«Ζωγράφοι σε Δράση για τα Παιδιά» – Μια υπέροχη εμπειρία….

της Καίτης Παρτάλη

 Να συστηθούμε !
 Το κάθε χρώμα προκαλεί διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα και κατ’ επέκταση εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα.
  Τα πειράματα και οι έρευνες που έχουν γίνει, σχετικά με την επιρροή των χρωμάτων στον άνθρωπο, είναι πάρα πολλά. Έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνέχεια από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, διαθέτουν καλύτερη φυσική κατάσταση και ψυχική ηρεμία από εκείνους που περιβάλλονται από μουντά χρώματα. Επίσης, έχειδιαπιστωθεί ότι η επαφή με την τέχνη δρα στα παιδιά ψυχοθεραπευτικά και τα βοηθά να ονειρευτούν και να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.
 Έχοντας όλα αυτά υπόψη μας, κάποιοι καλλιτέχνες -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- από πολλά μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Άρτα, Τρίπολη, Κοζάνη, Κομοτηνή, Βέροια,  Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Νάξο, Χίο κ.ά.) ακόμα κι από εξωτερικό (Αγγλία), πήραμε τα πινέλα μας κι αποφάσισαμε να δράσουμε στα πλαίσια ενός κοινού στόχου: Περισσότερα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ σ΄ένα πολύχρωμο κι αισιόδοξο περιβάλλον.
   Οι «Ζωγράφοι σε δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ», αυτό το όνομα δώσαμε στην ομάδα μας, είναι μια εθελοντική κίνηση που δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός προγράμματος (project) και έχει ως στόχο να δώσει χαρά στα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, στέγες ανηλίκων, ορφανοτροφεία, κατασκηνώσεις, ακόμα και σε νοσοκομεία, φιλοτεχνώντας έργα για τους χώρους και τα δωμάτιά τους.
 Οι καλλιτέχνες είμαστε κι εμείς παιδιά, που ξεχάσαμε απλά να μεγαλώσουμε. Ανακατεύουμε τα χρώματά μας, συνεργαζόμαστε, συνομιλούμε, παίζουμε, δημιουργούμε. Μας ενδιαφέρει η επαφή με τα παιδιά κι η τέχνη ως δράση, όχι απλά σαν έργο τέχνης που στολίζει έναν χώρο ή εκφράζει μια θέση-στάση-φιλοσοφία. Όταν μάλιστα ανακαλύπτουμε και μικρούς καλλιτέχνες ανάμεσα στα παιδιά τότε ο ενθουσιασμός μας μεγαλώνει.
  Η φιλοδοξία μας είναι να συνεχιστεί η πρωτοβουλία αυτή από γενιά σε γενιά και με τα χρώματα μας να δώσουμε χαρά κι αισιοδοξία σε πολλά παιδιά στην Αθήνα, αλλά και σ΄ άλλες πόλεις της χώρας μας.
Δράσεις :

Πρώτη δράση,τον Ιανουάριο του 2010 φιλοτεχνήθηκαν έργα για την στέγη ανηλίκων Περισσού. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί μόνο αγόρια (ηλικίας από 8 μέχρι 18 χρονών).

Δεύτερη δράση, τον Αύγουστο του 2010, στην Αγιάσο Λέσβου, όπου παραδόθηκαν επίσης έργα για τα παιδιά που διαμένουν στην μονάδα φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων.

Η τρίτη δράση πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Μαΐου 2011, όπου φιλοτεχνήθηκε μια τοιχογραφία, στον εξωτερικό χώρο της στέγης ανηλίκων Περισσού.

Η τέταρτη δράση πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2011, στην στέγη Ανηλίκων Πειραιά , στα Καμίνια. Εκεί φιλοξενούνται αγόρια και κορίτσια και κατά την παράδοση των έργων, ακολούθησε μια μικρή γιορτή με face painting και ζωγραφική μαζί με τα παιδιά με σκοπό τη γνωριμία και την αλληλεπίδραση.

Η πέμπτη δράσηήταν η διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής, στο Παναιτώλιο, στην Αλσούπολη Ν. Ιωνίας. με έργα καλλιτεχνών απ΄όλη την Ελλάδα, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011.

Η έκθεση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση περισσοτέρων ατόμων κι ειδικά ζωγράφων (επαγγελματιών και ερασιτεχνών) απ΄όλη την Ελλάδα και την ένταξη τους στην ομάδα.

Η επόμενη δράση  πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.30, όπου μέρος των έργων από την έκθεση στο Παναιτώλιο, δόθηκαν στο Ζάννειο ίδρυμα που βρίσκεται στην Εκάλη. Κατά την παράδοση των έργων ακολούθησε αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική μαζί με τα παιδιά, καθώς και face painting.

Στις 15 Φλεβάρη 2012 συμμετείχαν στην 1η έκθεση ζωγραφικής «Ανάμεσα σας», που πραγματοποιήθηκε στο Π. Φάληρο, στο πολιτιστικό κέντρο «Φλοίσβος» και διοργανώθηκε από την «ΠΙΣΤΗ» (Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις των νοσηλευόμενων παιδιών του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (Τ.Α.Ο.) του Νοσοκομείου Παίδων

Οι ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ συμμετείχαν με  πάνω από 100 πίνακες που φιλοτέχνησαν μέλη της ομάδας απ΄όλη την Ελλάδα και προσέφεραν με μεγάλη χαρά για να πουληθούν σε συμβολική τιμή, από τον Σύλλογο «Η ΠΙΣΤΗ». Σκοπός του συλλόγου ήταν να διαθέσει τα έσοδα για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, αγοράζοντας υλικά ζωγραφικής και κατασκευών.

ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ θα συμμετέχουν μ΄έργα ζωγραφικής σ΄έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 2012, στο Σικάγο της Αμερικής. Τα έργα θα δημοπρατηθούν και τα χρήματα θα δοθούν σε ιδρύματα για παιδιά.

Συνεργασία με άλλες ομάδες :

Σε συνεργασία με τους PATRINISTAS, έργα από την έκθεση του Οκτωβρίου, εστάλησαν για ανάρτηση στο ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο παίδων, στην Πάτρα.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2011, συνέπραξαν με τους ΑΤΕΝΙSTAS, για την φιλοτέχνηση τοιχογραφίας στο 50στό δημοτικό σχολείο, στην οδό Αδμήτου, της πλατείας Αττικής.
Η εμπειρία :
Το Σάββατο 2 Ιούνίου 2012 είχα την χαρά να συμμετέχω στην δημιουργία τοιχογραφίας στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης.  Ήταν η δεύτερη μέρα δουλειάς , μια και την Παρασκευή και με την παρουσία των παιδιών του σχολείου οι «Ζωγράφοι σε δράση για τα Παιδιά» είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία της τοιχογραφίας.
Δίπλα στο υπέροχο πέτρινο κτίριο του σχολείου έχει δημιουργηθεί, για τις ανάγκες υγιεινής των παιδιών, μια πρόχειρη κατασκευή (isobox).  Αυτή την  κατασκευή ανέλαβαν να ομορφύνουν με την τοιχογραφία.
Η μέρα λαμπερή, η ατμόσφαιρα καθαρή εκεί ψηλά στο βουνό και η διάθεση φιλική.  Με συνεργασία, ανταλλαγή προτάσεων και λύσεων και πολλή δουλειά η ομάδα των «Ζωγράφων σε δράση για τα Παιδιά» κατάφερε να μεταμορφώσει τον άχαρο χώρο σε μια μεγάλη ζωγραφιά γεμάτη με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών.
Θα ήθελα να ήμουν κρυμμένη σε μια γωνιά την Τρίτη το πρωί που θα φτάσουν τα παιδιά και θα αντικρίσουν το καινούργιο χαρούμενο σχολείο τους.
Παραθέτω μερικές φωτογραφίες :

Επί το έργον…

 ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ πιστεύουν ότι η αγάπη όσο διαιρείται πολλαπλασιάζεται κι η προσφορά, όσο δίνεται από καρδιάς, επιστρέφει διπλάσια.

Ιστότοπος : http://zografoisedrasi.blogspot.com/

Δεν είναι απαραίτητο να είστε ζωγράφοι για να συμμετέχετε. Χρειάζονται άνθρωποι που μπορούν να διαθέσουν μεταφορικό μέσο ή ακόμα να διηγηθούν ένα παραμύθι στα παιδιά ή να τα απασχολήσουν με διάφορες κατασκευές κ.λ.π.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους:

e- mail: irenekourtz.art@gmail.com

6973.748.298 (Ειρήνη Κουρτζέλλη)

Και στο Facebook, στη σελίδα: ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

One comment

  1. This is a most useful corntibution to the debate

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: