Ανακοίνωση της Δ.Α.Σ. της 22/8/2014

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Δ.Α.Σ.)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

Ηθική, συνδικαλιστική και νομική δικαίωση: Αναστολή της «απόφασης» 6/8

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2014

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ «ΑΠΟΦΑΣΗ» ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ (6/8)

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι,

Μετά τα ασύλληπτα αντιδημοκρατικά γεγονότα που συνέβησαν στη συνεδρίαση της 6/8 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΕΤΕ (ανακ. ΔΑΣ #6 – 8.8.2014 και στο http://www.dasete.gr), αλλά και την πρόσληψη τέκνων κορυφαίων συνδικαλιστών ως ειδικών συμβούλων στην ΕΤΕ, αναλάβαμε μια σαφή δέσμευση: Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει η αυτοκάθαρση και η ανασυγκρότηση του ΣΥΕΤΕ, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τη συνδικαλιστική λειτουργία στο Σύλλογο, τόσο με συνδικαλιστικά όσο και με νομικά μέτρα.
Γι αυτό και αρχικά ζητήσαμε (12/8 – Αίτημα 10 μελών ΔΣ ΣΥΕΤΕ) να συγκληθεί νέο ΔΣ, προκειμένου να γίνει επιτέλους συζήτηση και να ληφθεί νόμιμη απόφαση για την ανασύνθεση του προεδρείου ΣΥΕΤΕ, τη διενέργεια εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και εκλογών. Συναντήσαμε, όμως, την άρνηση του Προέδρου του ΣΥΕΤΕ σδ. Γιαννακόπουλου, ο οποίος μαζί με το Γ. Γραμματέα και τη θλιβερή μειοψηφία που πλέον εκφράζουν, επιμένουν ότι υπάρχει δήθεν νόμιμη απόφαση και όλα θα πρέπει να προχωρήσουν κανονικά, σαν να μη συνέβη τίποτε…

Μετά από όλα αυτά, και όντας συνεπείς με τις θέσεις και τις δεσμεύσεις μας, συμμετέχουμε στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κατά της δήθεν «απόφασης» της 6/8. Πρώτο βήμα αυτής, η αίτηση 7 μελών του ΔΣ ΣΥΕΤΕ (Απιδόπουλος, Γκοντονίδης, Μότσιος, Μούτσης, Ντεκουμές, Παπατριανταφύλλου, Πούπκος) «να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία να αναστέλλεται προσωρινά η εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης και των συνεχόμενων με αυτή αποφάσεων, ήτοι να διαταχθεί η αναστολή της σύγκλησης της ΓΣ για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, […] καθώς και των αρχαιρεσιών που έχουν προκηρυχθεί για τον Οκτώβριο».
Η αίτηση συζητήθηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο πανηγυρικά δικαίωσε τις αιτιάσεις μας, χορηγώντας την προσωρινή διαταγή μέχρι 1/10, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό σημαίνει, ότι δεν ισχύει η πρόσκληση για έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Όλα αυτά σκοπίμως(;) δεν αναφέρονται στη χθεσινή λιτή και ακατανόητη ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ.

Επειδή γνωρίζουμε, ότι οι γνωστοί θα βγουν και πάλι να υποστηρίξουν δακρύβρεχτα, ότι δήθεν στρεφόμαστε κατά της συνέλευσης, ή ότι φοβόμαστε(!!!) τις εκλογές, τους απαντάμε τα εξής:

  • ΘΕΛΟΥΜΕ άμεση ανασύνθεση του Προεδρείου του ΣΥΕΤΕ, ως πρώτο βήμα για την αυτοκάθαρση του Συλλόγου. Μετά την πρόσληψη των τέκνων 4 μελών του Προεδρείου στην ΕΤΕ, η αξιοπιστία του Συλλόγου έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα. Από την πρώτη στιγμή, ζητήσαμε τις παραιτήσεις των 4 συναδέλφων από το Προεδρείο, αλλά μέχρι σήμερα δεν εισακουστήκαμε. Η ανασύνθεση του οργάνου είναι μονόδρομος, προβλέπεται τόσο καταστατικά όσο και από τη νομοθεσία, το ΔΣ είναι υποχρεωμένο να τη συζητήσει. Είναι ζήτημα ουσίας και αξιοπιστίας, όχι ζήτημα «ανταλλαγής καρεκλών», όπως εσείς το παρουσιάζετε, μια και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να διατηρήσετε τη δική σας.
  • ΘΕΛΟΥΜΕ έκτακτη Γενική Συνέλευση με πλήρη θεματολογία, όπου θα συζητηθεί ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ και ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ του ΔΣ. Μια συνέλευση, που τα μέλη του συλλόγου θα έχουν το δικαίωμα να κρίνουν όλες τις επιλογές της τριετίας που προκάλεσαν οικονομική (κλαδική-επιχειρησιακή ΣΣΕ), θεσμική (διαδικασία ανάδειξης νέων στελεχών παρά τον κανονισμό εργασίας) και εσχάτως ηθική ζημιά (προσλήψεις τέκνων συνδικαλιστών) στο Σύλλογο και τα μέλη του. Η Συνέλευση-παρωδία που στήνατε, με μόνο θέμα την «εκλογή εφορευτικής επιτροπής», δεν σας πέρασε.
  • ΘΕΛΟΥΜΕ εκλογές με συμμετοχή και ουσιαστική έκφραση των συναδέλφων, αφού έχουν συζητηθεί όλα τα παραπάνω. Όχι εκλογές «εν κενώ», όπως εσείς επιθυμείτε, για να θάψετε κάτω από το χαλάκι τα θέματα που καίνε. Ούτε εκλογές-κολυμβήθρα, όπως εσείς ελπίζετε, ώστε να εμβαπτιστείτε το μανδύα της συνδικαλιστικής αξιοπιστίας.

Σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα, οφείλουν να πάρουν θέση όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις, και κυρίως όσες θεωρούν (Ενιαία, Πρόταση Προοπτικής), ότι αρκεί η επίκληση συνέλευσης και εκλογών, για να λυθεί έτσι απλά το θέμα… Όσα ζήσαμε τον τελευταίο μήνα, δεν έχουν προηγούμενο. Σε τέτοιες καταστάσεις, η τακτική του «νίπτω τας χείρας μου», μπορεί ενδεχομένως να αποδίδει εκλογικά οφέλη, στην ουσία όμως αποτελεί ακούσια ή εκούσια στήριξη της καθεστωτικής αντίληψης που επικρατεί πια σε αυτό που απέμεινε από τη λεγόμενη «πλειοψηφία» του ΣΥΕΤΕ…
Η ανατροπή της αντίληψης αυτής είναι για εμάς βασική προϋπόθεση, για να απαντηθεί το πιο ουσιαστικό ερώτημα: «Τι ΣΥΕΤΕ χρειαζόμαστε»; Που σημαίνει, ότι πρέπει να πάρουμε συνδικαλιστικά μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που καταρρακώνουν το κύρος του Συλλόγου. Πρέπει να προχωρήσουμε σε δράσεις, ώστε να δημιουργήσουμε νέα δυναμική στη συμμετοχή των συναδέλφων στη συνδικαλιστική λειτουργία. Και τέλος, να απαντήσουμε στην πράξη, με παρεμβάσεις, διεκδικήσεις και αγώνα, στα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΤΕ, πλήρους ξηλώματος των εργασιακών σχέσεων και του κανονισμού και σημαντικής επίθεσης στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: