Αντιδημοκρατική εκτροπή στη «Συνεδρίαση» 6.8.2014 του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ (Ανακοίνωση της Δ.Α.Σ.)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Δ.Α.Σ.)

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

Αντιδημοκρατική εκτροπή στη «Συνεδρίαση» 6.8.2014 του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ

 

08 Αυγ 2014

 

ΟΤΑΝ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΙΑΖΕΤΑΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΜΕ.

Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

 

Με νωπή την οργή μας για όσα αδιανόητα και αντιδημοκρατικά συνέβησαν στην κατ’ όνομα «συνεδρίαση» του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ την Τετάρτη 6/8/2014, η ΔΑΣ, με πλήρη συνείδηση λόγων και πράξεων, ενημερώνει υπεύθυνα το σύνολο του προσωπικού της ΕΤΕ. Η προσπάθεια απαξίωσης και διάλυσης του ΣΥΕΤΕ συνεχίζεται με την πλέον ακραία μορφή και πραξικόπηματικά. Όσοι θλιβεροί λεονταρίζουν και χυδαιολογούν, με την κάλυψη κυβέρνησης και εργοδοσίας, καλούνται να δημοσιοποιήσουν τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης. Η περιφρούρηση των βασικών αξιών της δημοκρατίας και του συνδικαλισμού, που όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε, είναι ευθύνη ΟΛΩΝ των μελών του Συλλόγου.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ως ενεργή και υπεύθυνη παράταξη στα δρώμενα του ΣΥΕΤΕ για πάνω από 20 χρόνια, με πάγια αρχή μας την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών θεσμών και την περιφρούρηση της συλλογικότητας, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις των νταβατζήδων (χωρίς εισαγωγικά) του συνδικαλισμού στο Σύλλογό μας.

Όσα συνέβησαν την Τετάρτη 6/8/2014 στη σκηνοθετημένη παρωδία «συνεδρίασης» του ΔΣ ΣΥΕΤΕ, μας γυρνούν πίσω στα «Πέτρινα Χρόνια» της χούντας:

* παράνομες και αυθαίρετες ερμηνείες του Καταστατικού του ΣΥΕΤΕ και της επιστημονικά αναγνωρισμένης νομολογίας, από τον Γραμματέα ΣΥΕΤΕ Ε. Κατσίκα, και μάλιστα χωρίς την απαιτούμενη, λόγω των συνθηκών, παρουσία του νομικού συμβούλου του Συλλόγου, κι όλα αυτά με το ύφος «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»,

* βίαιη αφαίρεση του δικαιώματος λόγου σε ΟΛΑ τα παριστάμενα μέλη ΔΣ, που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στο όργανο, αφού με τσαμπουκά δεν δόθηκε ούτε καν η δυνατότητα ομιλιών-τοποθετήσεων για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας, πλην μιας δήλωσης της εκπροσώπου της «Ενιαίας» Ε. Χαλιού, που αιτήθηκε διακοπή της συνεδρίασης,

* παραποίηση και χάλκευση της ψηφοφορίας από τον πρόεδρο του ΔΣ Γ. Γιαννακόπουλο, κατά παράβαση όσων καταστατικά και νομοθετικά προβλέπονται σε σχέση με:

(α) την απαρτία του οργάνου κατά την ώρα της ψηφοφορίας (είχαν ήδη αποχωρήσει οι 13 από τους 24 παριστάμενους),

(β) τη δήλωση ψήφου στα πρακτικά του ΚΑΘΕ μέλους ΔΣ, και Γ) την υπογραφή των πρακτικών της συνεδρίασης από όλα τα μέλη του ΔΣ,

(γ) τσαμπουκάδες και τραμπουκισμοί χωρίς αιδώ και ήθος, ακόμη και σωματικοί διαπληκτισμοί στους διαδρόμους του Συλλόγου με θύμα μέλος της ΔΑΣ, είναι η συνταγή τρομοκράτησης και επιδιωκόμενης «πειθαρχίας προς τας υποδείξεις» που μεθοδεύτηκε.

Πριν καν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τη δημοσιοποίηση της πρόσληψης τέκνων συνδικαλιστών στην ΕΤΕ, η ΔΑΣ πρωτοστάτησε σε πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της συνδικαλιστικής και ηθικής τάξης. Έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει μέσω της ιστοσελίδας μας (www.dasete.gr), καθώς και με εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα, τα εξής:

* Με την ανακοίνωσή μας αρ. 5/14.7.2014 καταγγείλαμε τις προσλήψεις τέκνων συνδικαλιστών ως ειδικών συνεργατών στην ΕΤΕ κατά παράβαση του άρθρου 3 του Κανονισμού Εργασίας, καθώς και των πάγιων αποφάσεων του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ για το ζήτημα. Ταυτόχρονα καλέσαμε τους εμπλεκόμενους συνδικαλιστές (Γιαννακόπουλος, Κατσίκας, Πολίτης, Δαμίγος) να παραιτηθούν από τα συνδικαλιστικά τους αξιώματα.

* Με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Γραμματείας της ΔΑΣ (ανάρτηση 1/8/2014 στο http://www.dasete.gr), δηλώσαμε ότι ο Ταμίας του ΣΥΕΤΕ Α. Πολίτης, λόγω της άρνησής του να παραιτηθεί από το το Προεδρείο και το Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ, διαγράφεται από τη ΔΑΣ και παύει να την εκπροσωπεί στα όργανα του Συλλόγου.

* Την ίδια ημέρα, οι 3 εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΔΑΣ συνυπέγραψαν το αίτημα 10 μελών του ΔΣ ΣΥΕΤΕ (Απιδόπουλος, Αρβανίτης, Γκοντονίδης, Κωτούλας, Μαρίνης, Μότσιος, Μούτσης, Ντεκουμές, Παπατριανταφύλλου, Πούπκος) για έκτακτη σύγκληση του ΔΣ ΣΥΕΤΕ με θέμα «Ανασύνθεση Προεδρείου ΣΥΕΤΕ».

* Μετά την αποχώρηση 13 από τα 24 παριστάμενα μέλη του ΔΣ ΣΥΕΤΕ (οι 10 προαναφερόμενοι και οι Ε. Χαλιού, Β. Γιαλιάς, Δ. Χατζηματθαίου, απουσίαζε η Μ. Ξιφαρά) από τη συνεδρίαση του οργάνου στις 6/8/2014, οι 3 εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΔΑΣ συνυπέγραψαν το κοινό κείμενο των 13 αυτών μελών του ΔΣ με αριθμό πρωτοκόλλου 140176 (ανάρτηση 7/8/2014 στο http://www.dasete.gr), με το οποίο δηλώνουμε ότι «η συνεδρίαση διακόπηκε και ως εκ τούτου δεν ψηφίσαμε και άρα δεν έχει ληφθεί ουδεμία απόφαση από το όργανο». Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει τη κατάθεση του συγκεκριμένου εγγράφου, που αποτυπώνει την πλειοψηφία που υπήρξε στο όργανο, θα αντιμετωπίσει τις διατάξεις του ποινικού κώδικα περί «υπεξαγωγής εγγράφου».

Εκτιμούμε, ότι οι συγκεκριμένες αυθαιρεσίες έχουν λόγο και αιτία. Το απλό θα ήταν να ισχυριστούμε ότι παίζεται το παιχνίδι της «διατήρησης της συνδικαλιστικής καρέκλας». Υπάρχουν, όμως, και άλλες προεκτάσεις, που μας κάνουν να πιστεύουμε, ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο, το παιχνίδι είναι στημένο και κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο τους σε αυτό, και μάλιστα με το «έτσι θέλω»:

>> Γίνεται χαμός στο Δίκτυο και τις Διευθύνσεις της ΕΤΕ, με εντατικοποιημένες συνθήκες εργασίας και χιλιάδες απλήρωτες, δήθεν «εθελοντικές», υπερωρίες, χωρίς να υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ αντίδραση του ΣΥΕΤΕ για το ζήτημα αυτό.

>> Αναμένεται η επόμενη επίθεση στις επικουρικές μας συντάξεις και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου πιθανά και του εφάπαξ.

>> Υπάρχει πλήρης ασυλία στη διοίκηση για τις συνεχείς παραβιάσεις του Κανονισμού Εργασίας, με αθρόες προσλήψεις συνεργατών και ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στην ΕΤΕ, σε αρκετές περιπτώσεις με παράτυπη απονομή θέσεων ευθύνης, ενώ η διοίκηση εκμεταλλεύεται τη συνδικαλιστική αφωνία και προβαίνει, ανεξέλεγκτα από το ΣΥΕΤΕ, σε σωρεία τοποθετήσεων και αναβαθμίσεων, πολλές φορές με όρους μη αξιοκρατικούς.

>> Η μνημονιακή συγκυβέρνηση σχεδιάζει την άλωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της δημοκρατίας στους χώρους εργασίας, μέσω της αντιδραστικής αναθεώρησης του ν. 1264/1982 περί συνδικαλισμού.

>> Συνεχίζεται η επέκταση του ιδιωτικού ελέγχου στην ΕΤΕ (ο έλεγχος του ΤΧΣ δεν αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, αλλά στενό έλεγχο της τρόικας στην ΕΤΕ) μέσω της άσκησης των warrants που έχουν στην κατοχή τους τα κερδοσκοπικά funds και το ίδρυμα Λάτση, με ότι σημαίνει αυτό για τα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά και για την πορεία της τράπεζας, τις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας, τα συμφέροντα των κορακιών-πιστωτών της χώρας που τα θέλουν όλα δικά τους σε βάρος μας.

Σε όλα αυτά, δυστυχώς, η τράπεζα και η κυβέρνηση βρίσκουν συμμάχους μέσα στις τάξεις του ΣΥΕΤΕ, οι οποίοι δεσμεύονται λόγω κυβερνητικών, κομματικών, εργοδοτικών, αλλά πλέον και οικογενειακών εξαρτήσεων.

 

Ως ΔΑΣ δηλώνουμε, ότι οι σταθερές αξίες και αρχές μας, όπως και η συνδικαλιστική – ιδεολογική μας τοποθέτηση, επιβάλλουν να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, ώστε τα παραπάνω σχέδια να μην πραγματωθούν. Αυτήν την εντολή έχουμε από τους συναδέλφους που μας εμπιστεύονται και μας εκλέγουν, αυτήν την εντολή θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους.

Δηλώνουμε ενεργητικά και δυναμικά παρόντες:

— σε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του ΣΥΕΤΕ, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα, που έπληξαν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του Συλλόγου.

— σε όλες τις αναγκαίες συνδικαλιστικές και νομικές πρωτοβουλίες, για να μπει φρένο στην αντιδημοκρατική εκτροπή που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο ΣΥΕΤΕ.

— σε όλους τους αναγκαίους συλλογικούς αγώνες για να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω.

Δεν παραγνωρίζουμε, κι έχουμε πολλές φορές καταλογίσει τη συνδικαλιστική ευθύνη των παρατάξεων και των μελών του ΔΣ ΣΥΕΤΕ, που μέχρι χθες στήριζαν έμπρακτα τις επιλογές της σημερινής παραπαίουσας διοίκησης του Συλλόγου. Για τη ΔΑΣ, όμως, είναι βασική προτεραιότητα, ο ΣΥΕΤΕ να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα του. Εκφράζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΕΤΕ και μόνον αυτά. Απαλλαγμένος από προσωπικές συμφεροντολογικές στρατηγικές, αλλά και από αντιλήψεις του παρελθόντος, τις οποίες ΤΩΡΑ πληρώνουμε και με το παραπάνω…

 

Η ΔΑΣ δεν νομιμοποιεί και δεν θα δείξει ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στη δημοκρατική εκτροπή που σημειώνεται στο ΣΥΕΤΕ. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την αποκατάσταση της καταστατικής αρχής, της νομιμότητας, της συνδικαλιστικής λειτουργίας και της ηθικής τάξης. Διατηρώντας το πλαίσιο αρχών και δημόσια εκφρασμένων θέσεών μας, καθώς και τη συνδικαλιστική-πολιτική αυτονομία μας, θα δώσουμε τη μάχη για να ξεβρωμίσει ο ΣΥΕΤΕ ΤΩΡΑ!

Για τη ΔΑΣ, η μόνη δημοκρατική και νομιμοποιημένη διέξοδος, ώστε να υπερβούμε την αυθαιρεσία όσων αμετανόητων επιμένουν να στηρίζουν μια ανύπαρκτη πλέον «πλειοψηφία» στο ΣΥΕΤΕ, είναι άμεσα η νέα σύγκληση του ΔΣ ΣΥΕΤΕ με θέμα «Ανασύνθεση Προεδρείου σε διαπαραταξιακή βάση χωρίς συμμετοχή των εμπλεκόμενων σε προσλήψεις τέκνων συνδικαλιστών – Άμεση προκήρυξη Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, με θεματολογία εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ κατά τα προβλεπόμενα στο Καταστατικό του ΣΥΕΤΕ – Εκλογές για όλα τα όργανα του ΣΥΕΤΕ, και αντιπροσώπων σε ενώσεις (ΟΤΟΕ, Εργατικά Κέντρα, κ.λπ.)».

Στεκόμαστε ειδικότερα στο θέμα της ανασύνθεσης του Προεδρείου ΣΥΕΤΕ, για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί με βάση τη σχετική νομολογία, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ΔΣ να προβαίνει σε ανακατανομή των θέσεων ευθύνης στο Προεδρείο, όποτε το όργανο θεωρεί ότι υπάρχει λόγος γι αυτό. Μετά την εμπλοκή 4 μελών του Προεδρείου στο θέμα της πρόσληψης τέκνων τους, πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχει λόγος;;; Δεύτερον, διότι πιστεύουμε, ότι με τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές στο τιμόνι του Συλλόγου, με βάση όλα τα προηγούμενα και κυρίως όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., αλλά και λόγω των επιδιώξεων που εκτιμούμε ότι κρύβονται από πίσω, ο ΣΥΕΤΕ καθημερινά δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα στην αξιοπιστία του και τη διαπραγματευτική του ισχύ. Αυτό δεν μπορούμε ούτε να το ανεχτούμε, ούτε να το επιτρέψουμε. Οι συνάδελφοι φυσικά και θα έχουν το δικαίωμα να σας κρίνουν στις εκλογές. Εάν όμως σας έχει μείνει ίχνος ευθιξίας, εσείς πρέπει να φύγετε ΤΩΡΑ!

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τους συναδέλφους, που ενστερνίζονται τις παραπάνω ανησυχίες, να στηρίξουν στην πράξη όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μπει φρένο στην αυθαιρεσία, την αντιδημοκρατική εκτροπή, τη σήψη που πλέον επικρατεί στην ηγεσία του ΣΥΕΤΕ. Στην μεγάλη υπόθεση αυτή, που ενώνει την πλατιά πλειοψηφία των μελών του ΣΥΕΤΕ, δεν χωράνε παραταξιακές επιδιώξεις και προσωπικές σκοπιμότητες.

 

Και μια χρωστούμενη απάντηση για το τέλος, αφιερωμένη στη ΔΑΚΕ που αναρωτιέται «Ποιοι φοβούνται τις εκλογές»… Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει! Ειδικότερα για την περίπτωσή σας, είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται ποτέ να δαγκώσετε την εργοδοσία, τα σχέδια της οποίας υπηρετείτε, ούτε και την εκλεκτή σας κυβέρνηση, αφού με τη στάση σας στην πράξη βάζετε πλάτη για να περάσουν όλες οι καταστροφικές πολιτικές της. Για όσα αναφέρετε δημόσια, θα κριθείτε. Όχι μόνο από εμάς. ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ!

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ

 

 

About allesta

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩ ΕΤΕ

Σχολιάστε