΚΑ τον απολογισμό όμως πρέπει να επισημαίνουμε ορισμένες εξελίξεις, οι οποίες είναι ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ και με τις οποίες εκφράζουμε τη ΔΙΑΦΩΝΙΑ μας:

 

·         Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική ΜΕΙΩΣΕΩΝ στις αποδοχές των Εν Ενεργεία συναδέλφων μας. Σημειώνουμε ότι στις προς έγκριση οικονομικές καταστάσεις σας περιλαμβάνεται η μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 19% που σωρρευτικά από το 2010 ανεβαίνει στο 38%. Συγκεκριμένα το 2013 περιορίστηκε κατά 8%  ενώ από 1/1/2014 και για κάθε χρόνο η Τράπεζα εξοικονομεί περίπου 150 εκατομμύρια.

 

·         Είμαστε αντίθετοι με το καθεστώς των ενοικιαζομένων εργαζομένων. Ζητούμε να εξαληφθεί αυτό το στίγμα από την Εθνική Τράπεζα. Το θετικό βήμα που έγινε με τους συναδέλφους της Εθνοκάρτας δείχνει το δρόμο.

 

Περνώντας σ΄ένα άλλο ευρύτερο θέμα θα ήθελα να αναφέρω ότι προσδοκούμε η Εθνική Τράπεζα να κάνει τη μεγάλη διαφορά, ενεργώντας με φρόνηση, με αξιοπιστία, με διαφάνεια, προσανατολισμένη στην αγορά, και την κοινωνική συνοχή.

 

·         Σας ζητούμε να ενεργήσετε ώστε να εμπεδωθούν τα σκληρά μαθήματα από την τρέχουσα  κρίση. Αν και  οι τραπεζικές και οικονομικές  κρίσεις θα επανέρχονται, ωστόσο είναι κρίσιμης σημασίας να διδαχθούμε από την κρίση.  Η πρακτική της επικέντρωσης σε βραχυπρόθεσμα κέρδη,  είναι ελεγχόμενη. Το βέβαιο είναι ότι οδηγεί σε ανάληψη αυξημένων κινδύνων, εκτρέπει τη χρηματοδότηση από παραγωγικές τοποθετήσεις και  δεν προσθέτει στη μακροπρόθεσμη αξία της μετοχής μας.

 

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: