«Για τη σωτηρία της Εθνικής… ρε γαμώτο!»

1. Πολλοί θυμούνται – στα μέσα Μάη 2013 – το «σύννεφο» που είχε σηκωθεί με το «αίτημα»: «να σώσουμε την Εθνική Τράπεζα». Αναφερόμαστε σε μια – από τις πολλές – φάση που η ελληνική κοινωνία «επιστρατευόταν» για τον «εθνικό» αυτό στόχο, δηλαδή «να σώσει τις τράπεζες».

Σ’ αυτή την «πανστρατιά» είχαν αναλάβει ηγετικό ρόλο οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, καθώς και των Συλλόγων Εθνικής ακόμη και των συνταξιούχων, π.χ. ΟΣΤΟΕ, Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΤΕ.

2. Σε ό,τι αφορούσε το «επίδικο 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ», η ΑΛΛΕΣΤΑ είχε τοποθετηθεί θετικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα όλες τις πλευρές και συνέπειες που συνεπαγόταν αυτή η φάση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ειδικά δε για το «κάλεσμα όλων των συναδέλφων για να σώσουμε την Εθνική» αξίωνε: έντιμη και σαφή ενημέρωση των μετόχων συναδέλφων ως προς το «περιεχόμενο, τις συνέπειες αυτής της επανακεφαλαιοποίησης».

3. Γιατί ξανασυζητώ «περασμένες ιστορίες»; Αν διαβάσετε τα 3 παρακάτω πραγματικά περιστατικά, θα έχετε την απάντηση:

 

A) Ένας συνάδελφος, που δεν είχε μπει στο Χρηματιστήριο ούτε στο «πάρτι του 1999», συμμετείχε στην προηγούμενη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΕΤΕ (Σεπτέμβρης του 2010).

–    Αγόρασε 1.600 μετοχές προς 5,20 ευρώ, συνάπτοντας δάνειο από την ίδια την Εθνική (έντοκο κιόλας, με 3%).

–  Χρεώθηκε 8.320 ευρώ.

–    Τώρα, με τους όρους της επανακεφαλαιοποίησης, έχει 160 «νέες» μετοχές, ονομαστικής αξίας 4,29 ευρώ η μία και χρηματιστηριακής 3,110 ευρώ η μία.

Κάντε λογαριασμό: από ποιον εξαπατήθηκε, πόσα έχασε, γιατί και για ποιους!

Θα πείτε «ας πρόσεχε»!!, κατά την έκφραση Σημίτη.

 

Β) Μια συνδικαλιστική οργάνωση είχε 802.160 μετοχές ΕΤΕ. Για να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πούλησε τις 750.000 προς 0,389 ευρώ (στις 5, 6 Ιούνη 2013) και κατέβαλε από τα διαθέσιμά της και 475.000 ευρώ.

Τι έχει τώρα; 188.723 «νέες» μετοχές ΕΤΕ, με την παραπάνω χρηματιστηριακή και ονομαστική αξία.

Πόσα έχασε, κάντε τους λογαριασμούς εσείς. Προσθέστε στις απώλειες και το γεγονός ότι ενώ μπορούσε να πουλήσει τις μετοχές (σύμφωνα και με σχετική απόφαση του ΔΣ η οποία – όλως περιέργως – καθυστέρησε να εκτελεστεί) στις 17.5.13 ή στις 20.5.13 ή στις 21.5.13 με τιμή 1,79-1,50 ευρώ τη μία, τις πούλησε 0,389 ευρώ με επιπλέον ζημιά δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ!

 

Γ) Ένας ασφαλιστικός φορέας:

  • Δανείστηκε, με εισήγηση των στελεχών της Εθνικής Τράπεζας, τον Οκτώβρη του 2010 (δηλαδή περίοδο που «ορισμένοι» γνώριζαν ότι μας πάνε για «κούρεμα»), από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το ποσό των 12,8 εκατομμυρίων ευρώ, έντοκο δάνειο.

Το δάνειο αυτό το χρησιμοποίησε για την αγορά, προς 5,20 ευρώ, μετοχών της ΕΤΕ. Μετοχών που, τώρα με την επανακεφαλαιοποίηση, έχουν στην ουσία 0,429 ευρώ ονομαστική αξία και 0,3110 ευρώ χρηματιστηριακή αξία.

Κάντε – κι εδώ – το λογαριασμό για τη ΖΗΜΙΑ του Ασφαλιστικού Φορέα.

 

  • Ο ίδιος ασφαλιστικός φορέας είχε στην κατοχή του, ως επένδυση, και άλλες μετοχές της ΕΤΕ.

 

Με αυτούς τους όρους επανακεφαλαιοποίησης, δείτε τα αποτελέσματα:

  • Το Σεπτέμβρη του 2010 είχε 4.299.410 μετοχές, με την (τότε) χρηματιστηριακή αξία (των 8 ευρώ/μετοχή), δηλαδή 34.395.280 ευρώ.
  • Τώρα έχει 647.222 «νέες» μετοχές ΕΤΕ, με την ονομαστική και χρηματιστηριακή αξία που προαναφέραμε (α, και 446.554 warrants ETE, προς 0,96 ευρώ το ένα).

 

Χρωστάει και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 12.855.222 ευρώ, το οποία δεν έχει!

 

4. Το ΙΚΑ και άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία, καλείται ο λαλίστατος Υπουργός Εργασίας – ο οποίος τα εποπτεύει – να απαντήσει πόση ΖΗΜΙΑ έχουν υποστεί με τους «όρους επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών», μετά και την προηγούμενη ληστεία με την υπαγωγή τους στο PSI.

 

5. Όλα τα παραπάνω δεν συγκαλύπτουν, την άλλη μεγάλη ΛΗΣΤΕΙΑ σε βάρος του Ελληνικού Λαού, δηλαδή την «πολιτική σωτηρίας των ομίλων» που ελέγχουν την Τράπεζα Πειραιώς («Ομάδα Σάλλα»), την Alpha Bank («Ομάδα Κωστόπουλου»), την Eurobank («Ομάδα Λάτση», που την άφησαν ν’ αποχωρήσει χωρίς επιβάρυνση ούτε ενός ευρώ).

 

Αυτά, προς ενημέρωση.

Αθήνα, 10.10.2013

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΕΣΤΑ

Advertisement

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: