Η Ε.Ε. ενέκρινε 4,5 τρισεκατομμύρια ευρώ κρατική ενίσχυση σε τράπεζες!

 

«H Αυγή», 7.6.2012

 

Να προσέξετε το ποσόν: 4,5 τρισ. ευρώ έχει εγκρίνει ο Ζ. Μ. Μπαρόζο να δοθούν στις τράπεζες ως κρατική ενίσχυση. Ο ultra νεοφιλελεύθερος Ζ. Μ. Μπαρόζο, που ακούει κρατικοποιήσεις και καταγγέλλει θεούς και δαίμονες, έχει εγκρίνει να πληρώσουν οι πολίτες στους ιδιώτες τραπεζίτες που φαλίρισαν την τράπεζά τους 4,5 τρισ. ευρώ.

Το δελτίο τύπου της Επιτροπής είναι σαφές: «Από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα χορήγησης κρατικής ενίσχυσης σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ύψους 4,5 τρισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 37% του ΑΕΠ της E.Ε.)».

Τι έκαναν δηλαδή; Συνέδεσαν το μέλλον των δημόσιων οικονομικών της κάθε χώρας με το μέλλον του τραπεζικού συστήματος μεταφέροντας κρίσιμους πόρους από το ευρωπαϊκό ΑΕΠ στα εθνικά χωρίς πάτο τραπεζικά συστήματα.

Ωραία, εμείς οι πολίτες δώσαμε 4,5 τρισ. ευρώ στους τραπεζίτες. Τουλάχιστον αυτοί έσωσαν τις τράπεζές τους; Όχι, γι’ αυτό και ζητούν τώρα και άλλα χρήματα, ανακαλύπτοντας ότι η κρίση είναι πιο βαθιά. Εξ ου και ο Ζ. Μ. Μπαρόζο παρουσιάζει πρόταση που λέει ότι «θα συντείνει στην προστασία των Ευρωπαίων φορολογουμένων και ευρωπαϊκών οικονομιών από τις επιπτώσεις τυχόν τραπεζικής χρεοκοπίας».

Όμως ούτε και τώρα θα λυθεί το πρόβλημα. Γιατί η Επιτροπή δεν αντιμετωπίζει την αιτία της κρίσης, που είναι η στρεβλή ανάπτυξη και η εξάρτησή της από τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η λύση είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας να υπηρετεί την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες του ανθρώπου. Υπάρχουν τραπεζίτες κατάλληλοι γι’ αυτό;

 

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: