Αναφερόμαστε στο Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας. Έτος ίδρυσης 1917. Στην πολύχρονη πορεία του ξεχωρίζουμε:
* Την ίδρυση του πρωτοποριακού (και για τις σημερινές συνθήκες) Ταμείου Υγείας (ΤΥΠΕΤ).
* Στην περίοδο της κατοχής, με πρωτοπόρους τους ΕΑΜίτες Συνδικαλιστές , πρωτοστατεί τόσο «στη μάχη των χρεογράφων», συμμετέχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της «επιστράτευσης Ελλήνων στις Γερμανικές γραμμές», δίνει το «παρών» και στον αγώνα για την επιβίωση των Εργαζομένων στην ΕΤΕ, οργανώνοντας συσσίτια.
* Στην περίοδο κυριαρχίας στο Συνδικαλιστικό Κίνημα των «Μακρή-Θεοδώρου» πρωτοστατεί στη συγκρότηση των «115 Συνεργαζομένων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων», που βάζουν τη σφραγίδα τους στην πορεία εκδημοκρατισμού του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Γιατί αυτή η αναδρομή; Επειδή με οδυνηρή έκπληξη πληροφορούμαστε μια πρόσφατη (25/6/2014) απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου τoυ που αφορά το «πρόγραμμα εθελούσιας συνταξιοδότησης Εργαζομένων στο ΣΥ-ΕΤΕ». Καθώς και τις πρακτικές που ακολούθησε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου για επιτυχία αυτού του προγράμματος, οι οποίες παραπέμπουν στις πρακτικές της Εργοδοσίας κατά την πρόσφατη (Δεκέμβριος 2013) «εθελούσια συνταξιοδότηση» (αυτήν, που έχει ονομαστεί… εθελούσια του φόβου).
Ελπίζοντας οι εξελίξεις να με διαψεύσουν…
Σας χαιρετώ
Μανόλης Μαυροφόρος
Προς ενημέρωσή σας, κοινοποιείται τμήμα της ανακοίνωσης της ΔΑΣ που κυκλοφορεί σήμερα 11/7 και αναφέρεται στο ζήτημα:
«Ήδη πριν την τελευταία Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ τον περασμένο Φλεβάρη, η ΔΑΣ, έχοντας και την ευθύνη του Ταμείου του Συλλόγου, είχε ευθαρσώς τοποθετηθεί, ότι με τα δεδομένα μετά τη μαζική εθελούσια του Δεκέμβρη, η κατάσταση στα οικονομικά του ΣΥΕΤΕ είναι εξαιρετικά προβληματική. Είχαμε ενημερώσει τη Γ.Σ., ότι οι εισφορές που είναι το μόνο έσοδο του Συλλόγου έχουν περιοριστεί σε βαθμό τέτοιο, που απλώς να επαρκούν για την κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στο ΣΥΕΤΕ, των παγίων εξόδων του γραφείου και τη στοιχειώδη κάλυψη μιας συνδικαλιστικής δουλειάς, πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες.
Εισηγηθήκαμε διάφορα μέτρα περιορισμού των εξόδων και επιβάλλαμε αποφάσεις στο ΔΣ που οδήγησαν σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Σε ότι αφορά το θέμα που εσχάτως κατέστη κυρίαρχο ζήτημα στην “κριτική” συγκεκριμένων παρατάξεων, ότι δήθεν η ΔΑΣ συμφωνεί με τη “διαχείρηση του Συλλόγου ως επιχείρηση”, ή με την υιοθέτηση εργοδοτικών “επιχειρηματικών πρακτικών”, όπως η εθελούσια της ΕΤΕ, […], επισημαίνουμε τα παρακάτω:
– Υπάρχουν εργαζόμενοι στο ΣΥΕΤΕ που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης ή αποκτούν τέτοιο με εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου. Προς αυτούς απευθύνθηκε η πρόταση για αποχώρηση ΜΕ συνταξιοδότηση και επιπλέον οικονομικό κίνητρο, πέρα από αυτά που προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση.
– Η αποδοχή ή όχι της συγκεκριμένης πρότασης έχει χαρακτήρα απόλυτα εθελοντικό. Όποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει, θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ίδιους όρους στο ΣΥΕΤΕ.
– Με τον συγκεκριμένο τρόπο, υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, που δεν είναι άλλοι από τις συνδρομές των συναδέλφων, και θα μπορούν να αξιοποιηθούν για ανάπτυξη συνδικαλιστικής δράσης.»
Με αυτά που γράφει ο σνδλφ Νίκος Παπατριανταφύλλου αδικεί τον εαυτό του!!! Η συνηγορία στον κυβερνητικό συνδικαλισμό για το πρόγραμμα της εθελουσίας των εργαζομένων του ΣΥΕΤΕ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να βάζει στο ίδιο κάδρο τη ΔΑΣ με τον απεχθει κυβερνητικό, κομματικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό!!!!!
I guess finding useful, reliable inootmarifn on the internet isn’t hopeless after all.